Turizmde uçak krizi

Arap firmalar 700 uçak seferi istedi, THY henüz cevap vermedi.

Turizmde uçak krizi
Turizmde uçak krizi Admin
Advert

Geçen yıl THY’den 360 uçak talep eden Suudi firmalar bu yıl 700 uçak seferi istiyor

THY niye uçak vermiyor?

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'un valileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı ‘Karadeniz Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’ önceki gün Trabzon’da tamamlandı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, geçtiğimiz yıl Suudi Arabistanlı firmaların THY’den 360 uçak talep ettiğini, ancak yarısının karşılanabildiğini, bu yıl ise 700 uçak talep ettiğini belirtti. Hacısalihoğlu, bu talebin karşılanmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, Arap turistlerin ayağı kesilirse bir daha toparlanamayacağı uyarısında bulundu.

EYLEM PLANINA DESTEK VE TEŞVİK ŞART

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ,‘Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’na kış turizmi, tarih, kültür, kongre turizmi, kruvaziyer turizmi, eko turizmi, sağlık ve spor turizmi konularında toplantıda bir rapor sundu. Hacısalihoğlu, bazı konularda önerilerde bulundu, önlem alınmasını istedi. Hacısalihoğlu, hazırlamış olduğumuz bu eylem planı, sonuçta destek ve teşvik olmadığı sürece ve yatırımcının önünü açacak formaliteleri kolaylaştırmadığımız sürece, bunların hepsinin güdük kalacağını, dolayısıyla bu konuda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

KARADENİZ’DE 5 YILDA 5 MİLYON ARAP TURİST HEDEFLENİYOR

Yılda 500 bin Arap turistin ziyarette bulunduğu Doğu Karadeniz’de önümüzdeki 5 yılda hedefin 3 ila 5 milyon arasında Arap turist olduğu belirtildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bu hedefin sağlanmasında Türk Hava Yollarının Arap firmalarının charter seferleri için uçak taleplerini karşılamasının önemli olduğunu söyledi.

700 UÇAK TALEBİ KARŞILANMALI, ARAP TURİSTLERİN AYAĞI KARADENİZ’DEN KESİLMEMELİ

Toplantıda söz alan Hacısalihoğlu, bir konuyu hatırlatmak istediğini belirterek, “Arap turistler, bugüne kadar Türk Hava Yollarının charter seferleri ile Arap ülkelerindeki firmalar ile bölgemize geldiler. Geçen yıl 360 uçak istendi ancak 170 uçak verildi. Bu yıl 700 uçak isteniyor, şu an itibarıyla uçak verilmedi. THY’nin kendisinin sefer koyacağı söylendi. Burada çok önemli ve hassas bir konu var. O da şu: Suudi Arabistan’dan Trabzon’a dört şehirden uçak kalkıyor. THY bu dört şehirden uçak kaldırabilecek mi? Dört aylık bu süre içinde THY bu operasyona bu kadar uçak ve örgütlenme sağlayabilecek mi? Şayet bu operasyonu bu illere yaymazsak, Arap turistlerin ayağını buradan bir defa kesersek bir daha bunu toparlayamayız. Bu konuya eğilinmesini özellikle istirham ediyorum.” dedi.

YATIRIMLARA FİNANSMAN DESTEĞİ ŞART

Hacısalihoğlu, Arap turizmine hitap edecek olan doğa turizmi olduğunu ve Trabzon olarak yaklaşık beş yıldan beri çok önemli tanıtımlar yaptıklarını kaydetti. Sıfırdan bugüne 500 bin Arap turist sayısına ulaşıldığının altını çizerek bunun kolay olmadığını söyleyen Hacısalihoğlu, Trabzon Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte aynı zamanda bütün dünyaya bu tanıtımları yapmaya devam ettiklerini söyledi. Hacısalihoğlu şöyle devam etti: “Arap turistten bahsediyoruz. Eğer 500 binlerde kalacak isek bir sorun yok ama hedefimiz gelecek 5 yılda 3-5 milyon Arap turiste çıkmak ise bunun için yapacak çok şeyimiz var.” Körfez ülkelerinde yapmış oldukları araştırmalarda karşımıza çıkan gerçeğin Arapların tamamen doğaya geldiklerini ve bunu yaşamak istediklerini vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Özellikle geleceğe dönük programlara alınması gereken yaylalarımızda, dağlarımızda, ormanlarımızda dağ evleri, yayla evleri, minimum 45 odalı, restoran ve sosyal donatıları ve spor tesisleri olmak üzere turizm yatırımlarının organize edilmesi ve bunların teşvik edilmesi gerekiyor.” “Bu teşvikler nasıl olabilir?” konusunda da önerilerde bulunan Hacısalihoğlu, yatırımlar iki yıl ödemesiz, on yıl vadeli krediler olabilir, bu kredilerin faizlerinin de DOKAP veya DOKA tarafından karşılanabileceğini vurguladı. Hacısalihoğlu şöyle devam etti: “İkinci olarak özellikle Arap turistler bölgemize geldiği zaman vadilerimizi kendi özel arabaları ile geziyorlar. Dere kenarlarında piknik yapmayı seviyorlar. Ama küçük imkânsızlıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Burada özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın dere kenarlarına, yaylalara kamelyalar yapmak suretiyle bunları ücretsiz bir şekilde vermek zorundayız. Bu, bölge açısından ve turistleri memnun etmek anlamında çok önemlidir.”

VAZELON MANASTIRI YATIRIM PROGRAMINDA

Tarih ve kültür turizmine de değinmek istediğini ifade eden Hacısalihoğlu, Karadeniz’in çok zengin bir tarihi bulunduğunu kaydederek özellikle Trabzon’a gelindiğinde Çal Mağarası’nın taş devrinden kalma, Milattan Önce 10 bin yıllarında bir yaşamdan bahsedildiğine dikkat çekti. Böyle bir bölgede elbette tarihi değerlerimizin ortaya çıkarılması gerektiğini aktaran Hacısalihoğlu, “Günümüzde Sümela’ya yapmış olduğunuz yatırımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Ama Sümela’dan çok daha eski olan Vazelon Manastırı’nın 2016 yılının programına alındığını duyduk, bundan dolayı teşekkür ediyoruz, ödeneğinin de gelmesini bekliyoruz. Bu çalışmaları destekleyen bölgede kruvaziyer turizmidir. Kruvaziyer turizmine gelenler özellikle bölgede bir veya iki tarihi bölgeye uğruyorlar ve bu şekilde bölgeyi gezmekten zevk alıyorlar.” şeklinde konuştu.

günebakış - Nurgül GÜNAYDIN

Trabzon Turizm Ak Parti Mahir Ünal Süleyman Soylu Akif Çağatay Kılıç Mustafa Suat Hacısalihoğlu TTSO Karadeniz Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı Trabzon Ak Parti Mahir Ünal Süleyman Soylu Akif Çağatay Kılıç Mustafa Suat Hacısa
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg