Türk Eğitim Sistemi: Kurgu doğru işleyiş ters

Kanaatimce ülkemizde eğitimin hedeflerini, buna uygun dersler ve içeriklerini ve öğrenme süreçlerini belirleme konusunda fazlaca eksiğimiz bulunmamaktadır. Temel eksikliğimiz...

EĞİTİM - 2018-09-06 18:57:50

Advert

Son birkaç yüzyıldır bizim coğrafyanın ortak özelliği “bir hususta ne yazılırsa yazılsın o an işimize geldiği gibi yaparız” anlayışıdır. İşin nasıl olması gerektiğine ilişkin yazıyı kendimiz yazsak da, yazdırsak da kural değişmiyor. Bütün konularda olduğu gibi eğitim konusunda da benzer durum söz konusu. Eğitime dair onlarca yılın bilgi birikimlerinden vücut bulmuş yazılı metinler bir tarafta, bizim uygulamalarımız başka tarafta.

Bir ülkedeki eğitim programının temel öğeleri dikkate alındığında karşımıza “niçin eğitiyoruz?” sorusunun karşılığı olan “hedefler”, “ne öğreteceğiz?” sorusunun karşılığı “içerik”, “nasıl öğreteceğiz?” sorusunun karşılığı “öğrenim süreçleri” ve “hedefler ne kadar gerçekleşti?” sorusunun karşılığı “ölçme ve değerlendirme” kavramları çıkar ve bunlar birbirlerini tamamlayıcı nitelik arz eder. Birisinin diğeri ile uyumsuzluğu bütün sistemi etkisizleştirir.

Kanaatimce ülkemizde eğitimin hedeflerini, buna uygun dersler ve içeriklerini ve öğrenme süreçlerini belirleme konusunda fazlaca eksiğimiz bulunmamaktadır. Temel eksikliğimiz, toplumsal alışkanlığımızdan kaynaklanan ve süreç içinde öğrencinin seviyesini belirlemedeki beceriksizliğimizi gidermek amacıyla oluşturduğumuz teste dayalı sınav biçimimiz. Başka bir ifade ile sistem içinde yanlış olan, eğitimin hedefleri ile ilgisi olmayan sınav yöntemimiz.

Hal böyle olunca derslerin işlenme biçimi de sınav odaklı bir hale dönüşmekte. Hedeflerin içeriği, içeriğin yöntemi, yöntemin ölçme ve değerlendirme biçimini etkileyeceği yerde, teste dayalı sınavların (ölçme ve değerlendirme) yöntemi, yöntemin içeriği belirlediği tersine bir durum ortaya çıkıyor. Başka bir ifade ile Türk Eğitim Sistemi doğru kurgulanan fakat tersine çalışan bir yapıya dönüşmüş durumda. Biz ne yazık ki tüm enerjimizle bu tersine işleyişin devamı için harcıyoruz.

Milli Eğitim bakanımız eğitimin merkezinde öğretmenin bulunması gerektiğine olan inancını her fırsatta vurgulamakta. Bu yaklaşım doğru. Fakat eğitimde belirlenen hedeflerle uyumlu ölçme yöntemleri olmadığı sürece sistem içinde öğretmenin yapacağı pek fazla bir şey olmayacaktır. Eğitim sistemimizin her seviyesinde hedeflerle uyumlu ölçme ve değerlendirme biçimleri uygulanmaya başlayınca ve bunun işe yaradığı öğrencilere ve topluma gösterildiğinde eğitimde işler kendi mecrasında işlemeye başlayacaktır. O zaman sistem doğru çalışacak ve eğitimin hedefleri ile uyumlu bir nesil ortaya çıkacaktır. Sınavlar hedeflerin niteliğini değil, hedefler başta sınavlar olmak üzere ölçmenin niteliğini belirleyecektir. Teste dayalı sınavlarda fazla soru cevaplananın tek hedef olduğu bir sistemde kim çocuğunun eğitimin kazandırmak istediği temel özelliklerle vakit geçirmesini ister ki.

Günün Diğer Haberleri