Bektaşoğlu: Esnafa can suyu boş çıktı
Advert

Bektaşoğlu: Esnafa can suyu boş çıktı

Hükûmetin açıkladığı Acil Eylem Planı’ndayeralan 30 bin lirafaizsiz krediden Giresun Esnaf Odasına kayıtlı 13 bin esnaftan sadece 569’u yararlanabildi.

SİYASET - CHP - 2016-06-21 12:18:54

Borçsuz, icrasız, kredi kullanmamış olma gibi koşullar nedeniyle kredi alamayan esnafa kredi verilmesi için TBMM nezdinde girişimde bulunan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’na olumsuz yanıt verildi. “Koşullara uyan esnaf yok denecek kadar az, bu koşulların hafiflemesi ve esnafa kredi desteğinin devam etmesi gerekmektedir.” diyen CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun talebine hükûmet “Mevzuata uygun değil” cevabı verdi.

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “TBMM’ye verdiğimiz soru önergesine verilen cevap, Türkiye’de ve Giresun’da esnafın içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor. Bakanlar Kurulu kararıyla uygulanan kararname kapsamında 30 bin lira limitli faizsiz kredi için başvuran esnaf sayısı tüm Türkiye’de 39 bin 360’da kaldı. Giresun’da ise sadece 569 esnaf kredi başvurusunda bulunabildi. Bunun nedeni, krediden yararlandırılacak olan Giresun Esnaf Odasına kayıtlı 13 bin kayıtlı esnaf içinde kararnamede tanımlanan ‘borçsuz, hakkında icra takibi olmama, banka ve diğer kredi borçlarını tamamen ödemiş olma’ gibi koşullara uyan esnafın olmaması nedeniyle biz soru önergesi ile bu tespiti TBMM’ye taşıdık. Önergede, Giresun’da bir yıl içinde 512 esnafın iş yerini kapatıp kepenk indirdiğini, 33 bin dolayında esnaf için icra takibinin sürdüğünü, 7 bin dolayındaki esnafın da henüz icraya intikal etmemiş ödenmemiş çek-senetleri bulunduğunu, Türkiye’de de durumun pek farklı olmadığını, Başbakan’dan kararnamenin kapsamının genişletilmesini ve zor durumdaki esnafa da faizsiz kredi verilmesini istedik. Ancak Başbakan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen cevapta bunun uygun olmadığı ve esnaflara bankacılık mevzuatları çerçevesinde geri dönüşümü sağlamak için yapılan uygulamalar ve kefalet sistemiyle kredi verildiği görüşüne yer verildi.” diye konuştu.

30 BİN TL’Yİ ESNAFA ÇOK GÖRDÜLER

Bu duruma tepki gösteren Bülent Bektaşoğlu, “Hani bu krediler can suyu olacaktı? Boş çıktı. Bu hükûmet 30 bin lirayı bile esnafımıza çok gördü. Bankacılık Yasası’nı gerekçe göstererek talebimi reddediyorlar. Kredi; icralık, çekini, senedini ödeyemeyen, kredi borcu kıskacındaki esnafa lazım. Ama bunların uyguladıkları sistemde emeği, alın teri ile evine ekmek götürmeye çalışan esnaf kardeşlerimizin koruma kollama yok, yok etme var. Üretime, istihdama karşılar. Esnaf dostu değiller, esnaf düşmanılar. Önergem kabul edilmiş olsaydı, hem esnafa can suyu olacak bir kredi imkânı doğacaktı hem de bu kaynak piyasalara yansıyacaktı, yeniden bu konunun takipçisi olacağım.” dedi.

Günebakış - Ahmet CEYLAN

DİĞER HABERLER