Futbolun gölgesindeki ülke sporu
Ali Kandemir

Futbolun gölgesindeki ülke sporu

Advert

Futbolun dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla izleyicisi olan popüler sporların başında gelmesi gayet doğaldır. Futbola ilgi, doğal olarak bir futbol ekonomisini de doğurmakta ve futbol kulüpleri, futbol adamları, futbolcular ve futbolun eteklerine tutuşmuş birçok paydaş bu ekonomiden maksimum gelir elde etmenin uğraşı içine koyulmaktalar. Futbol geleneğimizde, futbolun içinden yer alanların önemli bir kısmının her bakımdan bir eğitim geleneği ile yüzleşmemiş olması başka bir ifade ile futbolun, toplumsal bütünleşme, centilmenlik, rakibe saygı vb. unsurlar içermemesi vahşi bir rekabete yol açmaktadır. Bu da tasvip etmediğimiz bir şekilde her zaman güçlü olanın haklı olduğu gibi bir sonucu doğurmakta. Futbol uğruna birçok kişi ve kuruluş hak etmediği milyonları kazanmakta ve birçok futbol kulübünün milyonları batırmasını toplumsal olarak hiç sorgulamadan, bazen de takdir ederek izlemekteyiz. Futbolun bütün bu olumsuzluklarına göz yummamızın nedenlerinin başında diğer sporlar karşısında onun Türk toplumundaki rakipsizliğidir. İnsanımızın da genellikle gerginliklerden motive olduğunu göz önüne aldığımızda, vahşi futbol ve onun ötekileştirme gücü öne çıkmaktadır.  

Zaman zaman futbol dışında hem bireysel hem de diğer takım sporlarına ait müsabakaları izlerim. Hafta sonu Trabzon’da yapılan ve çok sayıda ilin katılmış olduğu Yıldızlar Yüzme Yarışmalarını takip ettim. Tamamı öğrenci olan çocuklarımızın heyecanı, her yaştan ve görüşten veliler ve izleyicilerin içtenliği görülmeye değerdi. Salonda bırakın hakareti iki gün boyunca hiç kimseden tek bir incitici bir söz bile duyamadım. Hiçbir sporcudan ve ailelerinden gelecekte spor yoluyla para kazanma hesaplarının olduğu sohbetler görmedim. Ortamın atmosferi, her bakımdan sporun toplumsal kaynaşmada ne kadar etkili bir araç olduğunu gösteriyordu. Benzer tabloya futbol hariç diğer müsabakalarda da şahit oldum. Yarışmalara yerel yöneticilerimizin ve basınımızın ilgisizliğine rağmen.

Son yıllarda Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından futbolun dışındaki branşların da geliştirilmesi için çok sayıda tesis yapılmakta ve bu sporlar maddi açıdan da desteklenmektedir. Bu desteklerin semeresini görmeye başladık bile. Sportif başarıların yanında, belki de daha önemlisi; ülkemiz adına eğitimli ve sağlıklı bir genç kitlenin ortaya çıkmış olması.

Diğer branşların toplumda kabul görmesi ve sevilmesi futbolun içindekilere futbolun vahşi rekabetten daha fazlası olduğunu gösterecektir. Başta yerel yöneticilerimiz olmak üzere, hepimiz sadece sporun maddi getirisine odaklanmaktan vaz geçmemiz ve bütün branşların gelişmesi için çaba göstermeliyiz. Sporun paranın da ötesinde bir şey olduğunu hatırdan çıkarmamak gerek.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg