Kanada yükseköğretiminin özelliklerine ilişkin bazı notlar

Aslında hocamızın özetlediği konular hepimizin malumu. Fakat sorun; bunların ülkemizde hayata geçirilmesi konusundaki çabamızın yetersizliğidir.

Kanada yükseköğretiminin özelliklerine ilişkin bazı notlar
Kanada yükseköğretiminin özelliklerine ilişkin bazı notlar Admin
Advert

Bu yazımda siz değerli okuyucularıma bir süre önce sosyal medyadan paylaştığım bir mesajı aktarmak istiyorum.

25 Aralık 2015 tarihinde Sayın Başbakanımız yurt dışında çalışan saygın Türk bilim insanları ile bir toplantı yaptı. Toplantıya katılmak üzere Kanada’dan Türkiye’ye gelen Prof. Dr. İbrahim Dinçer toplantısını izleyen günlerde Erzincan’a geldi. Erzincan’da katıldığı bir toplantıda Kanada ve Kanada’da görev yaptığı üniversite ile ilgili bazı bilgileri paylaştı.  Sayın hocamızın sunusunu baştan aşağıya dikkate izleyerek önemli gördüğüm hususları not aldım. Aldığım notlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

- Sayın Dinçer, Kanada'da bulunmasının tek nedeninin akademik özgürlük olduğunu ifade etti. Akademik özgürlükten sorumluluklarımızı yerine getirmeden her istediğimizi yapabileceğimiz anlamı çıkarılmaması gerektiğini de vurguladı.

- Bulunduğu eyaletin 4 milyon nüfusu olduğunu (Ontario Eyaleti) ve bu nüfusun ürettiği yıllık değerin 580 milyar doları bulduğundan söz etti.

- Bir ülkenin en değerli varlığının madenleri, petrolü vb. değil insan kaynağı ve yeni fikirler olduğunu vurguladı.

- İnsan kaynağına yatırım yapılmadığı zaman diğer alanlara yatırım yapmanın ve kaynak ayırmanın önemli olmadığını ısrarla vurguladı.

- Üniversitelerde kalite artışına eşlik etmeyen öğrenci sayısındaki artışların uygun olmadığını belirtti.

- Ülkelerin geleceğinin pahada ağır, yükte hafif ürünler ve yeni fikirler üretmeden geçtiğini belirtti. Zira üretilen yeni yazılım, fikir, makine vb. çıktıların fikri ve patent haklarını alıp onun üzerinden kazanmanın çok daha kârlı olduğunu açıkladı.

- Üniversitelerde akademisyenlerin zamanlarının % 40’nı AR-GE, %40’nı eğitim öğretim ve % 20’sini diğer servis hizmetleri için ayırması gerektiğini, eğer akademisyenler için ders vermek zamanlarının çoğunu alıyorsa bunun üniversiteler için istenen bir durum olmadığını vurguladı. Bu durumun üniversitelerde kurumsallaşmayı ve kurum kültürünü engellediğini belirtti.

- Sanayicilerin AR-GE sistemlerini kendilerinin oluşturmasının uygun olmadığını, bu işi üniversitelerle birlikte yapmalarının gerektiğini ifade etti.

- Üniversitelerin, kurduğu teknokentlerde sadece kira gelirlerine odaklanmalarının doğru bir yaklaşım olmadığından söz etti.

- Kanada’da performans puanı iki kez üst üste yetersiz olan akademisyenlerin işlerine son verildiğini belirtti.

- Projeyi destekleyen finansman kuruluşlarının, projeyi akademisyenlerin proje konularının çalıştığı birimin stratejik planlarına uyumlu olması halinde desteklediğini özellikle vurguladı.

- Üniversitelerin bütün alanlarda öne çıkamayacağını, çalışmalarında odak alanlara yönelmesi gerektiğini belirtti.

- Üniversitelerin, mükemmel öğretim elemanlarının nasıl elde tutacakları en öncelikli konulardan birisi olarak görmeleri gerektiğini vurguladı.

- Üniversitelerin, bilgi aktarmadan ziyade öğrencilere kritik düşünmeyi öğretmeleri gerektiğini üstüne basa basa vurguladı.

- Üniversitelerin, yaptıkları işlerle ilgili performanslarını sürekli ölçerek, belirledikleri stratejik hedeflere ilerlemede aksayan yönlerin geliştirilmesine odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

- İnsan kaynağını geliştirmede ilk, orta ve lise eğitiminde büyük önem verilmesi gerektiğinden söz etti.

- Akademisyenlerin temel amacının yayın üretmek olmaması gerektiğini, yenilikçi buluşlara odaklanması halinde yayın üretiminin kendiliğinden gelişeceğini ifade etti. Aksi durumda üretilen yayınların düşük kalitede olacağını söyledi.

- Kanada'da etik ihlali yapan, başkalarına bir şekilde zarar verenler kesinlikle affedilmez.

- Her şeyi yasalara dökmenin gelişmeyi engellediğini belirtti.

-Kanada yükseköğretimine ilişkin kurallar ve temel prensipleri açıklayan dokümanın ülkedeki üniversitelerinin listesi dâhil altı sayfa olduğunu söyledi.

-Türkiye’de iş ahlakının zayıf olduğunu ve her çalışmada sabırsızlığın öne çıktığını vurguladı.

Aslında hocamızın özetlediği konular hepimizin malumu. Fakat sorun; bunların ülkemizde hayata geçirilmesi konusundaki çabamızın yetersizliğidir.

 

Prof. Dr. İbrahim Dinçer Kanada Eğitim Sistemi AR-GE Erzincan Üniversitesi Ali Kandemir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg