Rize'de HES'ler dereleri kuruttu

HES'ler bulundukları dereleri kuruturken, çöplerin döküldüğü Hemşin Deresi kokudan geçilmiyor

Rize'de HES'ler dereleri kuruttu
Rize'de HES'ler dereleri kuruttu Admin
Advert

Rize’de HES'ler bulundukları dereleri kuruturken, çöplerin döküldüğü Hemşin Deresi kokudan geçilmiyor. Yıllık yaklaşık 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan Rize'de hidroelektrik santral projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları suya hasret kaldı. Güneysu ilçesinde suyun tünele alındığı Gürgen Deresi ile büyük miktarı başka vadiye aktarılması nedeniyle suyu azalan Salarha Deresi'nin bir bölümü kurudu. Hemşin Deresi kenarına dökülerek depolanan çöpler ise çevre kirliliği oluşturdu. Güneysu ilçesi Gürgen Vadisi’ndeki Kale Hidroelektrik Santralinde suyun tünele alındığı yaklaşık 3 kilometre boyunca Gürgen Deresi’nde su seviyesi iyice azaldı. 30 metre genişliğe sahip vadinin büyük bir bölümünde dere yatağında hiç su kalmadı. Taşlarla kaplı dere yatağı ortaya çıktı.

SALARHA DERESİ’NDE SU KALMADI

Benzer bir olay da Salarha Vadisi’nde yaşandı. Ada Hidroelektrik Santral Projesi için Yiğitler köyündeki regülatör sahasında Salarha Deresi’nden alınan ve tünelle Güneysu Vadisi’nde kurulan santrale aktarılan su, 8 kilometre sonra yeniden Salarha Deresi’ne bırakıldı. Ancak suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede bazı alanlar tamamen kurudu.

HEMŞİN DERESİ ÇÖP DEPOSU OLDU

Pazar ilçesinde de belediye, topladığı çöpleri ÇAYKUR’un Organik Tarım Havzası ilan ettiği Hemşin Vadisi'nde Hemşin Deresi kenarında vahşi depolama ile biriktiriyor. Sıcaklarla birlikte çevreye kötü kokuların yayıldığı vadide çöpler dereye karışıyor. Edinilen bilgilere göre, bir süre önce çöpleri Rize Belediyesi aracılığı ile Trabzon'un Of ilçesindeki katı atık tesisine atan Pazar Belediyesi, taşıma maliyetleri ve çöp döküm bedelindeki maliyet artışı nedeniyle bundan vazgeçti ve Hemşin Vadisi'ndeki Zafer Mahallesi'nde, dere kenarına çöp dökmeye başladı.

DEKAP'TAN TEPKİ

Dünya Çevre Günü'nü hatırlatan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan da yıllardır vadilerde yaşam mücadelesi verdiklerini ancak her geçen gün daha da kötüye gidildiğini öne sürdü. Şan, "Eko sistemin ana varlığı olan suyu korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor. HES'lerle dereleri kurutur, vadileri çöplerle doldurursak geleceğimizi yok ederiz. Artık bunlara bir son verilmeli ve gelecek kuşaklar için önlemler alınmalı. Burada tümden bir yaşam mücadelesi verilmelidir. Herkesin bu alanların nasıl rant alanına çevrildiğini düşünmesi ve artık koruması gerektiğini anlamalıdır." dedi.

Günebakış

Rize HES Dereler Kurudu mu Çöp
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg