Tonya Çimento Rafa Kalktı

Trabzon’un Tonya İlçesi’nde yapılması planlanan Çimento Fabrikası Projesi bir daha inmemek üzere rafa kalktı. Danıştay 14. Dairesi Trabzon İdare Mahkemesi’nin aldığı ÇED raporunu iptal eden kararını düzeltme talebine kapalı olarak onadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni bir ÇED raporu verilmeyeceğini açıklamasıyla da projenin yapılması tamamen imkansız hale geldi.

Tonya Çimento Rafa Kalktı
Tonya Çimento Rafa Kalktı Admin
Advert

Tonya Çevre Platformu Avukatı Nedim Şenol Çelik, “ Trabzon İdare Mahkemesi tarafından ÇED raporuna ilişkin olarak verilen iptal kararı Danıştay 14'üncü Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 22.10.2015 tarih ve 2014/8173 Esas sayılı kararla karar düzeltme talebine kapalı olarak onanmış ve karar kesinleşmiştir. Böylelikle, Tonya ve Çayırbağı halkının ülkede ses getiren direnişinin haklılığı Yüksek Yargı organınca da teyid edilmiştir. Bu dava ÇED raporunun iptaliyle ilgili bir davaydı. Bilindiği üzere Trabzon İdare Mahkemesi Tonya Çimento Fabrikası’yla ilgili verilen ÇED raporunu iptal etmişti. İdare konuyu temyize götürmüştü. Danıştay bu itirazı da karara bağladı. Böylece Trabzon İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu ÇED raporunun iptali kararı kesinleşmiş oldu. Artık Tonya Çimento Fabrikası’nın yapılmasının hiçbir şekilde imkanı kalmamıştır. Çünkü Çevre Bakanlığı yeniden ÇED raporu vermeyeceğini de açıklamıştır” dedi. 

HERKESİN GÖZÜ AYDIN OLSUN 
Başta Tonyalılar olmak üzere çevre hassasiyeti taşıyan herkesin gözünün aydın olmasını dileyen Av. Nedim Şenol Çelik, “Bunun yanı sıra Çayırbağı bölümünde Çal mağarasına etki edecek Şahinkaya bölümünde 3 tane taş ocağı vardı. Orada bilirkişiye burada taş ocağı açılamaz diye rapor vardı. Bu kararla artık bakanlık bile oraya ÇED raporu veremez Zira orası SİT alanı ilan edildi. Çayırbağı bölümü SİT alanı olması nedeniyle engeli var hem de Danıştay da bu kararı onamış oldu. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak şunu diyebiliriz. Tonya’ya çimento fabrikası projesi inmemek üzere rafa kalkmıştır. Tonyalıların, Çayırbağılıların hatta Trabzon’da nefes alan herkesin gözü aydın olsun” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: günebakış - Gökhan DİHKAN

Tonya Çimento Fabrikası Mahkeme
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg