Kürtaj faciası...

Trabzon Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman: "Her yıl 5 Marmara depremi kadar can, anne karnında isteyerek yok edilmektedir."

Kürtaj faciası...
Kürtaj faciası... Admin
Advert

Ülkemizde her yıl 100 bin bebeğin anne karnında yaşamlarına son verilerek dünyaya gelmesinin engellendiği, 250 bin gebeliğin de kendiliğinden düşük olarak gerçekleştiği belirtildi.

Trabzon Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu ilin 2014 yılı verilerine göre 4,52 çocuk ile Şanlıurfa olduğunu ifade ederek Trabzon'un bu rakamın çok gerisinde kaldığını söyledi.

EN DOĞURGAN İL ŞANLIURFA, EN AZ DOĞURGAN İL İSE EDİRNE

Uzm. Dr. Süleyman, doğurganlık hızının en yüksek olduğu ilin Şanlıurfa, en düşük olan ilin ise Edirne olduğunu ifade ederek, "TÜİK verilerine göre ülkemizde toplam doğum sayısı 2014 yılında 1 milyon 337 bin 504'tür. İlimizde ise doğan bebek sayısı 9 bin 894 tür. Toplam doğurganlık hızı (bir kadının doğurgan olduğu dönem 15-49 yaş grubu boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı) 2014 yılında 2,17 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2,17 oldu. Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2014 yılında 4,52 çocuk ile Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa ilini 4,23 çocuk ile Şırnak, 3,98 çocuk ile Ağrı ve 3,86 çocuk ile Siirt izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu il ise 1,47 çocuk ile Edirne oldu. Edirne ilini 1,55 çocuk ile Karabük, 1,56 çocuk ile Kırklareli, 1,57 çocuk ile Çanakkale ve Eskişehir izledi. Trabzon'da bu oran 1.83 olarak tespit edilmiş olup, bu durum nüfus artışının durduğu değer olan 2.0'ın altındadır ve nüfusun azaldığı anlamına gelmektedir." dedi.

GEBELİKLERİN YÜZDE 5'İ İSTEYEREK DÜŞÜK

Ülkedeki gebeliklerin yüzde 5'inin isteyerek düşük olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Süleyman, "Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre gebeliklerin yüzde 5'i isteyerek düşük, yüzde 14'ü de kendiliğinden düşük olarak tespit edilmiştir. Özellikle isteyerek düşüklerde kayıtlara girmeyenler de hesaba katıldığında bu oranın daha yüksek olduğu bir gerçektir. Yani her yıl yaklaşık 100 bin gebelik isteyerek sonlandırılmakta, 250 bin gebelik de kendiliğinden düşük olarak gerçekleşmektedir. Bir başka deyimle ülkemizde her yıl 100 bin bebeğin dünyaya gelişi, anne karnında yaşamlarına son verilerek engellenmektedir. İlimizde de yılda yaklaşık 500 gebelik isteyerek sonlandırılmaktadır. Tarihte en çok kayıp verdiğimiz 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm meydana gelmiş olup, bu rakam ülkemizde bir yıl içerisinde anne karnında yaşamına son verilen bebek sayısının beşte birinden azdır. Yani her yıl beş Marmara depremi kadar can, anne karnında isteyerek yok edilmektedir. Bu durum, üzerinde durulması gereken çok önemli bir sorunudur ve bütün yönleri ile ele alınmalıdır" diye konuştu.

günebakış

Trabzon İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman Kürtaj Düşük Doğurganlık Oranları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg