Mezunların Düzeyini Bilen Yok
Ali Kandemir

Mezunların Düzeyini Bilen Yok

Advert

Eğitimin değişik kademelerde temel hedefleri vardır. İlgili alanlarda verilen eğitimin sonunda bireylerin bazı yeterliliklere sahip olmasını beklersiniz.  Bu yeterliliklerin neler olduğunu belirler ve eğitim-öğretimin planlanmasını ve yürütülmesini bu hedeflere göre kurgularsınız. Bu konuyla ilgili ülkemizde teorik düzeyde her şey tamam, ya pratikte durum nedir?

Üniversitelerimizden her yıl binlerce evladımızı mezun etmekteyiz. Mezun aşamasına gelenlerin Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler açısından hangi aşamada olması gerektiği ilgili kurumlarca belirlenmiş durumdadır.

Üniversitelerimizden Temel Bilimler alanında lisans düzeyinden mezun olan bir öğrencimizin sahip olması gereken yetkinliklerinden bir kaçı aşağıda verilmiştir.

Bilgi Düzeyinde: Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.

Beceri Düzeyinde: Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.

Yetkinlik Düzeyinde: Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.

Ülkemizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimizi eğitmek için her yıl milyonlarca lira para, muazzam büyüklükte işgücü ve emek harcamaktayız. Fakat küçük bir ayrıntı unutulmuş. Her yıl mezun olan binlerce gencimizin belirlemiş olduğumuz yeterliliklere sahip olup olmadığının test edecek bir yöntemi geliştirmemişiz. Hülasa hiçbir mezunumuzun düzeyini bilmiyoruz.

Harvard Üniversitesinde çalışan dünyanın en büyük eğitimcilerinden ve psikologlarından sayılan Howard Gardner’ın bir sözünü aktarmak istiyorum. Bir alanda eğitim verdiğiniz kişi alanıyla ilgili bir sorunla karşılaştığında önerdiği çözüm yolları o alanda eğitim almamış bir kişiden farklı değilse ona verdiğiniz eğitimi çöpe atınız.

Not: Optimist Yayınlarından Gardner’in “Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin” adlı kitabını okumanızı şiddetle öneriyorum.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg