Bize Her Yer Lojistik Merkez!

Sürmene’de kurulması planlanan Lojistik Merkez Projesi iptal olunca, iş adamları şehrin çeşitli bölgelerinde depolar tutup mal sevkiyatı yapıyor. Dağda bayırda lojistik merkez kurmaya çalışıyor.

Bize Her Yer Lojistik Merkez!
Bize Her Yer Lojistik Merkez! Admin
Advert

TRABZON’UN lojistik alanında en önemli iş adamlarından biri olan Şeref Bektaşoğlu, yaşadığı sıkıntıları günebakış’a anlattı. Biri Maçka yolunda, biri Yomra-Arsin boğazında iki lojistik üs oluşturmaya çalışan Bektaşoğlu, Trabzon’un kayıplarını gözler önüne serdi. Bektaşoğlu, çiçeği burnunda bakan Süleyman Soylu’nun bu sıkıntıyı mutlaka görmesi gerektiğini belirterek, “Yatırım Adası mükemmel ama orta vadeli bir çözüm. Bize acil çözüm gerek.” dedi.

Önce limandan başlayalım. Lojistik üsse sonra geliriz. Liman size yetmiyor mu?
Trabzon Limanı bugün yüzde 100 kapasitede çalışmaktadır. Yer yok. Yılda yaklaşık 100-120 gemiyi geri çevirip mecburen başka illerdeki limanlarda boşaltıyoruz. Trabzon’un kesin olarak bir başka limana ihtiyacı var. Ne yazık ki Sürmene Çamburnu bölgesi atıl bir vaziyette bekliyor. Trabzon Limanı Serbest Bölgesi’nde 50 metrekare yer kiralamak isteseniz bulamazsınız. Devlet Sürmene’de onca yatırımı yaptı ama kullanamıyoruz. 

Sürmene’de 60 dönümlük boş yer var. Orayı kiralayıp lojistik olarak kullansanız... Niye müracaat etmiyorsunuz?
Sürmene’de 60 dönüm atıl bir yer var ama gemi giremedikten sonra oraya yatırım yapılır mı? Rıhtımlar yapılmadan gemiyi nasıl sokacaksınız? Limansız sahayı ne yapalım? Trabzon Limanı’na yanaşıp daha sonra kamyonlarla Sürmene’ye taşımamızı mı istiyorsunuz? Trabzon Limanı 350 bin metrekare. Sürmene’deki lojistik merkez talebi zirve yaptı. Ama yetkililer bu kenti anlamadı. Trabzon’un ciddi kayıpları var. Rusya’dan gelecek olan buğday, nohut, ceviz, kuru fasulye yaklaşık 25 milyon ton. Siz Trabzon Limanı’nda en çok 2,5 milyon ton üst kapasitede yükleme yapabilirsiniz. Diğer geri kalan malı nereye indirip transit ticaretle dünyanın dört bir tarafına göndereceksiniz? Demek ki 20 milyon tonluk mal başka şehirlere kayıyor. Trabzon’un vaziyetini görüyor musunuz?

Yatırım Adası geliyor. Lojistik sorununu çözmez mi?
Yatırım Adası olsun, Sürmene olsun neresi olduğu önemli değil. Trabzon’un acil olarak lojistik merkeze ihtiyacı var. Lojistik merkezdeki amaç dünyanın her tarafından mal gelecek, burada depolanacak. Bu depolarla dünyanın her tarafına konteynır hâlinde gidecek. Dolayısıyla ciddi bir liman olması gerekiyor. Bu liman olmadıktan sonra hiçbir şekilde depolarla bu aspirin tedavisi olur; başka bir şey olmaz. Deniz yoluyla bir mal geldiği zaman 45 gün, karayoluyla geldiği zaman 20 günde rejim beyanında bulunmak zorundasınız. Daha fazla burada tutamazsınız. Dubai niye Dubai? Çünkü orada süre yok. Lojistik merkez olduğu zaman süreyi kesmiş olacaksınız, istediği kadar kalmış olacak. Dünyanın en büyük pazarı Rusya... 25 mlyon ton ihraç edecek olan GDO’suz ürünleri depolayacak yerleri yok Rusya’da. Dolayısıyla en yakın yer olan Trabzon’a kanal, nehir tipi gemilerle getirip burada paketleyip, eleyip dünyanın
her tarafına göndermek gerekiyor. Biz en fazla haftada 700-1000 konteynır yapabiliyoruz. Bunu 5 bine çıkarmak için liman lazım, lojistik merkez lazım. Yatırım Adası orta vadede bir çözüm üretebilir. 

Sürmene’deki tersane bölgesi bugün itibarıyla lojistik merkeze çevrilse devletin oraya harcama yapması gerekiyor mu? İş adamları bunu yapabilir mi?
Biz onu teklif ettik. Devletin bir lira yatırmasına gerek yok. Orası 600 bin metrekare bir yer. Mendireği yapılmış, sadece saha betonları, dip taraması, rıhtımlar yapılacak. Bunun için Dubai’den buraya insan getirdik. Bürokrasi işlemleri, Çebi’lerin orada olması, başka tahsislerin iptal edilişi bunlardan dolayı bir adım ilerleme olmuyor. Yani ben burada liman yapmışım, Albayrak liman yapmış, umurumda değil. Liman kim yaparsa yapsın gelecek gemileri yanaştıracak ve konteynır gemilerini konteynize edilip gönderilecek. Ben liman peşinde değilim. Bunu Albayrak ya da başkası yapsın. Yeni büyük bir limana ihtiyaç var. Gelecek 50 yılda dünya bu buğdayı, mısırı yemek zorunda. Bunu da Rusların buradan başka çıkış yolları yok. Samsun’da yer yok. Samsun’da da gemilerimiz var. Trabzon’da yer olsa Samsun’dan çekilirim. Niye bu kadar yol gideyim? Samsun deniz yoluyla mesafe olarak yaklaşık 260 mil mesafe uzaklıkta Rusya sınırlarına. Trabzon’dan Tuapse Limanı 180 mil. Arada 80 mil fark var. 1 mil 1852 metredir. 350 km daha ekstra yolu gemi niye yapsın?

Hep Rusya pazarını konuştuk, İran pazarı ne durumda?
En büyük pazarlardan birisi İran. İran yarın açılacak. Bunun için uğraşılıyor. İran açıldığı zaman İran’a dünyanın her tarafından mal gidecek. Bu transit yükü nasıl taşıyacaksınız? Nerede bu malları depolayacaksınız? Bunlar için de depo lazım. Genel antrapolor yapmaya uğraşıyoruz. Hizmet verelim diye. Bana 5 bin metrekare bir depo yok. Maçka yolu üzerinde arazi satın alarak kendimize mini bir lojistik üs kurmaya çalışıyoruz. Bunun dışında Yomra ve Arsin’de de benzer çalışmalarımız var. Ama bu şehre yazık. 600 bin metrekarelik alan ise Sürmene’de demirçelik deposu olarak kullanılıyor. Soruyorum şimdi; bu şehir nasıl kollanacak?

kaynak: günebakış

Lojistik Merkez Şeref Bektaşoğlu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg