Avni Arif'i kaybettik

Avni Arif, Makedonya Türklerinden bir Trabzonspor taraftarıydı. Hani şu camianın “Ula helal olsun, bak oralarda bile taraftarımız var” deyip bir sonraki cümlede unuttuğu milyonlarca Trabzonlu olmayan Trabzonspor taraftarından biri. Trabzonspor taraftarlığı bir yana, son derece renkli ve sıcakkanlı bir dosttu Avni abi. Kısa bir süre önce geçirdiği rahatsızlığı atlatamayarak ne yazık ki aramızdan ayrıldı.

SPOR - TRABZONSPOR - 2018-06-28 13:51:42

Advert

Kendisiyle tanışmak ve hasbıhal etmek yaklaşık bir buçuk yıl önce nasip oldu. Hem insani yönü hem de Trabzonspor taraftar kimliği adına arz ettiği önemden dolayı ufak da olsa bir haber-röportaj yapıp dergimizde yayınlamıştık. İyi ki yapmışız, iyi ki yayınlamışız. İyi ki kendisiyle sohbet etmişiz. Ve iyi ki geçen bayramda aramışım. Meğer son görüşmemizmiş. Dün acı haberi aldık ve yüreğimiz yandı. Oğlu sevgili Aydın’ın sosyal medyada bana cevaben yazdığı “Vefat etmeden önce bana senden bahsediyordu” ifadesi acımı hafifletti mi artırdı mı şu an ayırt edecek durumda değilim. Geç bulduk, erken kaybettik. Bununla yetinmek durumundayız. Allah gani gani rahmet eylesin.

Aşağıda dergimizin adı TRABZON Life iken yayınladığımız haber-röportajı bulacaksınız. Aziz hatırasına ithaf ediyoruz.

********

Avni Arif, Makedonyalı, Makedonya Türklerinden bir hemşehrimiz. Hemşehriliği hem Türklüğünden hem de Trabzonsporluluğundan geliyor. 27 yıldır İsveç’te yaşıyor ama şimdilerde yılın yaklaşık yarısını yine memleketi Makedonya’da geçiriyor.

Avni ağabeyin Trabzonspor aşkı 1979-80 sezonunda o zaman henüz dağılmamış olan Yugoslavya takımı Hajduk Split ile oynanan Avrupa Kupası maçında başlamış. O maça Makedonya’dan gitmiş ve Türkiye’den tanıdığı ilk takım olan Trabzonspor’a aşık olmuş. Dönemin şartları içinde elinden geldiğince takımını takip etmeye çalışmış.

Aşkıyla ikinci buluşması yıllar sonra, Danimarka’da. Trabzonspor 1991-92 sezonunda Danimarka’nın Kopenhag 1903 takımıyla eşleşmişti. Avni Arif, o zaman Danimarka’da yaşayan ablasının yanına gidip maçı yerinde seyretmiş. Maçı seyretmekle de kalmamış, o zamanki futbolcular Hami, Ogün, Abdullah, Ünal ve Şota gibi isimlerle tanışmış, sohbet etmiş. Bu buluşma Avni ağabeyin kara sevdasını daha da pekiştirmiş.

Şampiyon olamamak önemli değil, eğer taraftarsan...

Makedonyalı hemşehrimiz, taraftarlıkla başarı arasındaki doğru orantıyı kesin bir dille reddediyor. Kendisinin taraftarı olduğu dönemde Trabzonspor’un genel anlamda ortaya pek de başarılı bir tablo koyamamış olduğunu hatırlatıyoruz, meramımızı anlıyor ve sözümüz bitmeden “Hiç önemli değil” diyor. “Futbolda bunlar var. Bugün başarılı olamazsın, yarın olursun. Taraftarsan her zaman takımının yanında bulunacaksın. Benim 1996 doğumlu bir oğlum var, o da fanatik Trabzonsporlu

Geride bıraktığımız sezon oğluyla birlikte hayli zahmetli ve aktarmalı bir yolculuktan sonra Galatasaray maçına da gelmişler. İsveç’ten Danimarka’ya, oradan İstanbul’a, oradan da Trabzon’a Galatasaray maçına. Trabzonspor camiasının renkli ismi Turgay Şen, onları Başkan Muharrem Usta ile tanıştırmış, sohbet etmişler. “Çok güzel geçti, çok keyif aldık ve memnun kaldık” diyor Avni ağabey.

Misafirden para almıyoruz

Trabzon’a ilk gelişi de değilmiş bu. 35 sene önce Rize’de düzenlenen Çay Festivali münasebetiyle Makedonya’yı temsil eden folklor ekibiyle birlikte solist olarak gelmiş, festivalde Rumeli türküleri söylemiş. Tabii Trabzon’da da gezip dolaşmışlar. Kendisinin turist olduğunu anlayan yaşlı bir manav amcanın jestini ise hiç unutmamış. “Çarşı pazar dolaşırken meyve satan bir amca gördüm. ‘Amca bunlar kaç para?’ diye sorunca bana şöyle bir baktı, ‘Sen turistsin herhalde. Nereden geldin?’diye soruya soruyla cevap verdi. Ben de Makedonya’dan geldiğimi söyleyince bir poşeti mevyeyle doldurdu ve elime tutuşturdu. Ben tekrar fiyat sorunca ‘Sen misafirsin. Biz misafirden para almıyoruz’ dedi. Öyle duygulandım ki anlatabilmem mümkün değil

Kimbilir, belki de Avni Arif’in gönlüne ilk tohumu atan o manav emicedir de sonraki yılllarda Trabzonsporlu olmasında en büyük pay sahibi kendisidir. Yaşıyorsa Allah uzun ömür versin, öldüyse gani gani rahmet eylesin.

Günün Diğer Haberleri