Üniversite Dersleri: Tek kitabın ötesinde

Üniversiteler farklı olanı arayan kurumlardır ve mesleki beceri kazandırması yanında asıl hedefi farklı olanı arayan bireyler yetiştirmektir. Hal böyle olunca birçok derste öğrencilere sadece bir kitabın takip ettirilmesinin ve kitapta var olan bilgilerin öğrencilere nakledilmesinin hiçbir anlamı kalmamaktadır.

Üniversite Dersleri: Tek kitabın ötesinde
Üniversite Dersleri: Tek kitabın ötesinde Admin
Advert

Bir arkadaşım yıllar önce Amerika’ya misafir öğretim üyesi olarak giden hocasının (üniversitelerde ders yürüten öğretim üyelerine ülkemizde geleneksel olarak “hoca” tabiri kullanıldığı için aynı kavramı tercih ettim) başından geçen bir hadiseyi anlatmıştı.  Hocası ilk derste öğrencilere ilgili kaynak kitapları önermiş ve sınıfa götürdüğü bir kitabı göstererek “Dersimde bu kitabı takip edeceğim” demiş. Öğrencilerden hemen bir itiraz gelmiş ve “Dersimizle ilgili elinizdeki kitap dahil önerdiğiniz temel eserleri biz zaten okuyacağız, bizim bu dersi seçmemizin nedeni uzman olarak sizin düşüncelerinizi öğrenmektir” şeklindeki cümleleri karşısında hoca bir parça mahcup olmuş.

Üniversiteler farklı olanı arayan kurumlardır ve mesleki beceri kazandırması yanında asıl hedefi farklı olanı arayan bireyler yetiştirmektir. Hal böyle olunca birçok derste öğrencilere sadece bir kitabın takip ettirilmesinin ve kitapta var olan bilgilerin öğrencilere nakledilmesinin hiçbir anlamı kalmamaktadır. Zaten kitapların önemli bir kısmının, kitabın önerileceği bölümlerin mezunlarından beklenen yeterlilikleri dikkate almadan hazırlanmış olması durumu daha da kötüleştirmektedir.

Üniversitelerimizin bazı bölümlerde derslerin bir kısmının farklı kaynakların bir arada kullanıldığı, öğrencilerin yeterli uygulama yaptırıldığı etkinliklerle yürütülmesine karşın, dersler genelde belirlenen bir kitabın sınıf ortamında nakline dayanmaktadır. Nakilci bir ortamda ise öğrencilerin alternatifli düşünce üretme imkânı kalmamaktadır. Zira gereği de yoktur, çünkü sınavlarda sorulan soruların da çoğunluğu bilineni hatırlamayı gerektirmektedir. Bu durumda da ülkemizde, yeniliğin peşinde koşan birey sayısının oluşturduğu düşünce üretenlerin havuzu küçücük kalmaktadır.

Kitapların tek derslere dayandırılması, derslerde yeni gelişmelerin sıcağı sıcağına öğrencilerle paylaşılmaması ve en önemlisi de dersin yürütücü hocasının konu ile ilgili düşüncelerinin ve önerilerinin ne olduğunun öğrenciler tarafından bilinmemesinin birçok neden vardır. Konu ile ilgili olarak üniversitenin ve bilimin anlamının ne olduğunun yeterince anlaşılamamış olması, üniversitelerin öneminin büyük oranda kayıtlı öğrenci sayısı ile ilişkilendirilmiş olması, lisans üstü eğitimin yeterince önemsenmemiş olması, öğretim elemanlarının seçim kriterleri ve hemen hemen her koşulda işlerinin garantide olmasının verdiği rehavet, üniversitelerde eğitime katkıda bulunacak yardımcı eleman sayısının yetersizliği, öğrencilerin eğitim kurumlarına aldıkları eğitimin karşılığında  parasal katkılarının düşüklüğü, ilk, orta ve lise eğitimimizin genel olarak nakilciliğe dayanması, üniversite mezunlarının iş bulmada sahip oldukları bilgi ve becerilerinin yeterince irdelenmiyor olması vb. nedenleri bir çırpıda saymak mümkün.

Elbette bu sorunlar sadece bugünün sorunları değil ve kısa sürede de çözülmesi beklenmemeli. Önemli olan sorunun ne olduğunu fark etmek ve kararlı adımlarla yola çıkmaktır. Artık üniversitelerimizde tek kitabın yegane kaynak olarak takip edildiği ders modelinden uzaklaşmak gerekmektedir. Ülkemizde derslerin yürütülmesine ilişkin iyi örneklere rastlanan eğitim kurumlarımıza baktığımızda konunun, üniversitelerimiz, gençlerimiz ve ülkemizin geleceği açısından ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmış olacaktır. Üniversitelerde tek kitaba dayandırılan ders ders değildir. Hatta bazı derslerin kitabı bile olmamalıdır.

 

 

Ali Kandemir Üniversite dersleri Tek kitap Tek kaynak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg