Kuşdili, dünya kültür mirasına aday

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de yöre halkı tarafından anlaşma dili olarak kullanılan "kuşdili"nin, UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" adaylığı için dosya hazırlanıyor.

Kuşdili, dünya kültür mirasına aday
Kuşdili, dünya kültür mirasına aday Admin
Advert

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye temsilcilerinden oluşan heyet, Giresun Valiliğinde yapılan toplantıda adaylık için dosya hazırlık çalışmalarını başlattı. Toplantıda konuşan Vali Hasan Karahan, kuşdilinin dünya kültür mirası olarak onaylanmasından büyük mutluluk duyacaklarını belirterek, "Kuşdili, bu yörede yaşayan, farklı olan bir uygulama, bir renklilik. Bunun yaşatılması hepimizin arzusu. Dolayısıyla böyle bir çalışma hepimizi memnun ediyor. İlimizin tanınması, turizmin ilimizde istihdam sağlaması, fındık dışında getiri oluşturulması bizi sevindiriyor." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç, Kuşköy halkı tarafından kuşdilinin yüzyıllardır bölgede haberleşmekte kullanıldığını söyledi. Güleç, 3 gün sürecek çalışmayla adaylık dosyasının hazırlanacağını ifade ederek, "Kuşdilini, dünya kültür mirasına katabilmek için yaklaşık 5 yıldır mücadele ediyoruz. Önemli mesafeler aldık. Yürüttüğümüz bu çalışmayla hazırlayacağımız dosya ile adaylık başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Kuşdilini, 'Somut Olmayan Kültürel Mirası' olarak onaylatarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Günebakış

Giresun Çanakçı Kuşköy Kuşdili UNESCO
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg