Ya devlet başa ya Kuzgun leşe!
Advert

Ya devlet başa ya Kuzgun leşe!

Teknik direktör değişimi söz konusu olduğunda sezon devam ederken böyle bir değişimin fayda getirmeyeceği görüşü öne sürülür. Prensip olarak biz de katılıyoruz ama...

SPOR - TRABZONSPOR - 2017-09-23 15:44:53

Süreçler genellikle sebepten sonuca doğru incelenir. Halbuki bu yöntemin riskleri vardır. Kendinizi gelişmelerin akışına kaptırabilir, olmaması gereken bir şeyin olmasını ya da olması gereken bir şeyin olmamasını normal karşılayabilirsiniz.

Bunun yerine sonuçtan sebebe doğru giderseniz daha sağlıklı tespit ve teşhisler yapabilirsiniz.

İmdi... Sonuca baktığımızda ilk olarak şunu görüyoruz.

Trabzonspor:3-Alanyaspor:4

Yani tam bir şok! Biraz geriye gittiğiniz zaman bu skorun 3-0’dan buraya geldiğini görüyorsunuz ve şokun boyutları daha da büyüyor. Sahada oynayan takımların güç ve karşılıklı pozisyonları ne olursa olsun, takımlardan birinin üstelik kendi sahasında 3-0’dan maçı kaybetmesinin hiçbir geçerli mazereti olamaz. Hele bunun ilk sorumlusu olan irade (yani teknik direktör Ersun Yanal) sürekli tartışma konusu olan biriyse.

Bu sonuç, dünyanın en güçlü takımlarının en güçlü zamanlarında uğradığı kazalardan biri değildir. Mesela Barcelona ya da Real Madrid şampiyonluklarıyla sonuçlanan sezonlarda sıralamanın sonlarındaki bir takıma kendi sahalarında yenilebilmektedir. Onların bir kaza olduğu bilinir ve kimse sesini çıkarmaz.

Takım içinde ne olup bitiyor, kim kiminle küs, kim kiminle kanka, kim neden oynamıyor, biz bunları bilemeyiz. Bilmemiz de gerekmez. En doğru değerlendirme sonuca bakmaktır. Sonuç da yukarıda ifade ettiğimiz gibi vahimdir.

Lafı döndürüp dolaştırdığımız zannedilmesin. Birinci sorumlu, yani Ersun Yanal ya görevini en iyi şekilde yapacak ya da bırakacaktır. Bırakmazsa bıraktırılacaktır.

Bu konu gündeme geldiğinde sezon içinde teknik direktör değiştirmenin hiçbir zaman fayda getirmeyeceği görüşü öne sürülür. Prensip olarak biz de bu görüşe katılıyoruz ama Ersun Yanal göreve bu sezon başında gelmiş değildir. 2016-17 sezonunun tamamında takımın başındaydı. Eğer geçen sezon görevini en iyi şekilde yapmasına mani olan bir takım faktörler var idiyse, bunları yönetimle paylaşıp o faktörlerin bertaraf edilmesini istemeliydi, istemiş olması gerekir(di). Yok, yönetim sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı temin etmemişse, o zaman da gerekeni yapması gerekir. Bu da herhalde maçtan sonra ortada olağan dışı bir durum yokmuş, her şey normalmiş gibi bir açıklama yapmak değildir.

Eğer teknik adam görevini gerekli ve yeterli şekilde yapmıyorsa, her şeyin esas sorumlusu olan yönetime sıra gelmektedir. Geçen yazıda olduğu gibi bu yazıda da başrolde Ersun Yanal görünüyor ama bir kulüpte başarının da başarısızlığın da esas müsebbibi her zaman yönetim kuruludur. Kongre günü gelip çattığında hesap teknik direktörden değil, yönetim kurulundan sorulacaktır. Başta sayın başkan olmak üzere yönetim kurulunun bu basiret ve ferasetten uzak olmadığını düşünüyoruz.

Son bir konuya temas ederek kapatalım: Böyle “enteresan” skorlardan sonra bahis şikesi söylentileri gündeme gelir her zaman. Şimdi de geldi, konuşuluyor. Asla ihtimal vermiyoruz. Her kulüp gibi Trabzonspor’un da onurunun maddi bir bedeli yoktur. Duymamış, görmemiş olalım. 

DİĞER HABERLER