Mustafa Bekar: Fındıktaki düşüş yabancı sermayenin işi

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, yaptığı yazılı basın açıklamasında, bölgede yaşanan don olayının fındık üretimini olumsuz etkilediğini ve bu olumsuz hava koşullarına rağmen fındık fiyatlarında bir düşüş olduğuna dikkat çekti.

Mustafa Bekar: Fındıktaki düşüş yabancı sermayenin işi
Mustafa Bekar: Fındıktaki düşüş yabancı sermayenin işi Admin
Advert

Don olayının yüksek kesimlerde fındığı olumsuz etkilediğini söyleyen Mustafa Bekar, “Don olayı fındığı olumsuz yönde etkilemesine rağmen, yaptığımız tüm araştırmalar fındık fiyatlarının artması gerekirken maalesef fiyatlarda da bir düşüş oldu. Bu düşüş iyi analiz edilmeli ki, fındıktaki düşüşün sebebi doğru tespit edilsin. Yoksa düşmeyi önleyemezsiniz.” dedi. Fındıktaki düşüşün iyi analiz edilmesi ve sebeplerinin araştırılması gerektiğini belirten Bekar, “Ortada ciddi sebepler vardır. Bu sebeplerle sadece fındığı emanete verme, fındığın rekoltesinin yüksek olması, ihtiyaca yetecek fındık alınması gibi sebeplerle artık izah edilemez. Bunlar fındık fiyatlarının düşmesinde birer sebeptir ancak fındığın kilosunun bu kadar düşmesinde ciddi sebepler olduğu aşikârdır“ ifadelerine yer verdi. 

FINDIK MİLLİ BİR ÜRÜN STATÜSÜNE KAVUŞTURULMALI

Fındıkla ilgili ülkemizde ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Bekar, “Eğer bu sıkıntı giderilmezse ve çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmezse tablo daha da kötüleşir. Fındık üreticisi, uluslararası sermayeyi elinde bulunduran bir iki tüccarın eline mahkûm edilmiş bir durumla karşı karşıyadır. Bu pazarda, uluslararası sermayenin doyumsuzluğu had safhaya ulaşmıştır. Bu olumsuz durumdan üreticimizin alın teri emeğini kazanmalıyız. Başta ilgili bakanlığımızın derhal devreye girip TMO’ların fındık hassasiyetini gündemine alması, gerekirse üreticilerden fındık alabileceğini dekare etmesi gerekir. Ayrıca gelecek sezon için emanet alım depoları tahsis edileceğini ve hemen bununla ilgili çalışmaların başlatılacağı ve emanet depoların kurulmasını açıklamalı. Diğer bir önlem, en önemli önlem, devletin fındık için taban belirlemesi ve uygulamayı devreye sokması gerekir. Ayrıca yasal bir düzenleme ile fındık milli bir ürün statüsüne kavuşturulması gerekir“ dedi. Bekar, Çitçi ve üreticilerimizin sorunları ve sıkıntıları varsa, ziraat odaları bu sıkıntıları aşmada da onların yanında olacaktır diyerek yazılı basın açıklamasını sonlandırdı.

günebakış - Müyesser ANİK

 

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar Fındık Fiyatı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg