TDF kongresinin ardından

Hayırlısıyla gazeteci olarak takip ettiğim 4. TDF Kongresi’ni geride bırakmış bulunuyoruz. İlk kez çok adaylı ve tabiatıyla renkli ve hareketli bir kongreye şahit olduk.

TDF kongresinin ardından
TDF kongresinin ardından Admin
Advert

Çok adaylı” ibaresi biraz izahat gerektiriyor:

Son iki güne kadar adaylar mevcut başkan Mustafa Demir ve Mustafa Can’dı. Derken bir gece yarısı Mustafa Demir İsmail Şatıroğlu lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı! Görüşmeler, toplantılar, kulisler yoğun bir şekilde devam etti ve bir süredir beklenen üçüncü aday Sami Kılıç da ortaya çıktı. Sabah kongreye giderken önümüzde üç adaylı bir kongre görünüyordu. Tabii son ana kadar sayı düşebilir ya da çıkabilirdi.

Üç aday ikiye indi, hesaplar karıştı

Kongre başladı, devam ederken Mustafa Can’ın adaylıktan Sami Kılıç lehine çekildiği, daha doğru bir ifadeyle iki adayın Sami Kılıç başkanlığında ortak liste yaptıkları hızla kulaktan kulağa yayıldı. O esnada oylarını Mustafa Can’a vereceklerini bizzat bana açıklamış olan bazı delegelerin salondan ayrıldıklarına şahit olduk. Belli ki şahsi dostluklarına binaen Can’a destek amacıyla kongreye gelenler, liste birleşmesinden sonra artık bu desteğin bir anlamı kalmadığını düşünmüşlerdi.

Kongrede tansiyon ve gerginlik zaman zaman yükseldi, hepsi de fazla büyümeden yatıştırıldı. İsmail Turgut Öksüz’ün hırçın ve öfkeli tavırları salondaki ortalama delege tarafından anlaşılamadı, ancak biraz vakıf olanlar Öksüz’ün kongrede tarafların uzlaşarak tek liste yapmalarını istediği, bu isteği gerçekleşmeyince de çileden çıktığını birbirleriyle paylaştılar. Öksüz kürsüdeki konuşmasının en ilginç tarafı ise bir sonraki kongrede başkan adaylığını şimdiden açıklaması oldu.

Of-Hayrat bile olsanız...

Oy verme ve sayım işi hayli uzun sürdü. Bir ara Of-Hayrat Derneği Genel Sekreteri Emrullah Tellioğlu, mükerrer oy kullanıldığı yönünde itirazda bulununca başta divan başkanı Nurettin Turan olmak üzere sandık başında bulunanlar “Biz bir oya tenezzül edecek kadar…” diye ünleyince Emrullah Tellioğlu, Mustafa Saral ve Sami Kılıç gülümseme haklarını kullanarak tartışmayı uzatmadılar. Oylar sayılırken nereden çıktığı belli olmayan bir miktar oy peydah oldu. Divan başkanı Nurettin Turan başkan adaylarının rızasını alarak bu oyların da sayılmasını sağlamak yönünde insiyatif kullandı. Sonuçta İsmail Şatıroğlu’nun listesi Sami Kılıç’ın listesi karşısında 234 oya karşılık 139 oyla seçimi kazandı ve TDF’yi üç yıl süreyle yönetmeye hak kazandı. Adaylar seçim sonrasında sağduyulu ve yapıcı tarzda konuşmalar yaptılar, kaybedenin olmadığı, kazanın ise Trabzon olduğu yönünde açıklamalarda bulundular.

Başkan adayı Sami Kılıç, seçim öncesi yaptığı konuşmada delege listesinin kendilerine çok geç verildiği şeklinde bir ifade kullanmıştı. Nasıl ki siyasi seçimlerde iktidar her zaman daha avantajlıdır, dernek seçimlerinde de aynen öyledir. TDF’nin geçmiş kongrelerinde delege listesine hiç ulaşamayanlar vardı, bir anlamda süreç oldu-bittiye getirilip yönetimin devamı sağlanıyordu. Zaten daha önceki kongrelerde başka aday çıkmamasının en önemli sebebi de buydu, yani mevcut yönetimin elinden geleni ardına koymaması. Delege listesinden bihaber girdiğiniz bir seçimi kazanma şansınız ne kadardır, Of-Hayrat Cemiyeti bile olsanız...

Gaziosmanpaşa ekolü yine kazandı, ancak…

Seçimin yasal olup olmadığına biz karar veremeyiz. Eğer biri ya da birileri hukuki yollara başvurursa ancak anlaşılır. Fakat geçmişte de böyle tartışmalı seçimler yaşayan TDF’nin kongrelerinden sonra kimsenin mahkeme kapılarına gittiğini görmedik, şimdi de göreceğimizi sanmıyoruz. Bizim merak ettiğimiz asıl nokta, bu yönetimin ömrünün ne kadar olduğudur. Evet, benim “Gaziosmanpaşa ekolü” diye tabir ettiğim çizgi başkanlığı yine kazandı, ancak yönetim kurulu önceki yönetim kurulları gibi homojen bir yapıya sahip değil. Kongre sonunda konuştuğumuz aday Sami Kılıç, ortada bir kaybın olmadığını ve kurumun (yani TDF'nin) içinde bulunacaklarını, yönetimi faydalı faaliyetler yapmaya sevk ve teşvik edeceklerini söyledi.

Bizim amacımız da bağcıyı dövmek değil. Bugüne kadar yapması gerekenleri yapmadığı ya da eksik yaptığı gerekçesiyle TDF’ye sık sık ağır eleştirilerde bulunduk. Umut ve temenni ederiz ki önümüzdeki dönem telafi ve üstüne katma dönemi olur. Mütevazi derneklerin rutin olarak yaptığı işleri bir kez yapıp da bir başarı hikâyesi gibi Allah’ın günü gözümüze sokulmasını artık zinhar istemiyoruz. Mustafa Demir dönemi, yarım bırakılan –aslında yarım bile denmez onlara- faaliyetlerin övünçle anlatıldığı traji-komik bir dönem olarak tarihe geçecektir.

TDF Trabzon Trabzon Dernekleri Federasyonu Mustafa Demir İsmail Şatıroğlu Mustafa Can Sami Kılıç Of-Hayrat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg