Rize'de evde tersane

Rizeli Öğretim Görevlisi İdris Turna'nın denizden 1,5 km uzakta evinin bodrumunda yaptığı tekne tamamlandığında, evin duvarları yıkılıp vinçler ve kızaklar yardımıyla denize indirilecek.

Rize'de evde tersane
Rize'de evde tersane Admin
Advert

 Rizeliler'in coğrafyanın karşılarına çıkarttığı imkansızlıklar ve zorluklara karşı ürettikleri pratik ve ilginç çözümlere yeni bir tanesi daha eklendi. Rizeli öğretim görevlisi denizden 1.5 metre uzaklıktaki baba evinin bodrum katında 8.5 metre uzunluğunda tekne yapıyor. Tekne, tamamlandığında evin duvarları yıkılarak bulunduğu yerden çıkartılacak. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Uzun Yol Kaptanı olan İdris Turna (35) Camiönü Mahallesi’nde denizden 1.5 kilometre mesafedeki dik bir tepede bulunan evlerinin bodrum katında 8.5 metre uzunluğunda tekne yapıyor. Türkiye’de eşine benzerine rastlanılmayan teknik özelliklerde bir tekne yapan Turna, hem güvenlik hem de sahilde uygun alan bulunmadığı için tasarımının büyük bir bölümü kendisine ait olan tekneyi dağdaki evlerinin bodrumunda yapmak zorunda kalmış.

TEKNEYİ ÇIKARTMAK İÇİN EVİN DUVARLARI YIKILACAK

Turna, tarafından yapılan 8.5 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindeki tekne 9 metre uzunluğundaki bodruma az bir farkla sığıyor. Teknenin baş ve kıç bölümlerinde sadece çivi çakılabilecek kadar mesafe bulunuyor. Teknenin yapımında kullanılan malzemeler ise pencerelerden parça parça içeriye alınabiliyor. Tamamlandığında 2.5 ton ağırlığında olacak tekne evin duvarları yıkılarak vinç yardımı ile bulunduğu yerden alınıp kızaklar ve özel araçlar yardımı ile denize indirilecek. Turna, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tekneyi burada yapmaya başlamadan önce onu buradan nasıl çıkartacağımı planladım. Teknenin arkasında bulunan duvarı açtığımda onu vinçler yardımı ile buradan rahatlıkla alıp götürebileceğim. Yıkılacak duvarla yol arasında 10 metre bir mesafe var. Deniz ile aramızda ise 1.5 kilometre bir mesafe var. Tekne 8.5 metre uzunluğunda. Bu alanın uzunluğu ise 9 metre. Tekneyi yapmaya başlamadan önce buranın üç boyutlu çizimlerini yaparak ilk önce çizimler üzerinde tekneyi buraya oturttum. Çizimlerde yerleştirdikten sonra yapımına başladım” dedi.

YURT DIŞINDA GÖRDÜĞÜ TEKNELERDEN ESİNLENDİ

Aynı zamanda Uzun Yol Kaptanı olan Turna, deniz aşırı ülkelere yaptığı yolculuklar sırasında farklı ülke insanlarının kullandıkları tekne yapılarını incelediğini, Amerikalılar'ın kullandığı teknelerin su altı kısımlarından etkilendiğini belirterek, “Amerikalılar'ın tercih ettikleri teknelerin su altı yapısı gerçekten mükemmel. Ancak üst kısımları Türk insanının tekne kullanım yapısına pek uygun değil. Tasarladığım teknede Amerikan modellerinin alt kısmını aldım. Teknenin üst kısmını ise Türk insanının kullanımına uygun olarak tasarladım. İlk önce teknenin küçük bir modelini yaptım. Gerekli çizimlere ve hesaplamalara bağlı olarak şimdi de aslını yapıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: günebakış

Rize Evde tersane İdris Turna
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg