Sümela yetiştirilmeye çalışılıyor

Vali Öz, Sümela’daki çalışmaları turizm sezonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sümela yetiştirilmeye çalışılıyor
Sümela yetiştirilmeye çalışılıyor Admin
Advert

Sümela Manastırı’nda başlayacak olan restorasyon ve kaya düşmesini önleyecek olan çelik hasırlarla kaplama çalışmasının turizm sezonuna yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, restorasyon konusunda ihale sözleşmesini yeni imzaladıklarını belirterek, restorasyon sürecinin en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Vali Öz, Sümela Manastırı’nda kaya düşmesiyle ilgili sorunu da çözmek durumunda olduklarını belirterek, “Bunun için çelik hasırlarla tedbir alma cihetine gidilecek. Restorasyon birkaç yıl sürebilir ama kaya düşmesiyle ilgili çelik kaplama işini turizm sezonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu sağlanırsa turizm sezonunda restorasyon devam etse bile Sümela Manastırı hizmete açılabilir.” şeklinde konuştu.

Sümela’da restorasyon ihalesi gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Öz, “Ancak bu noktada 2 sıkıntı yaşadık. Kültür ve Turizm Bakanlığından restorasyon ihalesiyle ilgili onay almakta çok geciktik. Zorladık ve ancak ihale onayını aldık. İhaleyi yaptık, ihale süresi itirazlar dolayısıyla uzadı. İhale sözleşmesini yeni imzaladık. Yer teslimini yaptık, Sümela’da restorasyon süreci başlıyor. Konunun bir de ikinci boyutu var. Kaya düşmesiyle ilgili sıkıntımız var. Sümela’nın ziyarete kapanmasının sebebi de kaya düşmesi riskiydi. Kaya düşmesiyle ilgili durumu da kurula getirip son hâliyle uygulama ihalesini yapacağız. Orada kaya düşmesi konusunda her noktada ciddi risk var. Bunlar bir kısmı temizlenecek, bir kısmına çelik hasırlarla tedbir alınacak. Bu sezona yetiştirirsek en kısa zamanda hizmete açılmasını umuyoruz. Restorasyon birkaç yıl devam edebilir ama restorasyon devam ederken Sümela’nın turizme açılmasını amaçlıyoruz. Kaya düşmesiyle ilgili sorunu çözmemiz gerekiyor. Sümela’da günübirlik tesislerle ilgili yatırım düşüncemiz bulunuyor. Onu da bu süreçte gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi.

SERA GÖLÜ VE UZUNGÖL’LE İLGİLİ DE BİLGİLENDİRME YAPTI

Sera Gölü’nde de mesafe alındığını kaydeden Vali Öz, “Sera Gölü’nde ikinci etapla gölün etrafının tamamen gezilebilir hâle gelmesini amaçlıyoruz. Orada rekreasyon çalışmalarını tamamlamak niyetindeyiz. Uzungöl’de güney bölümünde yapılan çalışmayı derenin giriş kısmına doğru genişletmiştik. Uzungöl’e dökülen ikinci dere var. Onun çevresi de güzel bir rekreasyon alanı oldu. Böylece iki şeyi sağladık. Uzungöl’ün etrafına peyzaj yapmış olduk. İkinci olarak ise o bölgedeki işgallerin de önüne geçilmiş oldu. Uzungöl’deki peyzaj çalışmaları da bahar aylarıyla beraber daha kendini gösterecektir.” dedi.

günebakış - Gökhan DİHKAN

Trabzon Sümela Manastırı Abdil Celil Öz Trabzon Valisi Turizm Sera Gölü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg