Ne yapıyorlar?
Advert

Ne yapıyorlar?

Yıllardan beri ülkemizde ilk sıralarda üniversiteyi kazananların durumlarını hep merak etmişimdir. Çünkü çok kereler vurguladığım üzere ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu şey yetişmiş, donanımlı insan kaynağıdır.

EĞİTİM - 2017-05-11 19:36:54

Bir süredir yazmayı planladığım bu konunun geçtiğimiz haftalarda ulusal bir gazetede ilk sayfadan verilmesi zihnimde konunun önemli olduğunu bir kez daha canlandırmış oldu. Yıllardan beri ülkemizde ilk sıralarda üniversiteyi kazananların durumlarını hep merak etmişimdir.

Bu durumun herkes tarafından merak edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çok kereler vurguladığım üzere ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu şey yetişmiş, donanımlı insan kaynağıdır.

Hal böyle olunca yetenekli olduğunu düşündüğümüz bireylerin eğitim ve kariyer planlamalarında ülke ihtiyaçlarını da göz önüne almak gerekmektedir. Ülkemizin kalkınması için çok önemli olan bu planlamanın yapılıp yapılmadığını hususunda geçmiş verilere bakarak karar vermek gerekecektir. 

Kabaca bir sınır koymak gerekirse örneğin bugüne kadar ülkemizde üniversiteye giriş sınavlarında her yıl ilk 500 içinde yer alan ve zeki olduğunu kabul ettiğimiz gençlerimizin şu anki durumları nedir? Bu gençler ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda mı eğitim almışlar, kaçı yurt dışına çıkmış ve oralarda çalışmakta, kaç tanesi saygın bilimsel kurumlarda yenilikçi ürünler geliştiren ekibin içinde yer almakta, kaç tanesi ulusal ve uluslararası başarı ödülü kazanmış, kaç birey değişik grupların eline düşerek yetenekleri köreltilmiş, ne kadarı psikolojik sorunlarla boğuşuyor, kaç kişi toplumla barışık bir yaşam sürmekte, kaç tanesi başarılı kuruluşlarda yönetici…..

Kısacası toplumun elek üstü bu bireyleri şimdi nerede ve ne yapıyorlar? Yeteneklerinden ülke ve insanlık beklenen katkıları alabiliyor mu? Her biri bir tarafa savrulmuş hayatlar mı sürdürmekteler? Eğer böyle ise bunun nedenleri nelerdir? Bütün bu soruların cevabı ortaya konmadan ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağını yetiştirmemiz oldukça güç olacaktır.   

DİĞER HABERLER