Adı yoksa anlamı da yok
Ali Kandemir

Adı yoksa anlamı da yok

Advert

Adlar (isimler), tanımamız, tanıtmamız, üzerinde konuşmamız, birbirlerinden ayırmamız için varlıklara veya kavramlara verdiğimiz künyelerdir. Herhangi bir nesnenin adı yoksa anlamı da yoktur değeri de.

Değer verdiklerimizin, iyi bildiklerimizin mutlaka bir adı vardır. Çocuklarımıza genel bir isim verme yerine hepsini niteleyen ayrı ayrı adlar koyarız. Ekim, dikim zamanını bildiğimiz tarım bitkilerinin hepsinin adını biliriz. Evimizdeki eşyaları iyi tanırız. Çünkü hepsinin bir adı vardır. Rafta duran kitabın adını biliyorsak onu mutlaka okumuşuzdur. Komşularımızın adını biliyorsak birbirimizi tanıyoruz demektir. Kavramların adını biliyorsak anlaşıyoruzdur.

Şehirdeki üniversitenin adını bilmiyorsak bilgi üretmenin ne demek olduğundan habersizizdir. Çocuğumuzun okulunun adını bilmiyorsak yavrularımızın eğitimi bizim için sorun değildir. Farklı bitkilerin hepsine “çiçek” dediğimiz için doğa bizim için anlamsızdır. Belediyelerce dikilen isimsiz binlerce bitkinin adı üzerine etiketle asılmadığı için ağaçların gönül dünyamızda yeri yoktur. Biz ve bitki dışında kalanların hepsine birden “hayvan” dediğimiz için farklı türlerin doğadaki yeri bizim için önemsizdir, yok olmaları ilgimiz dışındadır. 

Bitkilere ot, ağaç, çalı deme yerine çoğunun adları bilinen toplumda, bitki bilimi iyi seviyededir, ihtiyaç duyduğu tohumları kendi üretir, tarımı gelişmiştir, bitkiye dayalı sanayi kurulmuştur.

Şehirdeki tarihi yapıların isimleri genel tarafından biliniyorsa toplumda sanata ve tarihe ilgi fazladır, geçmişe ait olanı koruma bilinci diridir, entelektüel birikim üst düzeydedir.

İsimsiz bir dünyada yaşamak meraksızlığın bir delilidir. Merak’ın olmadığı bir toplulukta yeniliğin pek nadir olacağı unutulmamalıdır.

Bir şeyin ismi yoksa üzerinde konuşamazsınız, çalışamazsınız, anlayamazsınız, anlaşamazsınız, öğrenemezsiniz, öğretemezsiniz, bilemezsiniz, bildiremezsiniz, gelişemezsiniz, geliştiremezsiniz, yararlanamazsınız, yararlandıramazsınız. Bilim toplumda etkisini gösteremez, sanat ilerlemez, sanayi gelişemez, eğitim olgunlaşamaz, edebiyat mesafe kat edemez.

İsimlerin bol olduğu ve bilindiği bir toplum dileği ile.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg