Şifalı bitkinin kremini yaptı
Advert

Şifalı bitkinin kremini yaptı

Aslen Trabzonlu olan Giresunlu Kimyager Serhan Yayla, yöremizde Galdırik ya da Somara adıyla bilinen bitkinin kremini yaptı. Bitkinin bilinmeyen çok sayıda faydası bulunuyor.

EKONOMİ - 2017-08-02 16:46:22

Serhan Yayla, 1977 Giresun doğumlu. Aslen Trabzon Vakfıkebirli. 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü mezunu ve halen Samsun’da kimyagerlik yapıyor.

Serhan Yayla, bölgemizde bazı yörelerde Somara, bazı yörelerde de Galdıriyk adıyla bilinen bitkiyle ilgili bir çalışmaya imza atmış durumda. Yöre insanının kavurma ve turşu yapmak suretiyle gıda olarak da kullandığı bitkinin başka birçok faydası var. Hem bu faydaları hem de ürettiği kremin hikâyesini Serhan Yayla’nın kendi ağzından dinleyelim:

“Çocukluğumun geçtiği Vakfıkebir Soğuksu köyünde, bir yerimiz kesilse ya da yara alsa bu bitkinin yapraklarını taze olarak elimizde ovalar, suyunu yara veya kesik olan yere sıkar ve bitkisel ilaç olarak kullanırdık. Bitki bölgemizde yüz yıllardır bu şekilde kullanılıyor. Yaralarımız da gayet hızlı bir şekilde iyileşiyordu. Tek dezavantajı elimizi boyaması ve cildimizi sertleştirmesiydi. Bu benim hep aklımda kalmıştı.

Tabii ki özellikle şehirde yaşayanların bu bitkiye ulaşmaları zordu. Kışın ise bulmak hepten imkansız hale geliyor. Bir şekilde suyunun sıkılıp özelliği bozulmadan korunması ya da bir şekilde krem ilaç haline getirilip kullanılması gerekiyordu. Üniversite yıllarımda bunu çok düşündüm ama bir türlü icraata dökemedik.

Aspirin’in bile...

Yıllar sonra kozmetik sektöründe çalışan bir arkadaşımla proje üzerinde yeniden araştırmaya başladık. Kolay bir süreç olmadı. İlk olarak bitkinin ektrasyon yoluyla suyunu çıkarıp analizini yaptırdık ve içeriğinin zenginliği karşısında hayrete düştük. İçinde aspirinin hammaddesinden tutun da çeşitli antioksidanlara varıncaya kadar çok değerli maddeler vardı. Atalarımızın bunu boşuna kullanmadığını anladık. Sonuçta bu kremi ortaya çıkardık.

Hedefim bu ürünün patentini almak ama süreç hem çok uzun ve zahmetli hem de maddi açıdan külfetli. İnşaallah ilerleyen yıllarda ticari bir ürün haline gelir, güzel memleketimizde fındığın yanında alternatif bir gelir kaynağı olur”

 

DİĞER HABERLER