Hayvancılıkta alternatif: Romanov Koyunu

Giresunlu genç girişimci Hüseyin Urgaç köyünde yetiştirip ticareti yapmak için aldığı Romanov cinsi koyunlarla İstanbul'dan Alucra Akçiçek köyüne geri dönüş yaptı.

Hayvancılıkta alternatif: Romanov Koyunu
Hayvancılıkta alternatif: Romanov Koyunu Admin
Advert

Soğuk iklime dayanıklılık konusunda dünyanın en bilinen hayvanlarından olan Romanov koyunu, genç girişimci tarafından Alucra Akçiçek köyünde üretilmeye başlandı. İstanbul'dan köyüne geri dönerek hayvan yetiştirmeyi planlayan Hüseyin Urgaç, aldığı teşviklerle hayvancılığı yörede ilerletmek istiyor.

Alucra'da yetiştirmeye başladığı Romanov cinsi koyunların mevsime bağlı olmaksızın yavru yapma özelliğiyle üçüz dördüz yavru verimi, kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmakta. 

Diğer bir özelliği de eti eşsiz lezzette ve koyun eti kokusundan hoşlanmayanlar için idealdir, koyun eti kokusu yoktur. Romanov koyunun dünyanın en soğuk coğrafyasından gelmesine rağmen kentte sorunsuz şekilde yetiştirildiğini belirten Urgaç, 

"Bu koyunun anavatanı Rusya, ismini de zaten Rus Romanov Kraliyet ailesinden alıyor. Sıfırın altında 40-50 derecelere kadar dayanabildiği, soğuk iklim hayvanı olduğu söyleniyor. Alucra’nın ikliminde yaşar mı, yaşarsa da randımanlı bir üretim olur mu diye denemek istedik. İki dişi, dört kuzu ve bir erkek koyunla başladık. Çok rahat şekilde uyum sağladığını, diğer koyun türlerine göre veriminin daha yüksek olduğunu gördük. Allah izin verirse bu sayıyı önümüzdeki günlerde artırmayı planlıyoruz" dedi. 

Urgaç, şu anda bu koyun ırkına aşırı talep olduğunu da sözlerine ekledi. 

Kuzu Makinası olarak anılıyor

Genç girişimci Hüseyin Urgaç, "Yaptığımız araştırmalarda Romanov Koyununun yılda iki kez doğum yaptığını öğrendik. Her doğumda iki veya üç tane doğuruyor. O nedenle de halk arasında Kuzu Makinası olarak anılıyor. Kuzu makinesi olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğerlerinden ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzularında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12–13km) yürüme kabiliyetlerinin fazla  olması, uzun süre (12 yıl) damızlıkta tutulabilmeleri, yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve kârlı bir koyunculuk için avantajlı kılıyor" dedi.

Haber: Kadir BEKİROĞLU
Alucrahaber.com

 

Giresun Alucra Hüseyin Urgaç Romanov koyunu Teşvik Hayvancılık
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg