Toplumda eksik olan şey: İdealizm

Yıllardan beri ülkemizde birçok alanda muazzam kaynak ayrılmasına karşın, istenilen başarının bir türlü elde edilememesinin temel nedenlerinden birisidir idealist birey eksikliği.

Toplumda eksik olan şey: İdealizm
Toplumda eksik olan şey: İdealizm Admin
Advert

Burada vurgulamaya çalıştığım, idealizmin kavramının felsefede ne tür bir akımı temsil ettiği değildir. Üzerinde durmak istediğim şey,  çıkar gütmeden bir ülküye bağlı olma durumudur. Başka bir ifade ile geleceğe yönelik bir tasarımımız ve bu tasarımın merkezinde maddiyatın öne çıkarılmadığı bir düşünce ve yaşam biçiminden söz ediyorum. Özellikle sosyal bilimlerin konusunu teşkil eden ve toplum için son derece önemli olan eğitim, sanat, sosyoloji, tarih ve edebiyat gibi alanların vazgeçilmezidir idealist olmak.

Bu alanlara yön verenler, bu alanlarda öne çıkanlar ve bu alanlarla ilgilenenlerin içlerinde bir tutku ve idealizm olmalıdır. İdealist düşünce ile donanmamış insanların yön verdiği alanlara yapılacak yatırımların, planlamaların bir anlamı olmayacaktır. Yıllardan beri ülkemizde birçok alanda muazzam kaynak ayrılmasına karşın, istenilen başarının bir türlü elde edilememesinin temel nedenlerinden birisidir idealist birey eksikliği. Toplumda sizin tek başınıza idealist olmanızın da anlamı yoktur, eğer idealist olmak toplum ve toplumu yönlendirenler nazarında onaylanmıyorsa. Eğitim idealist olmayan öğretmenlerle düşünebilen yeni bir nesil yetiştiremez, üniversiteler idealist akademisyenlerin hâkimiyetinde olmadıkça yenilikçi buluşlara imza atılamaz,  sanatçılarda idealizm yoksa sanat toplum hayatında kabul göremez, halkta idealizim yoksa bilmenin, bilginin kıymeti anlaşılamaz...

Şurasını da belirtmeliyim ki; yazımın genelinden ülkemizde bütün kesimlerin idealistlikten yoksun olduğunu vurguladığım anlaşılmamalı. Vurgulamak istediğim şey, her kesimde idealist insan birey sayısının azlığıdır.

Osmanlının son dönemlerinde Anadolu’ya çok sayıda Avrupalı seyyah gelmiştir. Bu seyyahların yazdıklarının bir kısmı önyargılı olmasına karşın, bazı tespitleri oldukça yerindedir. Bu tespitlerden birisinde, bizlerin toplum olarak anı yaşadığımızı ve geleceğe ait tasavvurlarlarımıza çok ender rastlandığından söz edilmektedir. Geleceği yok saymak idealizmin düşmanıdır. Anı yaşamak, anlık kararlar vermek, anlık çözüm önerilerinde bulunmak idealistlerin özelliklerinden değildir.

İdealist insanlar toplumun güvencesidir. Fakat idealist insanların kullanılmamak gibi de bir özelliği vardır. Bu gerçek ortada iken idealistlerden kim hoşlanır!

Prof. Dr. Ali Kandemir idealizm Toplumda eksik olan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg