İranlılar Trabzon-Erzincan hattını bekliyor...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon-Erzincan hattının, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacağını belirterek, "İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor. Trabzon-Batum demiryolu da olduğu zaman Avrupa-Asya arası tek trenle geçilecek. TOBB olarak bu projeleri destekliyoruz." dedi

İranlılar Trabzon-Erzincan hattını bekliyor...
İranlılar Trabzon-Erzincan hattını bekliyor... Admin
Advert

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon-Erzincan hattının, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacağını belirterek, "İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor. Trabzon-Batum demir yolu da olduğu zaman Avrupa-Asya arası tek trenle geçilecek. TOBB olarak bu projeleri destekliyoruz." dedi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Trabzon'daki oda ve borsaların kente yakışır şekilde çalıştığını ifade ederek, "Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Ticaret Borsası ile Of TSO, TOBB'a akredite. Bu odalar ve borsa, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunuyor ve büyük projelere imza atıyor. Şu ana kadar projelerden şehre getirdikleri hibe kaynak (AB fonları ve yerel fonlar) 65 milyon lirayı geçti. Projelere devam ediyorlar. Tek dertleri üyeleri kazansın, Trabzon kazansın, Türkiye kazansın. Bunlar birlik ve beraberliğin eseridir. Birlik olunca şehir kazanıyor." diye konuştu. Arsin Yatırım Adası, Trabzon Havalimanı ikinci pisti, Güney Çevre Yolu, Trabzon-Erzincan Demir Yolu, Akyazı Şehir Hastanesi, ikinci devlet üniversitesi ve Zigana Tüneli gibi projelerin Trabzon'un ortak gündemini oluşturduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak şehre Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi yapacaklarını, Trabzon'un daha fazlasını hak ettiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki kriz, kuzey ve güney ülkelerindeki savaşa rağmen son 5 yılda ihracatın Trabzon'da yüzde 44, iş yeri sayısının yüzde 21, istihdamın ise yüzde 32 arttığını dile getirdi. Son 5 yılda komşuları arasında en fazla teşvikli yatırım alan ilin Trabzon olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Üstelik bu yatırımların yüzde 46'sı enerji sektöründe. İş yeri sayısı, istihdam ve yatırım, gelecekten umudun olduğu yerde artar. İşte bu yüzden Trabzon'un geleceği parlak." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Trabzon'un tarihin her döneminde ticaret şehri olduğunu anımsatarak şöyle devam etti: "Asya ile Avrupa arasındaki, Rusya ile güney ülkeleri arasındaki ticaret buradan yapıldı. İran, Karadeniz'e buradan ulaşıyordu. O yüzden hep zengindi. Şimdi aynı fırsat yeniden doğdu. Şimdi bu coğrafyalar arasındaki ticarette demir yolunun öne çıktığı dönem. Trabzon-Erzincan hattı, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacak. İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor. Trabzon-Batum demir yolu da olduğu zaman Avrupa-Asya arası tek trenle geçilecek. TOBB olarak bu projeleri destekliyoruz."

Hisarcıklıoğlu, sanayi potansiyelinin şimdikinin çok daha üstünde olduğuna işaret ederek, "Trabzon'da 4 organize sanayi bölgesi var. Artık ihracat 1 milyar doların üzerinde. Öncelikle tarım ürünlerini sanayi ürünü yapmamız lazım çünkü 1'e 10 kazanmanın şartı bu. Fındıkta kazancı başkasına veriyoruz. Onlar bizim fındığımızla dünya markası oluyor, para kazanıyor. Aynı şekilde çayı da markalaştırmamız lazım." ifadesini kullandı.

Turizmin ise âdeta altın yumurtlayan tavuk olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bir defa yatırım yap, ömür boyu kazandırsın. Trabzon, turizmde çok hızlı yol alıyor. 5 yıl önce 350 bin turist ağırlıyordu, şimdi bu sayı yılda 3 milyona yükseldi yani 5 yılda 9 kat arttı. Sadece yaz turizmi ile olmaz, yaz turizmine takılıp kalırsak Antalya'nın, Muğla'nın deniziyle, kumuyla rekabet etmek mümkün değil. Burada turizmi 12 yıla yayacak avantaj var. Örneğin, Uzungöl neden bir kayak merkezi olmasın? Uzungöl'ü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldırmamız lazım." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Doğu Karadeniz'in cennet bir coğrafya olduğunu ifade ederek "Trabzon, Doğu Karadeniz'in lideri. Şimdi turizmde de liderlik yapmalı. Bölge olarak turizmde birlikte çalışma yapılmalı. O zaman çok daha fazla turist çekilebilir ve böylece tüm bölge kazanır. Kongre ve kurvaziyer turizmi de çok önemli. Her ikisi için de Trabzon TSO çalışma yapıyor. Trabzon'un geleceği parlak. Trabzon'un potansiyeli de girişimci ruhu da var. Bunlar, bütün taraflarla iyi değerlendirilmeli." dedi.

Trabzon-Erzincan Demiryolu Rifat Hisarcıklıoğlu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg