Tarihin ardındaki 100 yıllık gerçek

Nusrat Mayın Gemisi'nin kaptanı Tophaneli Yüzbaşı Hakkı Bey değil, Akçaabatlı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey...

Tarihin ardındaki 100 yıllık gerçek
Tarihin ardındaki 100 yıllık gerçek Admin
Advert

Çanakkale Savaşları deyince akla ilk gelen ve bu savaşların simgesi olan kahraman Nusrat Mayın gemisinin kaptanı İsmail Hakkı Bey’in Akçaabatlı olduğu ortaya çıktı. İsmail Hakkı Bey’in 3. kuşak torunu olan Levent Gündoğdu, tarih kitaplarında ‘Tophaneli’ olarak yer alan İsmail Hakkı Bey’in aslında Akçaabatlı olduğunu belirtti. Çarşıbaşı Çok Programlı Lisesi Tarih Öğretmeni Alaaddin Pirhasoğlu ve arkadaşlarının ziyaret ettiği Akçaabat Kavaklı’da yaşayan Bayram Cihan ve babası, Nusrat Mayın Gemisi Komutanı İsmail Hakkı Bey’in oğlu İbrahim Yaşar Gündoğdu’nun köyde bir değirmeni olduğunu ve daha sonra İstanbul’a göç ettiğini söyledi.

Kaynaklarda ‘Tophaneli’ olarak geçmekte olan İsmail Hakkı Bey’in Akçaabatlı olduğu ile ilgili olarak 3. kuşak torunu Levent Gündoğdu basım aşamasında olan konu ile ilgili kitabında konuyu şu şekilde ifade etmektedir: “Geçmişten günümüze ‘Tophaneli’ olduğu ifade edilip yazılan Nusrat Mayın Gemisi Kaptanı İsmail Hakkı Bey, aslında 1876 yılında Trabzon Akçaabat Yukarı Ahanda (Kavaklı) doğumludur. Babası 1837 doğumlu Kayıkçı İbrahim Efendi’dir. 1895 yılında henüz çocuk yaşta Bahriye Mektebinde okumak amacıyla babası İbrahim Efendi ile birlikte İstanbul’a gelir. Uzun yıllar Tophane’de ikamet ettiğinden Tophaneli diye bilinir. 13 farklı gemide görev yapmış olan büyük dedem İsmail Hakkı Bey, 1914 yılında Nusrat Mayın Gemisi komutanı olur. Gerisi bilinen bir gerçek, Boğaz’a döşediği 26 mayın ile savaşın kaderini değiştirmiş ve birleşik donanmaya hiç hayal edemeyecekleri kayıplar verdirmiş, 4 büyük gemiyi batırmış, 2 denizaltıyı batırmış ve 2 zırhlıyı da ağır yaralayarak savaş dışı bırakmıştır. Bu görev kendisine tevdi edilmeden birkaç gün önce kalp krizi geçirmiş olan büyük dedem her şeye rağmen bu görevi üstlenmiş ve tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Görevi ifa ettikten sonra tekrar rahatsızlanan İsmail Hakkı Bey, gemiyi limana sağ salim ulaştırmış ve ardından Kasımpaşa Deniz Hastanesinde tedavi edilmiş ve taburcu olmuştur. Ardından Kıdemli Yüzbaşı rütbesine terfi edilmiştir. Elimizdeki bilgilere göre 1918 yılında hayata gözlerini yummuştur.” 

İsmail Hakkı Bey'in Akçaabatlı olduğunu duyurmak için yollara düştü

Gölcük’te ikamet etmekte olan dedesi İsmail Hakkı Bey gibi kaptanlık yapmakta olan Levent Gündoğdu, İsmail Hakkı Bey’in Trabzon Akçaabatlı olduğu gerçeğini duyurmak amacıyla Akçaabat’a geldi. Hollanda’da ikamet eden Akçaabatlı Selçuk Adem Özdemir (Trabzon’da Muhacirlik Anıları üzerine araştırma yapıp yayınlamaktadır) ve tarih öğretmeni Alaaddin Pirhasoğlu vasıtasıyla Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı ve Mustafa Durmuş Bey’le tanıştı ve çalışmalarını gerçekleştirdi. Akçaabat Belediyesi Kültür Müdürü Turan Bektaş’ı ziyaret ederek konu hakkında bilgi veren, ardından Kavaklı Muhtarı Ali Yılmaz ile birlikte Yukarı Ahanda’ya büyük dedesinin doğduğu topraklara giden Cihad Gündoğdu ve ailesi, mahalle halkından bilgi edindi. Cihad Gündoğdu, Kaptan İsmail Hakkı Bey’in adının Akçaabat ve Trabzon’da yaşatılması (Bir büst yapılması ya da bir sokağa adının verilmesi gibi) için Akçaabat Belediyesine bir dilekçe yazdığını ve yetkililerden bu konuda duyarlılık göstermelerini beklediğini söyledi. 

günebakış - Aydın GELLECİ

Nusrat Mayın Gemisi Akçaabat Trabzon İsmail Hakkı Bey
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg