İstanbul'daki Trabzon'un hafta sonu faaliyetleri

Son günlerde Trabzon adına güzel dernek mekanları açıldı, bunlar umut ve gurur verici. Ancak insanların gelmediği, ilgi ve katılım göstermediği mekanların güzel olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan insanların aktif katılımını temin etmek.

İstanbul'daki Trabzon'un hafta sonu faaliyetleri
İstanbul'daki Trabzon'un hafta sonu faaliyetleri Admin
Advert

İstanbul’daki Trabzon yine çok hareketli bir hafta sonu yaşadı. Trabzon adının geçtiği her yerde bulunmak istediğimiz için hepsine katılmak istiyor olmamıza rağmen ne yazık ki bazılarına gidemedik. Bu çakışmalara bir türlü alışamadım, ancak bunun bir çözümü de görünmüyor. İstanbul’daki Trabzon geniş bir coğrafyaya dağılmış halde yaşıyor, bu da son derece doğal ve mümkün olsa da bu organizasyonların hepsi aynı merkezden idare edilse bile yine de mutlak bir koordinasyon sağlanamaz.

Önce Sultanbeyli...

Önce cumartesi günü Sultanbeyli’de İstanbul Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği’nin açılışına gittik. Kurucu başkanlığını Alaattin Aksoy’un yaptığı dernek bir süre önce resmi olarak kurulmuştu ve o gün de mekân açılışı vardı. Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu ve yöneticiler de gelmişlerdi. Bu davet ve icabet anlamlıydı, çünkü Trabzonspor’un son kongresinde Alaattin Aksoy Ahmet Ağaoğlu’na rakip listede yer almıştı. Diğer başkan adayı Metin Kaya da açılıştaydı, Trabzonspor adına sıcak ve samimi görüntüler sergilendi.

Açılış gayet güzel oldu olmasına ama bu bizim Sultanbeyli’de şahit olduğumuz ilk güzel açılış değil. Hâttâ diyebiliriz ki oradaki bütün açılışlar gayet güzel ve görkemli oldu, fakat Sultanbeyli’deki muazzam Trabzon potansiyeli, bugüne kadar bir türlü kendini yeterince gösteremedi diye düşünüyoruz. Bilmeyenler için söylüyorum, Sultanbeyli’de Trabzonlu hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı kesimlere gittiğiniz zaman kendinizi rahatlıkla Fatih ya da Ayasofya mahallelerinde gibi hissedebilirsiniz.

Şimdi Alaattin Aksoy daha da büyük bir sorumluluk aldı ve bütün Anadolu Yakası’nı hedefledi. Bu kolay bir iş değil, ancak Alaattin başkanın heyecanı da bitecek gibi değil. Başarılar diliyor, takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.

Maçka Sempozyumu ve Pendik’te yeni dernek

Pazar günü önce sabah Maltepe’de, öğleden sonra da Pendik’teydik. Maltepe Trabzonlular Derneği’nde Maçka Dernekler Federasyonu’nun organizasyonu olan “Maçka tarihinde insan ve kültür” semineri vardı, sonra da Pendik’te Pendik Trabzonlular Derneği’nin açılışı.

Maçka Sempozyumu bize göre gayet verimli ve faydalı bir organizasyondu. KTÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Durmuş konuşmacı olarak katıldılar, sonradan konuşan Mustafa Durmuş sözünü kısa tutarken, Hikmet Öksüz Maçka hakkında geniş ve ayrıntılı bilgiler verdi. Öksüz’ün konuşması, bize göre bilimsel değer ve düzeyi hayli yüksek bir çalışmanın halkın gayet kolaylıkla anlayabileceği bir formülle söze dönüşmüş haliydi. Sade dinleyici sıfatıyla salonda yer alan Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu başta olmak üzere herkes ilgiyle dinledi, hocaya birçok soru yöneltildi.

Sempozyum, sadece içerik olarak değil katılım anlamında da iyiydi. Bu gibi aktivitelerde düz matematik hesabı yapmak doğru değildir. Çünkü dernek kavramı toplumun zihninde tamamen eğlence etkinlikleriyle özdeşleştiği için nispeten daha ağır ve ciddi konularla ilgilenen insanlar derneklerden uzak dururlar. Bu anlayışa sahip ciddi bir kitle olduğunu biliyoruz. Derneklerin artık farklı alanlarda da faaliyetler gerçekleştirdiklerini duyurmak ve bu imajı değiştirmek zaman alacaktır. Kaldı ki, bizim daha önce takip ettiğimiz benzer etkinliklere göre katılım gayet iyiydi. Federasyon yöneticilerinin müteessir olmasını gerektirecek bir durum yoktur. Kendilerine de en açık şekliyle ifade ettim.

Maçka Sempozyumu’nun ardından Pendik Trabzonlular Derneği’nin açılışına geçtik. E-5’in kenarında, Tavşantepe Metro İstasyonu’nun hemen yanında çok amaçlı kullanılabilecek gayet güzel bir mekan inşa etmişler. İkramlar, sanatçılar, katılımcılar, horon, türkü, hepsi çok güzeldi. Kurdele kesiminden sonra tören alanından ayrıldık.

“Derneğe neden gideyim?” sorusu cevaplanmalı

İstanbul’da yüzbinlerce Trabzonlu yaşıyor, bunların ezici çoğunluğu memleket aidiyeti ve hassasiyeti taşıyor, fakat bu devasa potansiyel enerji bir türlü yeterince kinetik enerjiye dönüşmüyor. Son günlerde Trabzon adına güzel dernek mekanları açıldı, bunlar umut ve gurur verici. Ancak insanların gelmediği, ilgi ve katılım göstermediği mekanların güzel olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan insanların aktif katılımını temin etmek. Bu da, kendini sıradan vatandaşın yerine koyup “Bu derneğe neden gitmeliyim? Bunun bana ne katkısı olacak?” sorusunu cevaplamakla olur. İnsanlar ihtiyaç, talep ve beklentilerinin karşılandığı ya da karşılanacağı umudunu taşıdıkları yerlere giderler. O halde o ihtiyaç, talep ve beklentiler doğrultusunda çalışmalar yapılmadığı sürece bu konuda mesafe kat etmenin mümkün olmadığını görmek için kahin olmaya gerek bulunmuyor.

Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği Alaattin Aksoy Maçka Dernekler Federasyonu Hikmet Öksüz Mustafa Durmuş Pendik Trabzonlular Derneği Süleyman Pergel
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg