Trabzon turizminde Türk-Arap işbirliği

2015 yılında Dr. Abdulaziz Saud Arap (Yönetim Kurulu Başkanı), Mr. Khalid Abdulaziz Binhussain (Yönetim Kurulu üyesi) ve Cengiz Nohut (Yönetim Kurulu üyesi) ortaklığıyla Trabzon merkezli kurulan Sama Turizm ve Otelcilik, Trabzon turizmine büyük katkı sağlayacak.

Trabzon turizminde Türk-Arap işbirliği
Trabzon turizminde Türk-Arap işbirliği Admin
Advert

Şirketin kurucu ortaklarından aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Saud Arab yaklaşık 15 yıl önce geldiği Trabzon şehrini çok sevdiğini ve o zamandan beri hemen her yıl gelmeye devam ettiğini söyledi. Trabzon şehrini çok sevdiklerini ifade eden Arab, “Doğası, tabiatı, tarihi geçmişi kısacası her şeyiyle Trabzon mükemmel bir şehir.” diye konuştu. Trabzon’da şirketi kurma amaçlarına ilişkin bilgi veren Arab, “Trabzon’da bu anlamda özel bir firma yok. Ve son yıllarda bizler gibi Körfez ülkelerinden gelen turistlere bu konuda yardımcı olacak, onların burada her anlamda yardımcısı olacak bir kuruluş yoktu. Bu sebeple de biz bu şirketi kurmayı düşündük.” dedi.

EN ÖZEL ŞEHİRLER İSTANBUL VE TRABZON

Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra yatırımı yapma konusunda hiçbir tereddütlerinin kalmadığını ifade eden Arab, “Türkiye’de istikrar olması çok önemli.” dedi.

Önceki gün İstanbul’daki Sultahahmet Camii önünde yaşanan canlı bomba olayının ise kendilerini hiçbir şekilde tedirgin etmediğini belirten Arab, “Bizim hedefimiz Arap turistlerin sadece Türkiye’ye gelmesi. Turistleri Endonezya, Malezya, Amerika gibi ülkeler değil Türkiye’ye getirmek. Onlar sadece reklam yapıyor. Bu anlamda en özel şehirler İstanbul ve Trabzon.” şeklinde konuştu. Trabzon’da hizmet verecek olan şirketi kurarken de hiçbir sorun yada zorlukla karşılaşmadıklarını söyleyen Arab, bürokrasinin de kendilerine yardımcı olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

TRABZON’UN DOĞASI KORUNMALI

Trabzon’un turistlere sunabilecek alternatiflerinin de artması gerektiğine vurgu yapan Arab “Arap turistler vakit geçirecekleri mekanların fazla olmasını ister. Bu konuda İstanbul çok iyi. Ancak Trabzon’un da doğası mükemmel. Ancak muzdarip olduğumuz ve gözlemlediğimiz konu yapılaşmanın çok hızlı bir şekilde artması. Yeşillik alanlar hep binalarla dolduruluyor. Temennimiz yeşil alanların doğal olarak kalması yönünde.” dedi.

ARAP TURİSTLERE FARKLI TARİFE OLMAMALI

Trabzon’da özellikle Arap turistlerin yaşadıkları sorunlara da değinen Dr. Abdulaziz Saud Arab şunları söyledi: “Özellikle turizm merkezlerinde Araplara adeta farklı tarife uygulanıyor. Örneğin bir su herkese 5 lira ise Arap turiste 10 lira. Biz Arap turistlerin en çok rağbet ettiği yerde üç kişilik yemek yiyoruz ve 70-100 TL’lik yemek için bize 170 lira hesap çıkartılıyor. Hâlbuki esnaf eğer Arap turistlere böyle bir düşünce ile yaklaşmasa ve normal fiyat çıkarsa o müşteri zaten bahşişini verme konusunda cömert davranacaktır. Bu konuda yaşanan sorunun önüne geçmek için de şehrin ilgili kurumları denetimleri hem sıklaştırmalı hem de turistleri koruyacak şekilde olmalı. Bizim bu şirketi kurma amaçlarımızdan birisi de Arap turistlerin bu sorunlarla karşılaşmaması için aradaki irtibatı sağlayacak olmamız. Direkt uçuşlarla da maliyetleri düşürmeyi amaçlıyoruz. Böyle olunca gelecek olan turist sayısı da artacak. Bir nevi konsolosluk görevi üstleneceğiz. Ve sorunu olan Arap turistler buraya gelebilecek. Bir Arap turist herhangi bir konaklama yerinden düşük fiyat aldığı zaman tekrar tekrar oraya gelecektir. Oysa siz ona yüksek fiyattan konaklama yaptırırsanız oraya bir daha gelmeyecektir.”

Rize, Ayder, Ordu, İstanbul, Bursa, Yalova ve Antalya’da da faaliyet yapmayı düşündüklerini söyleyen Arab, “Ancak bizim merkezimiz ve önceliğimiz her zaman Trabzon’dur. Burası sadece doğası değil tarihi ile de çok önemli bir şehir. Biz de bunun farkındayız. Ve Trabzon’u turizmde çok iyi yerlere taşımak için elimizden geleni de yapacağız.” diye konuştu.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE ÖRNEĞİ YOK

Sama Turizmin Türk ortağı Cengiz Nohut da Arap turistlere özellikle konaklama konusunda çok büyük yanlışlar yapıldığının altını çizerek, “Dünyanın hiçbir yerinde Türk oda fiyatı Avrupalı turist oda fiyatı, Arap oda fiyatı yok. Aynı odada aynı kahvaltı, aynı konaklama diğerlerine 50 -60-70 Euro, Arap turiste 150 Euro. Bu uygulama şehrin her yerinde aynı. Ve biz bunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Riyad’da da temsilciliği bulunan Sama Turizm ve Otelcilik şirketi, turizm sektörünün yanında gayrimenkul alım-satım kiralama ve danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır. Riyad da temsilciliği bulunan şirketin turizm sektörünün yanında gayrimenkul alım satım kiralama ve danışmanlık hizmetleri de sunacak.

günebakış - Nurgül GÜNAYDIN

 

Sama Turizm ve Otelcilik Trabzon
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg