İşverenin kafası karışık

Hükümet'in 2016 yılı için vaat ettiği 1300 TL’lik asgari ücret yürürlüğe girerken, iş adamları asgari ücrete yapılan zamla ilgili farklı düşünceler ortaya koydu.

İşverenin kafası karışık
İşverenin kafası karışık Admin
Advert

İş adamı Aydın Gündoğdu, piyasanın bu zam oranını kaldıramayacağını belirterek, önümüzdeki birkaç ay içerisinde Trabzon’da 15-20 bin kişinin işten çıkartılma durumuyla karşı karşıya kalabileceğini iddia etti. İş adamı Edip Sevinç ise yapılan zammın ekonomiyi hareketlendireceğinin bir gerçek olduğunu ama bunun yanı sıra işverene de yük olacağının ortada olduğunu söyledi. Sevinç, her şeye rağmen çok olumsuz bir tablo beklemediğini kaydetti. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren MEKAP Ayakkabı Fabrikası’nın sahibi Selçuk İskender ise kararı olumlu bulmakla beraber bazı taleplerinin olduğunu ifade etti. Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu ise “Bence Türkiye şartlarında 1300 TL asgari ücret gayet makuldür. Bizim müessesemizde hiç 1300 TL alan yoktur, hep daha fazla alır. Biraz da çalışanları düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

Bilindiği üzere asgari ücrete yapılan zam sonrası Hükümet’in 350 TL’lik maliyetin 110 TL’sini karşılaması karşılığında işverene 240 TL’lik yeni yük binecek. 10 işçi çalıştıran iş yerlerinde aylık 2 bin 400 TL fark oluşurken, 30 kişi çalıştıran iş yerlerinde fark 7 bin 500 TL’ye çıkacak.

İŞ ADAMI AYDIN GÜNDOĞDU, KARA TABLO ÇİZDİ

Asgari ücretin bu düzeyde olması çok para değil ama şu anda piyasanın bunu kaldıracak gücü yok. Piyasa bunu kaldırmaz. Türkiye’de takriben 500 binin üzerinde işçi işten çıkar. 12.ayla 1. ay arasında 500 bin kişinin işten çıktığı görülecektir. İşsizliğin 3 puan arttığı görülecektir. Piyasanın bunu hazmetmesi kolay olmayacaktır. Devletin burada üstlendiği oran fazla değildir. Maliyet 270 TL’nin üzerindedir. Çünkü vergiler vardır. Sadece bu ücretten çıkan ek vergi 200 TL’dir. Devlet bunun 110 TL’sini karşılamıştır. 90 lira devlet kârlıdır. Devletin yapabileceği de bu kadar. Piyasanın bugünkü şartlarında bu oran ağır olmuştur. Piyasa bunu kabul etmeyecektir. Bunun yanı sıra iş barışı noktasında bazı olumsuzluklar olabilecektir. Yani diğer işçilerin durumu var. Asgari ücretteki artış diğer işçilerde de artışa neden olacaktır. Hükümet bu işten kârlıdır. Yardım da 1 yıl verilecektir. Daha sonra devam etmeyecektir. Bakıldığında piyasanın Allah işini kolay getirsin diyorum. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız ama çoğu insan dayanamayacaktır. Sıkıntılı bir süreç başlamıştır. Trabzon olarak bakarsak İş Kur’un kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Sayın Bakan’dan beklentimiz bu olacaktır. İşsizlik Fonu’ndaki para iyi birikmişti. Ona saldırı olacaktır. İşsizlik Fonu hızlı bir yükselişe geçecektir. İşsiz sayısı çoğalacaktır. Zaman içerisinde piyasa kaldırırsa piyasada denge bulunacaktır. Ama şu anda zam da yapamazsınız. İşverenin hâli çok kötüdür. Ek teşviklerle, istihdama verilecek olan ilave teşviklerle hükümetin bu durumu düzeltmesi gerekir. SSK’nın payları çok yüksektir, indirime gidilmesi gerekir. Trabzon’da önümüzdeki birkaç ay içerisinde 15-20 bin kişinin işten çıkartılması söz konusu olabilecektir.

