Vakfıkebir Derneği gençlere kucak açtı
Advert

Vakfıkebir Derneği gençlere kucak açtı

Merkezi Fatih-Aksaray'da bulunan Vakfıkebir Derneği, gençleri kuymaklı sohbet toplantısında bir araya getirdi.

SİVİL TOPLUM - 2017-12-16 02:00:32

Merkezi Aksaray’da bulunan Vakfıkebir Derneği’nde düzenlenen sohbet etkinliğinde, derneğin yayınları arasında yer alan “Akçaabat-Vakfıkebir Nüfus Kütüğü” eserinin yazarlarından Mustafa Çakıcı gençlere Vakfıkebir nüfus hareketleri ile Büyükliman Redif Taburları hakkında bilgiler verdi.

Kuymaklı kahvaltı ikram edilen etkinliğe gençler yoğun ilgi gösterdi ve salonu tamamen doldurdular. Sohbet etkinliğine Vakfıkebir Derneği başkanı Bedrettin İskender, TÜSED Başkanı Yüksel Yılmaz, Sancaktepe Trabzonlular Derneği başkan yardımcısı Haşim İskender de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bedrettin İskender, gençlerden derneğe sahip çıkmalarını ve dernekten yararlanmalarını istedi. “Bizim öğrencilik yıllarımızda böyle imkânlar yoktu” diyen İskender, sözlerine şöyle devam etti. “Sizler İstanbul’daki üniversiteleri kazanmış Vakfıkebirli gençlersiniz. Demek ki çok zeki ve kapasite sahibi insanlarsınız. Bizden güzel şeyler istemelisiniz. Biz de sizlerle güzel işler yapmalıyız. Derneğimizin imkânları sınırlı olabilir ama çevremizi kullanır yine yardımcı oluruz

Dernek merkezine biraz gecikmeli gelen konuşmacı Mustafa Çakıcı, toplumda pek bilinmeyen Redif Taburlarını anlatırken bu konu etrafında Teselya Savaşı, Osmanlı’nın uzun süren Yemen macerası, Padişah 2. Mahmut’la başlayan yenilik hareketleri ve daha pek çok konuda önemli bilgiler de verdi.

Büyükliman Redif Taburu’nun Teselya Savaşı’nda ve özellikle Yemen muharebelerinde büyük kahramanlıklar gösterdiğini ifade eden Çakıcı, Teselya’da sadece üç şehit verilmiş olmasına rağmen son derece zorlu geçen Yemen’deki çarpışmalardan sonra 800 kişilik taburun yaklaşık yarısının geri dönemediğini söyledi.

Mustafa Çakıcı konuşmasının son bölümünde yazarları arasında bulunduğu “Akçaabat-Vakfıkebir Nüfus Kütüğü” kitabı ve kitabın içeriği hakkında da bilgiler verdi. "Osmanlı’nın ilk kez 1831’de yaptığı nüfus sayımında esas amacı bir savaş halinde ne kadar asker bulabileceği hakkında bilgi sahibi olmak istemesiydi” diyen Çakıcı, sonraki yıllarda bu sayımların devam ettiğini ve Osmanlı’nın arşiv konusunda emsalsiz bir geleneğe sahip olduğunu söyledi.

 

DİĞER HABERLER