Karayemiş (Taflan) sağlık kaynağı
Advert

Karayemiş (Taflan) sağlık kaynağı

Çoğunlukla Doğu Karadeniz’de yetişen ve bazı bölgelerde karayemiş bazı bölgelerde de taflan adıyla bilinen meyvenin sağlık açısından faydaları ortaya çıkmaya devam ediyor.

SAĞLIK - 2016-07-01 16:01:45

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, bölgede “taflan” olarak adlandırılan karayemiş meyvesinin bilhassa diyabet hastaları için önemli etkileri olduğunu söyledi.

Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen karayemiş meyvesinin yüksek miktarda antioksidan içerdiği, kanser tedavisinde ve diyabette etkili olduğunun çalışmalarla gösterildiğini bildiren Prof. Dr. Ali İslam, Karadeniz Bölgesi’nde taze meyve olarak tüketilen karayemişin etkilerinin birçok bilimsel çalışmaya konu olduğunu ve etkilerinin kanıtlandığını ifade etti.

Prof. Dr. Ali İslam, “İstanbul Üniversitesi’nde karayemişin diyabete karşı etkilerinin araştırılması konulu bir çalışma yürüttük. Çalışma sonucunda karayemiş meyvelerinin deneysel diyabet ve onun komplikasyonlarının gelişmesine karşı koruyucu etkileri olduğu ortaya çıktı” dedi.

Araştırmalar sonucunda 1 kilogram karayemişte 2 bin 215 ml potasyum, 55 mg sodyum, 179 mg magnezyum, 153 mg kalsiyum, 0.9 mg bakır, 1.9 mg çinko, 8.3 mg demir ve 24.2 mg mangan tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. İslam, “Karayemişin antioksidan kapasitesinin de oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Karayemişten elde edilen antioksidanlar; ultraviole ışınlar, radyasyon, tarım ilaçları yanmış gıdalar, katkı maddeleri, sigara, alkol, egzoz dumanı ve stres gibi çevresel faktörlerin oluşturduğu oksitadif zararlara karşı vücutta hücre yenilenmesi sağlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Ali İslam, ticari değeri de yüksek olan karayemişin yetiştirilmesi için kapama karayemiş bahçelerin kurulmasını tavsiye etti.

DİĞER HABERLER