İŞ ADAMI EDİP SEVİNÇ: BEKLEYİP GÖRMEK GEREK

Rakamlar tam netleşmiş değil. Bu artışın hem ekonomi üzerinde hem de işverenin yükü üzerinde bir etkisi olacağı kesindir. Ama bir taraftan da bu asgari ücretle işçi tedarikinde ciddi problemler yaşandığı, özellikle sezonsal olarak çok acil durumlarda yeterli işçi bulunamadığı, müracaatların yeterli olmadığı da başka bir gerçek. Öyle çok kısa vadede değerlendirilecek durumlar değil. Kesin etkilerini müspet ya da menfi önümüzdeki 6 ay içerisinde anlayabiliriz. Bir yandan ekonomiyi hareketlendireceği bir gerçek. Ama işverene yük olacağı da ayrı bir gerçek. Ben çok olumsuz bir tablo beklemiyorum. Burada asıl önemli olan asgari ücretin üzerinde ücret alanların bu artışlarla beraber getireceği yeni yüklerde devletin bir payının olup olmayacağıdır. 1000 lira alıyordu asgari ücretle çalışan işçi, 1300 TL’ye çıkacak, peki zam öncesi 1500 TL alanlar ne olacak? Doğal olarak onlar da bir beklenti içerisinde olacak. Burada devletin bir katkısı olacak mı? Katkılar 1 yıl süreli mi yoksa uzatılacak mı? Tam olarak bilmiyoruz. Asgari ücretin bu orana gelmesinin müspet tarafları var, beklentiyi karşılıyor. Menfi beklentiler de var. Gerçek durumun ne olacağını yakın bir süreç içerisinde göreceğiz. Bu tür işlerden ülke ekonomisinin sarsılacağı kanaatinde değilim. Bu durumun kaçak işçi çalıştırmayı teşvik etmemesi lazım. Bu anlamda ciddi kontrollere ihtiyaç var. Bundan daha önemlisi kıdem tazminatı konusunda hükümetin getirdiği yeni sistemin daha önemli olduğuna inanıyorum. Bunun mutlaka desteklenmesi lazım. Sendikaların buna karşı çıkmasını anlamak mümkün değil. İş yeri kapansa bile işçinin tazminatı garanti altında. Birçok sebeplerden ötürü iş yerini kapatan işveren, kıdem tazminatlarını karşılayamıyordu. Yani çok anlamsız bir sol muhalefetle buna karşı çıkılmasını çok yanlış buluyorum. Hükümetin desteklenmesi gerekir bu konuda. Fındık sektörü için konuşuyorum. Ağustos-eylül ayında fabrikalarımıza tam kapasite çalışacak işçiyi temin edemedik. Bütün sektör için bu böyle. Trabzon’da binlerce işçinin çıkması ekonominin durması anlamına gelir. Ben böyle bir durum beklemiyorum. Türkiye ekonomisi çalışıyor. Böyle şeylerden ekonomi durmaz. Bunlar gereksiz korkulardır. Menfi etkiler olursa hükümetin gerekli ilave tedbirleri alacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisinin geldiği yer işçi ücretlerinin 300 lira arttırılmasıyla beraber bir felaket senaryosuna müsaade edecek durumda değildir. Böyle bir senaryo yaşanacak olsaydı bu zamana kadar mutlaka yaşanırdı.

İŞ ADAMI SELÇUK İSKENDER: TASARI YASALAŞMADI

Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren MEKAP Ayakkabı Fabrikası’nın sahibi Selçuk İskender ise kararı olumlu bulmakla beraber bazı taleplerinin olduğunu ifade etti. Fabrikasında 300 kişiye istihdam sağlayan İskender, konuyla ilgili olarak görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Enflasyona bağlı olarak yüzde 10’luk bir artışı zaten bekliyorduk. Yani 100 liralık bir zam olacaktı. Biz isterdik ki geride kalan rakam üzerinden SKK primi ve stopaj gibi giderler bize yansıtılmasın. Tasarı henüz taslak hâlinde ve yürürlüğe girmedi. Şimdilik yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Ondan sonra biz de hesap-kitabımızı yapacağız. Ancak şu anda bu konuya tepki gösterenlere hak vermek mümkün değil. Zira seçim sürecinde hükümet bunu zaten dillendirmişti. Hattâ asgari ücreti daha yüksek olarak vereceklerini söyleyenler dahi oldu. O zaman özellikle iş dünyasından kimseden bir ses çıkmadı. Şimdi bu tepki neden, anlamak mümkün değil. Ben bu konuda hükümeti haklı buluyorum.” İskender, bu arada yine hükümetin kıdem tazminatına ilişkin çalışmalarını da beklediklerini belirterek, “Kolay değil, 300 çalışanımız ve bunların içinde 15 yılı aşkın çalışanlarımız var. Bu konu da bizi yakından ilgilendiriyor.” ifadelerini kullandı. Gökhan

İŞ ADAMI CELİL HEKİMOĞLU: 1500 TL OLMALI

Bence Türkiye şartlarında 1300 TL asgari ücret gayet makuldür. Bizim müessesemizde hiç 1300 TL alan yoktur, hep daha fazla alır. Biraz da çalışanları düşünmemiz gerekiyor. Çok mantıklı bir düzenleme. Devlet bir kısım yükü de zaten üzerine alıyor. Yapılması gereken bir uygulama hayata geçmiştir. Endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Çalışanları düşünmemiz gerekiyor. İnsanların evine ekmek götürmesi gerekiyor. O yüzden bu zammı ben isabetli ve yerinde buluyorum. Ekonomik dengeler açısından da bir sorun oluşturacağı kanaatini taşımıyorum. Herkes hesabını yapsın, çalışanları mağdur etmemek gerekiyor. 1300 TL ile bile insanlar geçinemez. Bana sorarsan asgari ücretin 1500 TL olması lazım.

Kaynak: günebakış - GökhanDİHKAN Nurgül GÜNAYDIN

Asgari ücret
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg