Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı

Merkezi Şirinevler’de bulunan İstanbul Akçaabatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü münasebetiyle dernek lokalinde kahvaltılı panel-sohbet etkinliği düzenledi.

Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı
Akçaabatlılar İşgalden Kurtuluş’un 100. Yıldönümünü Kutladı Admin
Advert
Haberin galerisi için tıklayın!

Samimi ve sıcak bir dost sohbeti havasında geçen etkinlikte kadın üyelerin de yüksek bir katılımla yerlerini aldıkları dikkat ve takdire şayan bulundu.

48 kadın şehit verdik

Dernek başkanı Metin Akın’ı kısa açılış konuşmasının ardından Dr. Yusuf Gedikli Akçaabat tarihi hakkında kısa kısa bilgiler verdi. Akçaabat’ın isminin tarihe ilk düştüğü kayıtlarda Hermanosa diye geçtiğini aktaran Gedikli, daha sonraki tarihlerde Platana, Akçaova ve son olarak da Akçaabat halini aldığını açıkladı. 1810 tarihinde pek bilinmeyen bir Zargana Direnişi olduğunu söyleyen Yusuf Gedikli, direnişin ayrıntılarını şöyle anlattı. “O sırada Osmanlı Rusya ile savaş halinde. Bir bayram namazı esnasında Ruslar çıkarma yaptılar, erkekler bayram namazında olduğu için ilk direnişi kadınlar gösterdiler. Orada 48 kadın şehidimiz vardır ve bu tarihimizde ender görülen vakalardan biridir. Toplamda 921 şehit verdik, Ruslar da bizim kayıtlarımıza göre 1200’den fazla kayıp vermişlerdir” Daha sonra Akçaabat’ın yetiştirdiği ünlü isimlere değinen Dr. Yusuf Gedikli, başta eski başbakan Hasan Saka, Hasan İzzettin Dinamo, Sebahattin Eyüboğlu, Arslan Pulathaneli olmak üzere çok sayıda değerli isim zikretti.

İşgalden kurtuluş basit bir hadise değildir

Osman Baş, sözlerine geçen hafta Üsküdar’daki Akçaabat Derneği’nde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Rus İşgali’nden kurtuluş hadisesi hakkında sarf ettiği sözlerden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. “Orada Akçaabatlı çok değerli dostlarımız vardı. Sayın Kahraman ‘Ruslar kendileri çekip gittiler’ diyerek kurtuluşun kutlamaya değer olmadığını söylemiştir. İşgal sırasında ve sonrasında çok acı hadiseler yaşanmıştır. Bu kadar basite alınacak bir şey değildir. Ruslar gittikten sonra sıkıntı bitmemiştir, Ermeni ve Rum çeteleri yöre halkına büyük zulümler yaşatmıştır” diye devam eden Osman Baş, o günlere dair yaşanmış olaylar anlattı.

İstanbul’daki Akçaabatlıların duayen ismi Av. Baykal Kazancıoğlu da hem İstanbul’da hem de memlekette gerçekleşmiş her biri fıkra tadında anılar anlatırken, dinleyenleri de kahkahalara boğdu.

Sohbet havasında geçen etkinlikte son olarak derneğin ayrım yapılmaksızın bütün Akçaabatlılara açık olduğu, herhangi bir siyasi görüş doğrultusunda kurulmadığı ve faaliyetlerini devam ettirmediği vurgulandı.

Topluca çekilen hatıra fotoğrafından sonra davetliler dernek merkezinden ayrıldılar.

Akçaabatlılar Derneği Prof. Dr. Fethi Gedikli Dr. Yusuf Gedikli Baykal Kazancıoğlu Hayrullah Ertem
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg