Ramazan'da doğru beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayında yaklaşık 17 saat aç kalınıyor. Bu durumu iftar ve sahur arasında sağlıklı bir şekilde dengelemek önem taşıyor.

Ramazan'da doğru beslenme nasıl olmalı?
Ramazan'da doğru beslenme nasıl olmalı? Admin
Advert

Ramazan ayında  yaklaşık 17 saat  süren açlık durumunu  iyi yönetebilmek iftar ve sahurda doğru ve dengeli bir beslenme programı  ile mümkün olabilir. Uzun süren açlığın vücudun metabolizma hızını yavaşlattığı doğrudur. Beslenme programındaki amaç kilonuzu sabit tutmaya çalışmak olmalıdır. Ramazan öncesi kilo verme sürecinde olan kişiler için de amaç kilo vermeye devam etmek değil, aynı kiloyu korumak hedeflenmelidir.

Medistate Kavacık Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dyt. Tuba ÖRNEK anlattı.

Öneriler

  • Susuzluğu önlemek için oruç öncesi sonrası yaklaşık 2 litre su tüketin.
  • Aşırı kaloriye sebep olabilecek şekerli, kremalı, kaymaklı, kızartılmış ağır yiyeceklerden, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş yağlı yiyeceklerden, asitli şekerli içeceklerden, susama hissini arttıracak tuzlu salamura yiyecekleri tüketmekten uzak durun.
  • Sahurda yavaş sindirilen ve gün boyu etkisini sürdürebilecek lifli besinleri tercih edin. Sebze, meyve ve lifli ekmekler en önemlilerindendir. Aynı zamanda kahvaltı tarzında olan, protein içeren peynir ve yumurta tüketin.
  • İftarda yemeğe 2-3 tane hurma ile başlanmak uygundur. Hurma karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyumun iyi bir kaynağıdır. Sonrasında çorba ile hafif bir başlangıç yapıp dinlenerek ve yavaş çiğneyerek fazla baharatlı olmayan, kızartılmadan ve az tuzlu yapılmış ana yemeğe geçebilirsiniz. Yemeğinize tam tahıllar eşlik edebilir.
  • Kafeinli içeceklerin (çay, kahve vb.) tüketimini sınırlayın. Çünkü bunlar diüretik etkiye sahiptir. Yani vücuttan sıvı kaybına sebep olurlar.

 

Ramazan Ne Zaman Başlıyor Ne Yemeli Sahurda nasıl beslenmeli
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg