Tek kelimelik hayatlar

Eğitim sisteminin en önemli hedeflerinden biri, bireylere olaylar karşısında analitik düşünme becerilerini kazandırmak olmalıdır.

Tek kelimelik hayatlar
Tek kelimelik hayatlar Admin
Advert

Bir uyaranla karşılaşan insanlardan bazıları, durumu anlamaya çalışır, tepkileri ölçülü ve yerindedir. Olayları bütün boyutlarıyla analiz etme eğilimi gösterir.  Bu grup insanların çoğunluğunu oluşturduğu toplumlarda istikrar söz konusudur. Bu insanların yöneticilerden istekleri ve önerileri makul sınırlar içindedir. Ülke insanları sorunun değil, her mesele karşısında çözümün bir parçasıdır.

Diğer bir grup insan ise, sahnenin bütününü görmez, mutsuzlukları, umutları, motivasyonları, kızgınlıkları, terk edişleri, gemiyi yakmaları veya sevinçten uçmaları belli kelimelere bağlıdır. Koskoca bir konuşmanın içinde onu sadece bazı kelimeler ilgilendirir. Muhatap olduğu bireyle ilgili düşüncesi, karşıdakinin birikimi, entelektüel seviyesi, ona destek olup olmaması konusundaki kararı sadece duyduğu birkaç kelime ile şekillenir.  Onu motive eden şey bütün değil, sadece birkaç kelimedir. Birkaç kelime kararı için kâfidir. Bu grup insanların çoğunluğunu oluşturduğu toplumlarda geleceğe ait planlamalar olanaksızdır. Anı yaşamak, geçmişten ders almaya ve geleceği düşünmeye tercih edilir. Kendilerini harekete geçiren kavramlar, onların olumlu veya yıkıcı güçlerinden yararlanılmak için sıklıkla kullanılır. 

Eğitim sistemimizin her kademesi bilinenleri tekrardan ibaret olmamalı. Böyle bir eğitim sistemi, yaşama tek kelime penceresinden bakan bireyler yetiştirir. Eğitim sisteminin en önemli hedeflerinden biri, bireylere olaylar karşısında analitik düşünme becerilerini kazandırmak olmalıdır. Bireylere doğru düşünme becerilerini kazandıran bir sistem, bilginin ve yeni fikirler üretmenin değerini bilen insanlar yetiştirecektir. Ülkemizin de buna ihtiyacı vardır.  

Prof. Dr. Ali Kandemir Eğitim Sistemi Analiz yeteneği
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg