Kılıçdaroğlu: Evet demenin vebali büyüktür
Advert

Kılıçdaroğlu: Evet demenin vebali büyüktür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karadenizli STK temsilcileriyle kahvaltıda buluşarak katılımcıların sorularına cevap verdi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında sık sık 80 milyon vurgusuyla beraber ortak değerlerde buluşmak gerektiğinin altını çizdi.

SİYASET - CHP - 2017-03-11 17:07:27

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karadenizli STK temsilcileriyle kahvaltıda buluşarak katılımcıların sorularına cevap verdi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında sık sık 80 milyon vurgusuyla beraber ortak değerlerde buluşmak gerektiğinin altını çizdi.

“Salonda CHP bayrak ve flamaları yok, çünkü bu referandum CHP’li olsun olmasın bütün Türkiye’nin meselesidir” diyen CHP Genel Başkanı konuşmasında özetle şu konulara yer verdi.

“Anayasa meselesinin durup dururken nereden çıktığını söylememe gerek yok, biliyorsunuz. Eğer evet çıkarsa bir kişiyi ele geçiren, en geç 24 saatte bütün ülkeyi ele geçirir. Çünkü her konuda tek yetkili vardır, bir kararnameyle devletin bütün bürokratlarını değiştirebilir. Bir kişiye ülkenin kaderi teslim edilemez. Bunun nasıl bir felaket olduğunu herkes bilmeli.

Tek adam rejimi demek kan ve gözyaşı demektir. Örneklerini Libya’da, Irak’ta, Suriye’de gördük. 141 yıllık bir parlamento geçmişimiz var. Neden vazgeçiyoruz? 16 Temmuz’da Meclis’te yaptığım konuşmada darbenin demokratik parlamenter sistem sayesinde püskürtüldüğünü söyledim. Halen de aynı şeyi söylüyorum. Yenikapı ruhuna sahip çıkan tek kişi benim. Ben 12 Eylül Anayasa referandumunda da hayır oyu vermiştim. Hayır demek, bu ülkeye sahip çıkmaktır.

Hayır çıkarsa kaos ve istikrarsızlık çıkar diyorlar. Neden çıksın? Cumhurbaşkanı’nın istifasını isteyeceğimizi söylüyorlar. Hayır, neden böyle bir şey yapalım? Hayır çıkarsa Cumhurbaşkanı 2019’a kadar görevinin başındadır. Aynı şekilde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri... Sistem işleyecek. Fakat evet çıkarsa tam 2000 kanun değişecek. Sizlerin bunu bütün Karadeniz’e anlatmak gibi bir sorumluluğunuz var.

Başkanlık sisteminin işlediği tek ülke Amerika’dır. Orada da sistemde çok sayıda kurum vardır, başkan en zayıf halkadır. Bize teklif edilen sistemin dünyada örneği yoktur.

CHP’yi terörle özdeşleştirmek istiyorlar. Ne diyeyim ki, Artvin’de terör saldırısına uğrayan benim. Devletin bütün organlarıyla evet kampanyası yürütüyorlar. Valiler, kaymakamlar telefon açıp “evet çıkmazsa size hizmet yok” diyorlar.

18 yaşın milletvekilliği için yeterli olduğuna inananınız var mı? Bu Ankara’daki beylerin çocukları için çıkarılmaktadır. Askerlikten muaf olacaklar, ömür boyu 15-20 bin lira emekli maaşı alacaklar.

600 milletvekili gereksizdir. 550 bile fazladır. Yasama hakkı elinden alınan bir parlamentoyu güçlendireceğinizi nasıl iddia ediyorsunuz?

Anayasa neden önemlidir? Çünkü 80 milyonun ortak sözleşmesi, ortak kitabıdır. İlk kez bir anayasa meselesiyle ülke ikiye bölünmektedir. Toplumun yarısı “bu benim anayasam değil” diyecek. Bu doğru mu?

Eğer sistem değişir de ileride biz iş başına gelirsek parlamenter sisteme tabii ki döneriz. Dünyanın en yoksul 20 ülkesi başkanlıkla yönetilmektedir.

İdam söylentisi sadece milleti kandırmaktır. Öyle bir niyetleri olsa neden Anayasa değişikliğine konuyla ilgili bir madde eklemediler? Hem AK Parti hem de MHP idamdan yana. Buna bir engel var mıydı?

Tek adam rejimi gelirse, “Meclis’e gerek yok” diyebilir. Hâttâ “Seçime gerek yok, ben nasılsa yönetiyorum” diyebilir.

Evet demenin vebali büyüktür.

DİĞER HABERLER