Başarılı Sporcular İsteniyorsa
Ali Kandemir

Başarılı Sporcular İsteniyorsa

Advert

Toplum olarak bütünün bazı parçalarını ihmal etmek gibi bir huyumuz var. Bu hastalığa her kesiminde ve kurumunda rastlamak mümkündür.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından ülkenin her tarafına imkânlar ölçüsünce yeni spor alanları oluşturulmuş ve oluşturulmaya devam edilmektedir. Bu çabaların amaçlarından birisi, gençlerin spor yaparak beden ve ruh sağlığı açısından iyi bir durumda olmalarını sağlamaktır. Bunun yanında şiddetle arzu edilen diğer sonuç ta başarılı sporcular yetiştirmektir. Başarı çocukluk çağında yeteneklerin keşfedilmesi ve disiplinli çalışmaların sürdürülmesiyle gerçekleşir. İş disiplini olmayan bir yerden başarı çıkmaz. Sporculardan sportif başarıları yanında aynı zamanda mensup olduğu topluluğu temsil kabiliyetleri, saygı duyulan ve örnek alınan kişilikleri ve günün koşullarında asgari bilgi düzeyine sahip olmaları da beklenmektedir.  Son saydığım bu özellikler spor tesislerinin dışında toplumda, özellikle de eğitim kurumlarında kazandırılacak hasletlerdir.

Başarılı sporcular sıkı çalışma temposuna hayatlarının erken dönemlerinde başlar.  Batılı ülkelerin başarılı sporcularına baktığımızda genelinin aynı zamanda iyi eğitimli kişiler olduğunu görürüz. Ülkemizde başarı konusunda sürekliliği olan sporcu sayısı oldukça enderdir. Çoğunun arka planında başarıda sürdürebilirliği sağlayacak bir eğitim geçmişi bulunmamaktadır. Çünkü yazımın başında belirttiğim bütünün bir parçasını eksik bırakma hastalığımız burada da tezahür etmektedir. Eğitim kurumlarımızda ve sınav sistemimizde sportif anlamda başarılı olan gençlerimizi motive edecek ne bir ödül sistemi, ne de bir anlayış bulunmaktadır. Sportif başarılar okullarımızın başarı tanımı içine çok ender girmektedir. Gencin kıymetlisi, el üstünde tutulanı ve örnek gösterileni ezbere dayalı sınav sisteminde daha fazla test sorusu yapanıdır. Trajikomik bir şekilde ülkemizde liseye ve üniversiteye geçişte avantaj sağlaması açısından okul başarı puanları düşmesin diye sporla ilgilisi olmayan ve temel derslerde test kurdu olmuş çocuklarımıza beden eğitim derslerinde verilen puanlar aynı sınıfta başarılı sporcu öğrencilerimizden bile fazla olabilmektedir. Test kurdu olan bu çocuklarımıza yapılan pozitif ayrımcılığın benzeri başarılı sporcu öğrencilerimize yapılmamaktadır. TEOG sınavında (yerine tesis edilen sistemde) ve üniversiteye öğrenci kabulünde başarılı sporcuları sevindirecek bir motivasyon kaynağına yer verilmemektedir. Sporda başarılı olacağı öngörülen birçok gencimiz ilerleyen süreçlerde sıkı çalışmasının eğitim hayatlarına katkısının olmadığını hatta geleceği konusunda engel teşkil edebileceğini fark ettiklerinde spordan vaz geçmektedir. Devam etmeye karar vermiş olanların ise velileri buna izin vermemektedir.

Sonuç olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın en önemli muratlarından birisi ülkemizde başarısı sürekli ve eğitimli sporcular yetiştirmek ise lisanslı sporcularımızı eğitim hayatlarında destekleyecek ve motive edecek uygulamalara ihtiyaç vardır.  Çocuklarımızın hayatlarını belirleyen yegâne kriterin testlere bağlandığı bir ortamda çok az veli çocuğunun spora yönlenmesine rıza gösterecektir.    Sporda başarı bekleniyorsa; gençler ve ailelerine “ ya spor ya eğitim” yerine  “her ikisi” diyebilecekleri bir seçeneğini sunmak gerekir.  

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg