Herkes İçin Jeoloji
Ali Kandemir

Herkes İçin Jeoloji

Advert

Çevremize baktığımızda uçsuz bucaksız ovaların, muazzam kütledeki dağların, engin denizlerin doldurduğu çukurların, dünya var olduğundan bu tarafa yerlerinde olduğunu düşünürüz. İstanbul Boğazı’nın en fazla dokuz bin yaşında olduğunu, Toros Dağları’nı oluşturan kayaların deniz altında meydana geldiğini ve yaklaşık 65 milyon yıl önce yükseldiğini, kullandığımız petrolün canlı kalıntılarının milyonlarca yıllık mayalanma sonunda oluştuğunu, ülkemizdeki birçok dağın volkanlarla meydana geldiğini duyduğumuzda inanmak istemeyiz.  Bunlar yaşadığımız dünyanın en gerçek hadiseleri olsa bile. 

Bazı bilim dalları vardır ki mesleğinizin ne olduğu önemli olmadan gelişiminiz ve dünya algınızın doğru bir biçimde şekillenmesi için gereklidir. Bunlardan birisi de Jeoloji bilimidir. Elbette herkesin derin jeoloji bilgisine ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte yaşadığımız dünyanın başından geçen öyküyü öğrenerek çevremizdekileri doğru algılama konusunda genelimizin jeoloji okuryazarı olmasına gerek vardır.

Çocuklarımıza sentezci ve ilerlemeci bir bakış açısı kazandırma açısından en azından eğitimlerinin bir bölümünde onları jeoloji ile tanıştırmak gerekmektedir. Çünkü fiziksel olarak durağan ve değişmeyen bir dünya anlayışı zihinlere de sirayet ederek insanların bilmeye, gelişme ve ilerlemeye olan inançlarını da olumsuz etkilemektedir.  

Her şeyin bir değişim içinde olduğu, bilmenin ve yeni tecrübeler kazanmanın gerekliliği, dünyanın hem jeolojik hem de uygarlık tarihi açısından geçmişini bilmekle olur.  İnsanoğlu değişimini bildiği ve tanıklık ettiği dünyayı gözleyerek yaşadığı dünya evini daha iyi tanıyabilir ve yaşamın anlamını daha iyi kavrayabilir. Jeoloji bilimi, gençlerimizde bilme isteğinin temelini oluşturan merak duygusunun ortaya çıkmasında son derece önemlidir.  

Fiziksel çevresinde geçmişin izini ve muazzam değişimin delillerini gören gençlerin zihinleri meraka bağlı öğrenme isteğine yelken açacaktır.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg