Keçiboynuzu Bıçaklarına Yoğun İlgi

TÜRKİYE’nin yaban hayatı açısından en önemli bölgelerinden olan Artvin'in Yusufeli ilçesinde çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal olarak avlanan yaban keçilerinin boynuzundan üretilen "Yusufeli bıçağı" turistlerden rağbet görüyor.

Keçiboynuzu Bıçaklarına Yoğun İlgi
Keçiboynuzu Bıçaklarına Yoğun İlgi Admin
Advert

Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci yaptığı açıklamada, Yusufeli ilçesinin gerek avcılık gerek doğa ve kültür turizmi açısından ciddi sayıda ziyaretçi ağırladığını belirterek, 2 yıl önce bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek ve ilçeye özgü bir marka oluşturmak için Kaymakamlık girişimi ile "Yusufeli bıçağı" projesini başlattıklarını söyledi. Bu çerçevede ilçedeki küçük bir atölyede, kesici kısmı ithal çelikten, sap kısmı ise ilçede büyük bir popülasyona sahip yaban keçisi boynuzlarından bıçaklar üretilmeye başlandığını anlatan Dereci, bu bıçakların ilçenin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti. Dereci, bu yıl ise aynı kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Halk Eğitim Merkezi ve Kaymakamlık olarak ortak bir proje daha geliştirdiklerini belirterek, "Yusufeli bıçaklarının tamamen Yusufeli ürünü olabilmesi adına yapımda kullanılacak tüm malzemeleri 22 bin lira harcayarak aldık. Bir atölye kurarak bıçak üretmeye başladık" diye konuştu. Dereci, Yusufeli bıçağının marka olması ve ilçenin turizm envanterine girmesi için çalıştıklarını söyledi.

Artvin Valisi Kemal Cirit de Yusufeli bıçağına ilişkin projeye her türlü desteği vereceklerini belirterek, kentin doğal güzellikleri dışında yaban hayatı açısından da zengin olduğunu dile getirdi. Av turizmi ile öne çıkan Yusufeli ilçesinin de çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırladığını dile getiren Cirit, "Kaymakamlığımızca hayata geçirilen Yusufeli bıçağı projesini önemsemekteyiz. Doğada çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal olarak avlanan yaban keçilerinin boynuzları değerlendirilerek elde edilen bıçaklar ilçenin tanıtımının yanı sıra gençlerimize de gelir kapısı olacak" dedi.

Bıçak ustası Ali Tamyürek (30) ise telef olan yaban keçilerinin boynuzlarını atölyesinde işleyerek bıçak ürettiğini söyledi. İlçenin yaban keçileri ile tanındığını anlatan Tamyürek, "Yıllardır yerli ve yabancı avcılar ilçemizde izinli olarak keçi avlıyor. Kaymakamlığımızca bu kadar değerli hayvanın boynuzlarını değerlendirmek, turizme katkı sağlamak ve gelir elde etmek amacıyla proje geliştirildi. Artık çelikten yaptığımız av bıçağının sap kısmını keçinin boynuzundan yapıyoruz. Ürettiğim bıçaklar kısa sürede büyük beğeni topladı" diye konuştu. Kaymakamlığın desteğiyle Türkiye'de bıçak üretiminde marka olmuş Trabzon, İstanbul, Denizli, Balıkesir'de en iyi ustalardan eğitim aldığını kaydeden Tamyürek, boynuzdan yaptığı bıçaklarının genellikle hediyelik eşya olarak satın alındığını ifade etti. Tamyürek, bıçakları yapmadan önce tasarımını yaptığını anlatarak, "Bıçakları önceden tasarlayıp modelini kağıda çiziyorum ve şablonlarını çıkartıp çeliğe şekil veriyorum. Bıçağı keskin hale getirdikten sonra sap kısmında av keçisinin boynuzunu kullanıyorum. Bıçak yapımı çok zor ve incelik istiyor. Yaklaşık 3 günde yaptığım bıçaklar 100-450 dolardan alıcı buluyor" şeklinde konuştu. Talepleri karşılayamadıklarını belirten Tamyürek, bıçaklara özellikle ilçeye av yapmaya gelen Amerikalı ile Avrupalı turistlerin ilgi gösterdiğini anlattı.

Kaynak: günebakış

Artvin Keçi Boynuzu Bıçak Yusufeli
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg