Yaylalara dönüşüm istedi

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Trabzon yaylalarında şu anda 78 bin ev olduğunu belirterek, bu durumun artık "yaylasal" bir dönüşümü kaçınılmaz bir zorunluluk hâline getirdiğini söyledi.

Yaylalara dönüşüm istedi
Yaylalara dönüşüm istedi Admin
Advert

Yaylalarda çarpık ve yoğun yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkmen, “Yaylalarda 78 bin ev var. Bugün bir aile ortalama 4 nüfustur. Yaklaşık 320 bin nüfus ediyor. Yazları kullansalar yine bir şey demeyeceğiz. Yani istifade de etmiyorlar. Devlet yasaklayacak diye müsaade edilmişken yapalım sonra tapusunu alırız anlayışı hâkim.” diye konuştu.

Kendisinin Trabzon’un büyükşehir olmasından sonra Akçaabat’taki yaylalarda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermediğini belirten Başkan Türkmen, “Mevcut şu anda yığınla yapı yapılmış. Büyük çaplı bir iş bu. Şu anda alınan karar bundan sonra yeni ev yapılmasına müsaade edilmeyeceği yönündedir. Ben büyükşehirden sonra bunu zaten uyguluyorum. Zaman zaman muhtarlarla toplantı yapıp bu kararı kendilerine iletiyorum. Vatandaşlara da söylüyorum. Bugüne kadar bir şey oldu. Mevcut yapıların muhafazası, yıkılıp yıkılmayacağı beni aşan bir konudur. Ama ileride yaylalarda bir kentsel dönüşüm gibi yaylasal dönüşüm yapılabilir. Bana göre bu yapılmalı. Yaylalar bu hâlden kurtarılmalı. Vatandaşın zaten büyük çoğunluğu kullanmıyor. Vatandaş bir hevesle yapıyor ama gitme de gitmiyor. Hukuki altyapıyı oluşturmak gerekiyor. Burada bir barınma sorunu da söz konusu değildir. Ben yaylalarda ilk defa yıkım yapan birisiyim. Ben teşebbüs hâlindeki yapıları yıkıyorum. Karavan konuluyor. Koymayacaksın. Herkes birer karavan getirsin o zaman. Bu kabul edilebilir mi? Koyarsan alır koyarız onları kamyona getiririz aşağıya. Bu kararlılığı herkesin ortaya koyması gerekiyor.” dedi.

günebakış - Gökhan DİHKAN

Trabzon Yayla Çarpık Yapılaşma akçaabat Şefik Türkmen Dönüşüm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg