Rus Doğal Gazına Karşı Türkmen Doğal Gazı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Aralık’ta Türkmenistan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Gurbangulu Berdimuhamedov ile enerji alanı dâhil olmak üzere ikili iş birliği sorunlarını ele alacak.

Rus Doğal Gazına Karşı Türkmen Doğal Gazı
Rus Doğal Gazına Karşı Türkmen Doğal Gazı Admin
Advert

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Aralık’ta Türkmenistan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Gurbangulu Berdimuhamedov ile enerji alanı dâhil olmak üzere ikili iş birliği sorunlarını ele alacak. Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkmenistan’ın tarafsızlığının 20. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklere de katılacak. Ankara, bu günlerde “Türkmen kartı” üzerinde oynayacaktır çünkü Türkiye, tüm Orta Asya’da olduğu gibi Türkmenistan’da da etkisini arttırmak istiyor.

Konuyla ilgili konuşan Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimler Enstitüsü Başuzmanı Şohrat Kadırov: “Türkiye’nin, eski SSCB arasından Türkmenistan’ı öncelikli ortak olarak seçmesi bir tesadüf değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nu kuran ve Türk milletinin olgunlaşmasına dâhil olan Türkmenler ile Türkler arasındaki kan bağını göz önünde bulundurarak Berdimuhamedov’a başvuruyor.” dedi. Şohrat Kadırov, 15 milyonluk Türkmen nüfusunun çoğunun Türkmenistan’ın dışında yaşadığını söyledi. Yurt dışındaki Türkmenler sadece Türkiye’de değil, bir dönem Türkmenistanlı Türkmen-Selçuk boyları tarafından fethedilmiş olan Orta Doğu ülkelerinde de yaşıyor. Bu ülkelerin arasında Suriye de yer alıyor. Moskova ile Ankara arasında alevlenen çatışmada suçlananlar, Türkiye tarafından desteklenen Suriyeli Türkmenlerin torunları oldu.

Hâlihazırda Türkmenistan’ın ekonomisi, Türk iş adamlarına bağlı. Türkmenlerin, bütçe gelirlerini petrol ve doğal gaz ticaretinden almalarına rağmen gerçek para Türkmen ve Türk elit çevreler arasındaki projelerden elde ediliyor. Resmî verilere göre son 20 yıl içinde Türkiye, Türkmenistan ekonomisine 24 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu dönem içinde 900’den fazla yatırım projesi yapıldı. Son iki yıl içinde Türkiye, Türkmenistan’a 10 miyar dolarlık yatırım yaptı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 6 milyar doları buluyor.

Türkmen-Türk ekonomik ilişkilerine kıyasla Aşkabat ile Moskova arasındaki bağlar daha az gösterişsiz gibi görünüyor. Özellikle Rusya’nın 2009 yılında Türkmenistan doğal gazından vazgeçmesinden sonra. Örneğin, 2011 yılında toplam 2 milyar dolara mal olan sadece 180 yatırım projesi yapıldı. Rusya ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi, 2015 yılının Mart aydında sadece 910 milyon doları buldu ayrıca Rusya’nın, Türkmenistan’daki ekonomik mevcudiyeti düşüyor, Türkiye’ninki ise artıyor.

Şohrat Kadırov, Türkmenistan’ın resmî tutumunu değerlendirmek için SSCB’nin çöküşünden sonra “Dünya Türkmenleri” adlı uluslararası insani derneğin kurulmasına rağmen Aşkabat’ın hiçbir zaman Türkmenlerin yaşadığı herhangi bir ülke ile bir politik oyun sürdürmediğini hesaba katmak gerektiğini söylüyor. Kadırov: “SU-24 Rus uçağının düşürülmesinin ardından aynı şey yaşandı. Aşkabat, sessiz kaldı. Bu durum, Türkmen-Türk ilişkilerinin Rus-Türk ilişkilerine göre öncelik taşıdığına dair herhangi bir ciddi açıklamanın yapılmayacağını düşündürüyor. Türkmenistan’ın Orta Doğu’daki büyük politikaya ve özellikle de Rusya karşıtı bir politikaya sürüklenmesi mümkün değil. Türkmenistan, Batı’nın ekonomik desteği ile Aşkabat’taki iktidarın Rusya’nın desteğiyle korunması için denge kurarak kendi politikasını izlemeye devam edecektir.” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Berdimuhamedov arasındaki müzakerelerde ele alınacak önemli sorun, Türkiye’ye yapılacak doğal gaz sevkiyatı. Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin, Rus doğal gaz sevkiyatının kesilmesi durumunda, alternatif kaynaklar bulacağını açıklamıştı. Geçen günlerde Ankara, Katar ile sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Ankara, Türkmenistan’ı da olası enerji kaynağı olarak değerlendiriyor. Türkiye Enerji Bakanı, özel Türk şirketlerinin, Türkmenistan’dan 2 milyar metreküp doğal gazı İran üzerinden satın alacakları konusunda uzlaşmaya vardığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berdimuhamedov’un bu uzlaşmanın detaylarını Aşkabat’taki müzakerelerinde ele alacağı düşünülüyor.

 

Tayyip Edroğan Türkmen Doğal Gazı Türkmenistan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg