Trabzonspor Holding'i biliyor muydunuz?

Ali Eroğul'un Trabzonspor Dergisi'nin 134. Sayısında yayınlanan yazısıyla 1980 yılında Trabzonspor Holding'in kurulduğu ortaya çıktı.

Trabzonspor Holding'i biliyor muydunuz?
Trabzonspor Holding'i biliyor muydunuz? Admin
Advert

Trabzonspor Dergisi’nin bugün piyasaya çıkan 134. Sayısında, Ali Eroğul imzasıyla yayınlanan makalede Trabzonspor eski başkanı Şamil Ekinci’nin Şubat 1980’de Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan bir yazısına yer veriliyor. Efsane başkanın Trabzonspor Holding’i kurduklarını anlatan yazıyı kaleme aldığı döneme (24 Ocak Kararları’nın hemen sonrası, Trabzonspor’un dördüncü şampiyonluğunun hemen öncesi) dikkat çeken yazar, Şamil Ekinci’nin iktisadi gidişi kavrama başarısına vurgu yaptıktan sonra yorumuna şöyle devam ediyor:

“Kulüp gelirleri yetersizdir, gelirler giderleri karşılamıyor her yıl açık veriliyordu. Trabzonspor o tarihe kadar, buna çare olarak iki yöntem geliştirmişti. Birincisi elindeki as futbolcuları İstanbul kulüplerine satmak, ikincisi bağış toplamak. Ancak bu iki gelir de düzenli değildir. As futbolculara talep gelmesi için kulübün başarılı olması gerekiyor, onların satışı kulübün güçten düşme tehlikesini içinde barındırıyordu. Diğer taraftan yardım gecelerinde zengin işadamlarından bağış toplamak, piyango çekilişleriyle gelir elde etmek, yasal altyapısı olmasa da teberrulu maç bileti satmak büyüyen giderlere çare olmuyordu. Bu itibarla, holdingleşmek, şirketleşmek, yeni ticari alanlar bulmak, hisse senedi ihraç etmek bir çare olarak düşünülmüştü. Neoliberal düzene uymak için onun kurallarıyla oynamak gerekiyordu.

“Trabzonspor Holding” kuruldu ancak hiçbir zaman aktif olarak faaliyete geçmedi.  Ülkede sermaye piyasasının yasal altyapısı henüz oluşturulmamış, Sermaye Piyasası Kanunu çıkmamış, Borsa kurulmamıştı. Diğer taraftan yüksek enflasyon hüküm sürüyor, sermayeler hızla eriyordu. Banker krizinin de eli kulağındaydı.

Sonuç olarak Trabzonspor’un yeni iktisadi koşullara uyum sağlamakta zorlandığını, bu nedenle 1980’lerin ikinci yarısından, 1990’ların ortasına kadar sürecek bir duraklama dönemine girdiğini söyleyebiliriz.”

Şamil Ekinci’nin 9 Şubat 1980 günü yayınlanan yazısını aynen alıyoruz:

“Trabzonspor bugün Ticaret Bakanlığı’nın onayıyla Trabzonspor Holding’i gerçekleştirmiş bulunuyor. Kısa sürede Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanarak kuruluşunu tamamlamış olacaktır. Böylece Trabzonspor Türkiye’deki tüm kulüplerin önüne geçerek hem fikir hem de realize bakımından kulüplerin holdingleşmesine öncülük yapmaktadır. Niçin Trabzonspor Holding’i kurduk? Türkiye’de tüm kulüpler maddi yönden büyük sıkıntı içinde bulunmaktadırlar. Trabzonspor başarılarıyla birlikte parasal sorunları da olan ve her yıl bu sorunları büyüyen bir kulüptür. Bu giderleri karşılamak için her yıl özellikle İstanbul’da odaklaşan yardım kampanyaları ve geceler düzenliyorduk. Çünkü maç hasılatlarımız hiçbir zaman giderlerimizi karşılayacak düzeyde değildir. Dedik ki Trabzonspor’a bağış ve yardım isterken karşılığında bir şey olsun. Örneğin bir hisse senedi. Bunu da Trabzonspor kulübü değil ancak bir şirket gerçekleştirebilirdi.

Trabzonspor Holding’in geleceği ne olabilir fikri tartışılıyor. Bu tartışma doğaldır. Trabzonspor yönetim kurulunda olsun, taraftarlarımız arasında olsun başarılı işadamlarımız var. Trabzonspor geçtiğimiz yıllarda artan giderlerini as futbolcularını satarak karşıladı. Bu büyük bir operasyondu. Büyük Trabzonspor sattığı as futbolculara rağmen ligin alt sıralarında olsaydı kaynaşmalar olurdu. Kimse iddia edemez ki Trabzonspor gelecek yıllarda başarılı bir ekip olarak lider olur ya da liderlik mücadelesi yapar. Trabzonspor’un geleceğini teminat altına almak yönetim kurulunun önde gelen görevi olmalıdır. 12 kişiden oluşan Yönetim Kurulu görevini Trabzonspor Holding’i kurarak yerine getirmiştir. Holdingin yaşaması, başarıya ulaşması sadece Yönetim kurulunun görevi değil taraftarların da görevidir. Şu sıralarda Holding’in sermayesini saptama çalışmaları yapmakla meşgulüz. Trabzonspor Holding her türlü kazanç getiren işe yatırım yapacaktır”

Şamil Ekinci Tranzonspor Trabzonspor Holding 1980
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg