Trabzon eski günlerine dönebilir

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 24-28 Şubat tarihleri arasında Dortmund'da düzenlenecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nin tanıtımı amacıyla kahvaltılı bir toplantı düzenledi.

Trabzon eski günlerine dönebilir
Trabzon eski günlerine dönebilir Admin
Advert
Haberin galerisi için tıklayın!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 24-28 Şubat tarihleri arasında Dortmund'da düzenlenecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nin tanıtımı amacıyla kahvaltılı bir toplantı düzenledi. Toplantıya eski bakan Faruk Özak, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzonspor Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. İsmail Yüksek ve Coşkun Bülbül, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Trabzonspor eski yöneticisi Kenan Atalay, iş adamı Ergün Gürsoy ve İstanbul'da faaliyet gösteren Trabzonlu STK temsilcileri katıldılar.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Dortmund Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Trabzon Dernekleri Federasyonu (ATDF) ve Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından bu yıl ilk kez Avrupa’da düzenlenecek olan 10. Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nin tanıtımı toplantısında ilk sözü ev sahibi Hilmi Türkmen aldı ve kısa bir hoşgeldiniz konuşması yaptı. Daha sonra mikrofona gelen kısa adıyla Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, özetle şunları söyledi.

“Bu projeye 10 yıl önce Trabzon’u tanıtmak amacıyla Ankara’da başladık. Başlangıçta amacımız bir yıl Ankara, bir yıl Trabzon, bir yıl İstanbul ve bir yıl da Almanya’da yapmaktı. O kadar baskı oldu ki bunu gerçekleştiremedik ve bugüne kadar hep Ankara’da yaptık. 55 kentimizi bizi örnek aldı ve onlar da yapmaya başladı. Bu sene Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde, Trabzon’un tüm aktörleriyle birlikte Dortmund’a taşıyoruz. Hazırlık için fazla bir zamanımız olmadı ama inanıyorum ki Trabzon’un bütün dinamikleri Trabzon’u tanıtmak için bu etkinlikte elinden gelenin en iyisini yapacaktır.

Bu projemizin öncelikli amacı, Almanya’daki üçüncü kuşaktan olan, Trabzon’u görmeyen, Trabzonspor forması giyen ama Türkçe konuşamayan, kültürünü tanımayan insanlarımızla buluşmaktır. Aynı zamanda Avrupa’daki vatandaşlarımızla Avrupa’ya kendi kültürümüzü tanıtmak ve Avrupa’da doya doya Trabzon’u yaşamak amacındayız. Son yıllarda yabancılara karşı oluşan negatif etkiyi de azaltmaya bir katkımız olsun istiyoruz. Fakat bir önemli amacımız daha var; Trabzon eski günlerine dönebilir. Yani İran ve Asya’ya açılan bir kapı, stratejik bir merkez olabilir. Gelişmiş bir sanayi merkezi olabilecek bir coğrafi konumumuz yok. Ancak yaşamın her boyutuyla, sanattan bürokrasiye, inşaattan gıda sektörüne, her alanda çok başarılı iş adamlarımız var. Bunlarla birlikte Trabzon’u yeniden eski günlerine döndürebiliriz. Bu amaçla bir de ikili görüşme organizasyonu düzenliyor ve Dortmund’daki iş adamlarımızla Trabzonlu iş adamlarımızı buluşturuyoruz. Demiryolumuzun da inşallah gelmesiyle Trabzon’u lojistik bir üs haline getirmek istiyoruz.” Bilgin Aygül, Dortmund’da düzenlenecek etkinlik hakkında ayrıntılı bilgiler verdikten sonra herkesi katılmaya davet etti.

Bilgin Aygül’den sonra konuşan Orhan Gümrükçüoğlu da konuşmasında şu noktalara vurgu yaptı:

"Dortmund, 600 bin nüfuslu bir büyükşehir. 1990’dan itibaren kardeş şehir uygulamasını kaldırmışlardı. Trabzon il belediyesiyken Dortmund belediyesiyle kültür, sanat ve eğitimde iş birliği yapmıştık. Bunların çok olumlu sonuçları oldu. Sonuçta kendileri belediye meclisi Türkiye’den Trabzon’la kardeş belediye olmak istedikleri yönünde bir karar aldılar. Biz de aynı şekilde karar aldık ve aramızda protokol imzalandı. Amacımız Trabzon’un kavşak şehir olma özelliğini daha yukarılara taşıyabilmek. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki bir liman kenti Rostov. Trabzon, o vasıtayla özellikle İran ve Azerbaycan hattına önemli bir aktivite kazandırmayı amaçlıyor. Halen aramızdaki problemlerin giderilmesinden sonra bizim için önemli bir kapı olacak. Trabzon’un yeniden eski günlerine dönmesi için yetiştirdiği siz değerli hemşehrilerimizin de desteğini bekliyoruz” dedi.

Eski bakan ve milletvekili Faruk Özak da;

“2016 Trabzon’un Fethi’nin 555. Yıldönümü, ayrıca Avrupa’ya göçün de 55. Yıldönümü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘Trabzon ne zaman güleceğini, ne zaman gürleyeceğini iyi bilen şehirdir’ demiştir. 10 yıl önce başlarken yapabilir miyiz diye tereddüt ederken bir de baktık ki dokuz yıl geride kalmış. Biz de bu etkinliklerde Trabzon’la ilgili birçok şey öğrendik. Ziyaretçilerin yarısı Trabzonlu, diğer yarısı da başka vilayetlerdendi. Orada tanıtım ve turizme büyük katkılar oldu, dostluklar gelişti. Bunu yurt dışında yapmak kolay değil. Sanırım Türkiye’de ilk kez biz cesaret ediyoruz. Devletimiz de katkıda bulunuyor. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu ve milletvekillerimiz de uğraşıyor. Metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir Trabzon’dur. Trabzon bir kültür, sanat ve spor şehridir. Gelişmişlik için bilim ve teknolojide ileri olmak şartı vardır ama bunun yanında kültür, sanat ve spor yoksa gelişmiş sayılmazsınız. Bunların hepsi Trabzon’da var, bu değerlerimizi iyi tanıtabiliyor muyuz, bunun için çalışıyoruz. İnşallah ileride daha iyi olacak. Ankara’da etkinliklerden para da kazandık. Onunla yüzlerce öğrenciye burs verdik ve hayır işlemiş olduk.

Trabzon aynı zamanda şehzadeler şehri. Büyük komutan Fatih Sultan Mehmet, “Trabzon fethedilmezse İstanbul’un fethi tamamlanmış olmaz” demiş ve şehri fethetmiştir. Yavuz tam 22 sene valilik yapmış, Kanuni de Trabzon’da doğmuş, sonra Yahya Efendi’yi alıp İstanbul’a gelmiştir. Kanuni’nin kılıçlarında hamsi figürü vardır. Öldüklerinde Yavuz ile Kanuni’nin üzerinden Trabzon bezi çıkmıştır. Bu etkinlikler çerçevesinde 65 tane de kitap bastık. Bu konuda daha yapacağımız çok şey var. Trabzon’un bir özelliği daha, 1930’lu yıllarda Trabzon Belediyesi’nde üç tane kadın yönetici bulunmasıdır. Atatürk Trabzon’a geldiğinde kendilerini tebrik etmiştir. 1910’larda Trabzon’da tenis ve çim hokeyi oynanıyordu. Bu etkinliğin Avrupa’da yapılması elzemdir. Sizlerden ricam, bunu Avrupa’da yaşayan yakınlarınıza ve tanıdıklarınıza duyurun. Katılım ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur.” Şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra İstanbul’da görev yapan Trabzonlu ilçe belediye başkanları ve kaymakamlarla STK temsilcileri de konuşma yaparak, Dortmund’da düzenlenecek Trabzon Günleri’ne destek vereceklerini, gelen talebi görev kabul ettiklerini söylediler. Toplu fotoğraf çekiminden sonra toplantı sona erdi.

Karadeniz Manşet

 

Trabzon Orhan Gümrükçüoğlu Faruk Özak Bilgin Aygül Hilmi Türkmen
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg