Ethem Emre: Avrupa'da yaşayan Türkler 100 Milyar Euro gönderebilir

Trabzon Akçaabatlı hemşehrimiz olan ve uzun yıllardır Hollanda’da yaşayan Hollanda Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre, devlet garantili yatırım fonu oluşturulursa, gurbetçilerin Türkiye’ye 100 milyar Euro gönderebileceğini söyledi

EKONOMİ - 2018-08-29 17:37:45

Advert

 

Hollanda Türkiye Ticaret Odası (HTTO) Başkanı Ethem Emre, devlet denetiminde oluşturulacak bir yatırım fonu aracılığıyla, Avrupa’da yaşayan Türk asıllı vatandaşların Türkiye’ye getireceği dövizlerin ekonomiye 100 milyar euro kaynak sağlayabileceğini söyledi.

HTTO Başkanı Emre, Türkiye ekonomisine doğrudan yabancı sermaye girişinin artırılmasının teşvik edilmesinin yanı sıra, Hollanda ve Avrupa’da yaşayan Türk asıllı vatandaşların Türkiye’ye yatırım yapmaları için devlet denetiminde bir fon oluşturulmasını teklif etti.

Avrupa genelinde yaşayan 6 milyon Türk asıllı vatandaşa cazip bir yatırım fonu sunulduğunda Türkiye ekonomisine 100 milyar euroya kadar kaynak sağlanabileceğini öngören Emre şu değerlendirmeleri yaptı:

Devlet garantör olmalı

“Eğer Hollanda ve Avrupa genelinde yaşamakta olan 6 milyon insanımız ve 100 bine yakın işletme sahibimiz için böyle güvenli bir yatırım kanalı oluşturulursa, Türkiye ekonomisine 100 milyar euroya kadar kaynak aktarımı sağlanabilir.

Fakat böyle bir yatırım fonunda devletin devreye girip garantör olması lazım. Zamanında Avrupa’daki Türk asıllı vatandaşlardan denetimsizce toplanan paralalarla kurulan Kombassan ve Yimpaş gibi şirketler sonradan battı ya da hortumlandı ve gurbetçiler çok mağdur edildi. O zaman devlet kontrol yoktu, çok büyük paralar toplandı ve iflaslar gerçekleşti.

Bir daha böyle mağduriyetler olmasın diye bu yatırımların devlet eliyle ve devlet garantili -ya mevcut yatırım fonları kanalıyla ya da yeni bir yatırım fonu aracılığıyla koruyucu tedbirler altında yönetilmesi gerekir.

Avrupa’daki insanlar hâlâ  Türkiye’ye çok bağlı yaşıyor ve Türkiye siyasetiyle yakından ilgileniyorlar. Böyle bir girişim ve sonucundaki yatırımlarla Avrupa’da yaşayan gelecek nesilleri de ülke ekonomisine bağlayabiliriz.

Avrupa’da yaşayan yeni nesil gençler de bu gibi yatırımlarla Türkiye’ye bağlanmış olur. Aksi takdirde bu gençlerin gelecekte miraslarını satıp paralarını yurtdışına aktarma riski de var. Fakat böyle bir fon oluşturulursa bu risk de ortadan kalkar.

Oluşturulacak fonda yatırımcılar kar paylaşımı ve katılım payı gibi getiri elde etmeli.

Öte yandan güvenli ve şeffaf bir yönetim için bu fonun yönetiminde Avrupa’dan da insanlar olmalı.

HTTO olarak biz de destek sağlarız

Devlet kurumları böyle bir fonun kurulmasına öncülük ederse, biz de HTTO olarak Avrupa’da bu fonun yatırım toplamasına destek sağlar, kanalları açarız.

81 ilin yatırım haritasını çıkartıyoruz. Hollanda ve diger Avrupa ulkerinde yaşayan Türklere, kendi bölgelerine yatırım yapmalarını teşvik etmek ve üçüncü ve dördüncü nesillerin mirasdan kalan mal varlıklarının bölge ekonomilerine kazandırılmasına rehber olmak amacıyla yapılıyor bu çalışma.

Devletin kalkınma ajansları, ticaret ve sanayi odaları ve mevcut yatırım fonları da Hollanda ve Avrupa genelinde yaşayan Türk asıllı vatandaşların Türkiye’de yapacakları yatırımları güvence altına alabilir.”

Kaynak: guncelhaber.nl

Günün Diğer Haberleri