Yeşil Yol'a karşıyız!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçesinde konuşan Bekaroğlu, Yeşil Yol’a karşı çıktı!..

Yeşil Yol'a karşıyız!
Yeşil Yol'a karşıyız! Admin
Advert

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun tozpembe bir Türkiye tablosu çizdiğini belirterek, Karadeniz'deki uygulamaların pembe tablo ile örtüşmediğini söyledi. Komisyon toplantısında, bütün sorunların hallolduğunu, ormanlık alanların genişlediğini, su havzalarının ve bakanlığın ilgi alanına giren her şeyin yolunda gittiğini ifade eden Bakan Eroğlu'na seslenen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Benim şaştığım bir konu var: Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti bütün bu tozpembe tabloları çizerken bu toprağa, ormana, suya, böceğe, sanki kendi mülkiyeti gibi yaklaşıyor. Tabii ‘Bizim mülkiyetimizdir, toprak bize ait, su bize ait.’ falan demiyorlar ama yaptıkları tasarruflar sanki mülkiyetleriymiş gibi. Oysa bu, geçmişten bize kalmış miras. Asla mülkiyetimiz değil, gelecek nesillerin bizim elimizdeki emaneti, bu şekilde bakmak, davranmak gerekiyor." dedi.

Plan ve Bütçe Komisyon toplantısında yaptığı konuşmada Karadeniz'in çevre sorunlarına dikkat çeken Bekaroğlu, HES'lerden organik çaya, dere ıslahlarındaki yanlışlıklardan Yeşil Yol’a kadar pek çok konuda hükûmeti eleştirdi.

HES'LER TURİZME TEHDİT

Bekaroğlu, “Şimdi Karadeniz’e geleceğim. Dediniz ki sunumunuzda; ‘DOKAP daha çok bir turizm projesidir.’ DOKAP başlığı altında koymuş olduğunuz şeylere baktım, pek Doğu Karadeniz’le ilgili değil ve hiçbiri de turizmle ilgili değil. İşte Artvin’de yapılan barajlar, bunlardan söz ediyorsunuz. Bu barajlar elbette elektrik üretecek ve Türkiye'nin önemli enerji ihtiyacını karşılayacak ama bölge için ne anlama geliyor? ‘Turizm dediniz, bunlar bölgede turizme ne getirecek, ne götürecek, bunlarla ilgili fazla bir şey yok. Karadeniz’de DOKAP’tan bahsederken, başka arkadaşlarımız da konuşacaklar, biraz bu Yeşil Yol ve HES’ler üzerinde konuşmak gerekiyor. Karadeniz’de turizm olacaksa Sayın Bakan’ım, niçin insanlar oraya gelecek; yurt içinden ve dışından, insanlar Karadeniz’e niye gelecek? Yani oranın doğasını görmek üzere gelecekler, oranın doğal ürünlerinden tatmak isteyecekler, bunun için gelecekler. Ama özellikle, işte son on yılda hızlanan bu HES’lerle ilgili, Karadeniz derelerindeki HES’lerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Bu HES’lerin bölgeye ne gibi zararlar verdiği, bu turizmin bunu nasıl etkileyeceğiyle ilgili hiç kimse bir şey söylemiyor. Bölgenin geleceği turizm diyoruz. Bölgenin geleceği turizm olacaksa, Karadeniz’deki HES’lerin tamamı bittiğinde Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 1,5-2’sini karşılayacak deniliyor, eğer böyleyse yüzde 1-2’sini karşılayacaksa o bölgede yaşayan birkaç milyon insanın geleceğiyle oynamak anlamlı mı? Daha fazla karşılayacaksa gerçekten nedir? Bunu bir anlatmanız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

ENDEMİK ŞİMŞİR AĞAÇLARI YOK OLUYOR

Mehmet Bekaroğlu, “Şimdi, sunumunuzda çok güzel şeyler söylediniz. ‘Nuh’un gemisine yeni elemanlar kattık.’ filan dediniz. Ben şimdi size bir şey söyleyeyim: Doğu Karadeniz’de yapılan bu dere ıslahı çalışmaları ve HES’ler sonucudur büyük ihtimalle, çünkü bölgenin dengesi değişti. ‘Şimşir ağacı’ diye bir şey bilirsiniz Sayın Bakan’ım. Hani kel başa şimşir tarak... Şimşir ağacı yok oluyor biliyor musunuz Sayın Bakan’ım? O bölgede daha başka ağaçlar, böcekler, bitkiler de vardır. Dolayısıyla, yapılan bu müdahaleler -tabii iyi niyetledir, bir art niyet aramıyorum- sonrasında gelecek kuşaklara bırakacağımız emanetlere zarar verdiğimiz kanaatindeyim.” dedi.

YEŞİL YOL'DA BÖLGE HALKINI YOK SAYAMAZSINIZ

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Bu Yeşil Yol çok tartışılıyor Sayın Bakan’ım… İşte yeşil ya karşı çıkanlar diyor ki ‘Bunlar madenler için, bir de birçok HES inşaatına başlanamıyor, yöre halkı direniyor, arkadan dolanıp HES’lere gidecekler ve bölgeyi de tahrip edecek.’ diye karşı çıkılıyor. Ama hükûmetin iddiası ise ‘Bu Yeşil Yol gerekli bir şeydir.’ Gerçekten bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapılmış mı? Bölge halkı gerçekten Yeşil Yol’u istiyor mu? Burada bir ayrım yapmak lazım tabii bölge halkı yaylalarına yol istiyor, doğrudur. Ama Yeşil Yol’un yayla yolları olmadığının altını çizmemiz gerekiyor. Yeşil Yol bambaşka bir şey ve bölge halkının bu konuda direnişi, endişeleri de son derece önemli diye düşünüyorum. Şimdi, siz bu bölgede -Karadeniz’in üzerinde duruyorum, ormanların ne kadarı Karadeniz’de siz daha iyi biliyorsunuz burayı geliştirecekseniz, kalkındıracaksanız, gelecek kuşaklara hazırlayacaksanız o bölgeyi, orada insanların nasıl yaşayacağını da dikkate almak durumundasınız. Orada insanlar nasıl yaşayacak? Bu insanlar orada neyle geçinecek? Bu insanların yıllardan beri, yüz yıllardan beri oluşturmuş oldukları gelenek ilişkileri ne olacak? Bunları dikkate almak durumundayız. Mühendisler böyle bakmıyor maalesef. Mühendisler -hepsini tabii kastetmiyorum ama birçoğu böyle bakmıyor- proje olarak bakıyorlar. Orada yaşayan canlıları, insanları ki o canlılar insanlarla birlikte yaşıyorlar orada, o bütünlüğü bozmadan düşünmek gerekiyor." dedi.

günebakış

CHP Mehmet Bekaroğlu Yeşil Yol DOKAP Veysel Eroğlu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg