Fındıkta fiyat endişesi artıyor

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındığın kilogram fiyatının 8,75 liraya gerilediğini belirterek "Piyasada fiyatın daha da aşağıya düşmesinden endişe ediyoruz." dedi.

Fındıkta fiyat endişesi artıyor
Fındıkta fiyat endişesi artıyor Admin
Advert

Yaman, yaptığı açıklamada, geçen haftayı 11 liradan kapatan fındık fiyatının, yeni haftaya düşüşle başladığını belirtti. Hafta başında 9,50 lira olan fındığın kilogram fiyatının bugün 8,75 liraya indiğini dile getiren Yaman, "Piyasaya şu anda fındık inişi yok. Âdeta pazarda yaprak kımıldamıyor ancak fiyat düşüşe geçti. Geçtiğimiz hafta 11 liradan kapanan fiyat, bu haftaya 1,5 liralık kayıpla başladı. Dün 9 liradan alınıp satılan 50 randıman fındığın kilogramı bugün 25 kuruş kayıpla 8,75 liraya indi. Pazara fındığın gelmediğini göz önüne aldığımızda yaşanan düşüşe anlam veremiyoruz." diye konuştu.

Yaman, fındık fiyatının 2 yıl sonra ilk kez 10 lira seviyesinin altına indiğini belirterek, şunları söyledi: "2015 Ekim ayında 15 lira olan fiyat, bugün 8,75 liraya gerilemiş durumda. Çok ciddi kayıp söz konusu. 2 yıl sonra pazarda fiyat ilk kez 10 liranın altını gördü. 2014 Mart ayında zirai don nedeniyle üründe oluşan hasara bağlı olarak fındık fiyatı nisan ayının ilk haftasında 5 liradan 9 liraya yükselmişti. Son iki yıldır 10 lira ve üzerinde seyreden fındık fiyatı ilk kez 10 lira bandının altına inmiş durumda. Geçtiğimiz yıl 22 liraya yükselen fiyat nasıl oldu da 8,75 liraya indi, anlamış değiliz. Rakamın daha da düşmesinden endişe ediyoruz."

Yaman, devletin müdahale alımı yapması için girişimlerini sürdürdüklerini kaydederek "Yeni mahsul sezonuna 5 aydan az bir zaman kaldı. Bazı kesimler yeni sezon fındık fiyatını şimdiden ayarlamanın hesaplarını yapıyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Ziraat odaları olarak üreticimiz ve fındığın haklarını korumaya devam edeceğiz. Devletin piyasaya girmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Biz devletin mutlaka piyasada olmasını ve müdahale alımı yapmasını istiyoruz. Böylelikle fiyattaki dalgalanma süreci sona erecektir." ifadesini kullandı.

Fındık Fiyatı Erim Yaman Giresun
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg