Ekonomik Tetikçiler

ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke dünyadaki sömürü düzenlerini devam ettirmek için çok değişik stratejiler kullanmaktadır. Bu stratejilerden birisi de Ekonomik Tetikçilik.

Ekonomik Tetikçiler
Ekonomik Tetikçiler Admin
Advert

ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke dünyadaki sömürü düzenlerini devam ettirmek için çok değişik stratejiler kullanmaktadır. Bu stratejilerden birisi de Ekonomik Tetikçilik. “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” John Perkins tarafından yazılan ve Murat Kayı tarafından APRIL Yayıncılık adına Türkçeye de çevrilen bir kitaptır.

Bu kitabın çok azımız tarafından okunduğunu ve dünyada işlerin gerçekte nasıl organize edildiğini bilmeniz gerektiğini düşünerek kitapta öne çıkan bazı hususları sizinle paylaşmak istedim.

Kitapta, Amerikalı yazar Perkins kendisinin bir ekonomik tetikçi adayı olarak nasıl seçildiğini, bu konuda nasıl yetiştirildiğini, ABD’nin çıkarlarına hizmet etmeyen stratejik öneme sahip ülkeleri değişik yöntemlerle kandırarak veya şantajla, bazen de darbe ile nasıl dize getirdiklerini ayrıntılarıyla anlatmaktadır.  Seçtikleri hedef ülkeleri kalkınmalarına yardım edeceklerine ikna ederek, gerçekte onların dış borçlarını nasıl artırdıkları, Dünya Bankası ve IMF’nin kucağına itme yöntemlerinin nasıl olduğu kitapta ilgiyle izleyeceğiniz bölümlerden. Sizleri kitabı okumaya ikna etmek için ülke ismi vermeden Perkins’in anlattıklarından bir bölümü özetlemek istiyorum.

Hedef ülke önemli bir pertol üreticisi. Geçmişte ABD’ye karşı petrol ambargosuna önderlik ettiği için dize getirilmesi gerekiyor. Görev Perkins ve çalıştığı kuruma veriliyor. Perkins o ülke üzerine aylarca çalışıyor, ülkeye ait bütün verileri inceliyor ve ülke insanlarının tembelliğini ve lükse düşkünlüğünü keşfediliyor. Ülke yetkililerini etraflarının düşmanlarca çevrili olduğuna ikna ederek onlara milyarlarca dolar silah satılıyor, halklarının daha iyi koşullar altında yaşamaları gerektiğine ikna edilerek birçok bölgeye modern binalar, gökdelenler yapılıyor, kullandıkları teknolojinin yenilenmesi ve sistemin bakım maliyetleri de hedef ülkenin sırtına yükleniyor. Hedef ülkenin karar vericilerini sistemin büyümesine bağlı olarak enerji ihtiyacını karşılayacak yeni santral yapmaya ve modern ulaşım sistemi kurdurmaya ikna ederek bu işleri Amerikan şirketlerine ihale ediliyor. Parası sınırsız ve sağılan bir inek olarak değerlendirdikleri ülkede ABD faaliyetlerine karşı çıkanlar olması durumunda bu kişilerin kadın başta olmak üzere diğer zaafları keşfedilerek ona göre uygun stratejiler geliştiriliyor. ABD’nin ülkedeki çıkarlarını garanti altına almak üzere hedef ülkenin ileri gelenlerinin çocukları Amerikan üniversitelerinde okutularak onların Batı kültürünü özümsemesi isteniyor. Petrol başta olmak üzere ABD’nin bu ülkeden ihtiyaç duyarak satın aldıkları madenlere ödediği dolarları yeniden ABD’ye döndürmek için hedef ülke ikna edilerek kendilerine hisse senetleri satılıyor. Bütün bunlar yapılırken hedef ülkenin kendi ayakları üzerine durmasını sağlayacak teknoloji üretmesi de engelleniyor.

Değerli okuyucularım yukarıda özetlemeye çalıştıklarımdan daha fazlasını bulmak, dünyada işlerin gerçekte nasıl yürüdüğünü anlamak ve günümüzde savaşların gerçek nedenlerinin farkına varmak için sözünü ettiğim kitabı okumanızı öneriyorum.

Prof. Dr. Ali Kandemir Ekonomik Tetikçilik Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları John Perkins
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg