Yerel seçimler ve siyasette hemşehrilik faktörü
Advert

Yerel seçimler ve siyasette hemşehrilik faktörü

Yerel seçimler sath-ı mailine girdiğimiz bugünlerde, geçen hafta sonu aday adaylığını açıklayan iki hemşehrimizden yola çıkarak siyasetle hemşehrilik ilişkisini mercek altına almaya çalıştık.

SİYASET - 2018-10-24 21:24:08

İki Trabzonlu hemşehrimiz, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’un iki farklı ilçesinde CHP’den belediye başkan aday adaylıklarını açıkladılar. Üsküdar’da Maçkalı Ahmet Kılıç, Kartal’da da Şalpazarlı Harun Özdemir. İkisinde de hazır bulunduğumuz toplantılardan gözlemlerimizi aktarmaya çalışalım:

Ahmet Kılıç, Üsküdar’da hıncahınç dolu bir salonda konuştu. 40 yıldır Üsküdar’da yaşayan, Üsküdar’da ticaret ve siyaset yapan bir hemşehrimiz. Sokakta, çay ocağında, markette, kısaca her yerde rastlayabileceğiniz ve iletişim kurabileceğiniz, taraflı tarafsız tanıyan herkesin sevdiği ve saydığı birisi. 1985’ten beri aktif siyasetin içinde. Kürsüye ve konulara hakimiyetine, konuşmasındaki vurgu ve tonlamalara bakılırsa en güçlü aday adaylarından biri durumunda.

Harun Özdemir de hakeza 40 yılı aşkın bir süredir aday adayı olduğu ilçede yaşıyor. Bürokraside, sivil toplum faaliyetlerinde ve siyasette engin bir tecrübeye sahip. Kurucu başkanı olduğu Şalpazarı Dernekler Federasyonu’ndaki döneminden yakinen biliyoruz ki, aynı zamanda teşkilatçı ve yönetme vasıfları da var.

Hemşehrilerimize başarılar diliyoruz. Hemşehrilerimiz hakkında karar parti yönetimlerine ait. Biz de merakla bekleyeceğiz.

Rakip partiden bile olsa…

Siyasette hemşehrilik faktörünün belirleyici olduğuna her fırsatta dikkat çekmeye çalışırız. Dergimiz Şehr-i TRABZON’un TRABZON Life adıyla çıkardığımız ilk sayısında yayınladığımız kapsamlı bir Karadeniz araştırmasında, gurbette yaşayan Karadenizlilerin yüzde 35’inin hemşehrisi belediye başkan adayına rakip partiden bile olsa oy vereceğini söylediği sonucu ortaya çıkmıştı. İnsanların siyasi tercihlerini kolay kolay değiştirmedikleri bir siyasi iklimde yüzde 35 oranı, hiçbir partinin göz ardı edemeyeceği bir orandır. Genel anlamda hemşehrilik faktörü de öyle.

Şimdilik şahit olduğumuz ve yakinen tanıdığımız CHP’li aday adaylarından yola çıkarak genel bir siyaset analizine ulaşmaya çalıştık. Önümüzdeki günlerde imkan ve fırsat buldukça hangi partiden olursa olsun hemşehrilerimizi yazmaya gayret edeceğiz.

DİĞER HABERLER