İki dernek, iki örnek...
Advert

İki dernek, iki örnek...

Hemşehri derneklerimiz içinde örnek faaliyetler gerçekleştirenleri takdir etmesini bilmemiz gerekiyor. Gerçi bizim şahsen bu konuda bir eksiğimiz olduğunu düşünmüyoruz ama yazının konusu olan iki dernek müstakil yazıyı hak ediyorlar.

SİVİL TOPLUM - 2018-10-31 13:59:09

Birkaç gün önce Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği Başkanı İsmail Turgut Öksüz aradı ve Sait Uçar için düzenledikleri vefa gecesine neden katılmadığımı sordu. Katılmayı çok istediğimi ama yakın bir arkadaşımın kızının düğünü münasebetiyle katılamadığımı söyledim. Sonra derin bir sohbet başladı, ayrıntılarına birazdan gireceğiz.

Cumartesi günü de Çekmeköy Trabzonlular Derneği’nin kahvaltılı toplantısına katıldık. Bu dernek henüz yeni kurulmuş, ancak kısa mazisine rağmen faaliyetleriyle hemen farkını belli etmeye başlamış. Geçen ay düzenledikleri piknik organizasyonuna katılmış ve katılımın yüksek olmasına rağmen bazı eksiklikleri not etmiştik. Bu derneğe de geleceğiz, ancak önce Kuzey Yıldızı hakkında iki satır kelam edelim:

Bir Tayyip Erdoğan, bir de biz…

Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği, hem Trabzonspor dernekleri hem de İstanbul’da faaliyet gösteren bütün Trabzon dernekleri içinde ayrıcalıklı bir yere sahip. Sait Uçar’dan önce Kamil Sönmez ve Erkan Ocaklı için de böyle görkemli vefa geceleri düzenlemişlerdi. Katılamadığımız için üzüldüğümüz Sait Uçar gecesini katılanlar anlata anlata bitiremediler. İsmail başkan da lafın arasında önemli bir ifade sarf etti. “O salonu bir Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan doldurdu, bir de biz…” Bu çok önemli bir göstergeydi, çünkü muhtelif sebeplerden ötürü artık bu tür etkinliklerle salonları doldurmak çok zordu.

Kuzey Yıldızı’nın her daim kendini belli eden organizasyon kalitesinin yanı sıra, bizim çok önemsediğimiz ve her fırsatta vurguladığımız bir gerçek daha kendini göstermişti, o da şuydu: Eğer faydalı ve anlamlı bir icraat yaparsan, yapmaya da devam edersen insanlar mutlaka takdir eder. Bakınız, Kuzey Yıldızı’nın gecesine İstanbul’daki Trabzon camiasında aralarında serin rüzgârlar esen kişi ve kurumlar bile katılmışlar, bütün mensuplarını katılmaya teşvik etmişlerdi. Demek ki sen icraat yaparsan insanlar yanında da dururdu, arkandan da gelirdi. İsmail başkanın arayıp da katıl(a)madığım için üzüntülerini bildirmesinden şahsen memnun oldum. Sağlığımız ve vaktimiz müsait olduğu müddetçe Kuzey Yıldızı’nın ve icraat yapan derneklerin faaliyetlerini takip edeceğiz.

Yeniden Çekmeköy’e uzanalım. Cumartesi günkü kahvaltılı toplantıda konuşmalarda bir şey dikkatimi çekti: Dernek muhtelif alanlarda bazı firmalarla anlaşma yapmış, üyeleri o firmaların mal ve hizmetlerinden indirimli yararlanıyorlardı! Yıllardır yaza çize kimseye anlatamadığım şey tam da buydu işte. STK’lar hedef kitlesi olan insanların hayatlarını kolaylaştıran faaliyetler yapmalıydılar. Ki, o insanlar da dernekte bir fayda görsün, aktif olarak bünyesine katılsın ve hem dernek hem de dolayısıyla mensupları daha güçlü olsunlar. Yoksa artık 40 yıl önceki ihtiyaçlara göre dernekçilik yapmanın kimseye bir faydası yoktu. Biz de Başkan Mimar Hasan Keleş ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyor, aynı çizgide devam etmelerini temenni ediyoruz.

Medyayla ilişkilere dikkat

Ancak, yine de bir not düşmekte fevkalade fayda görüyoruz: İstanbul’un bir semtinde hemşehri derneği olarak faaliyet gösteriyor olsanız da hem diğer semtlerdeki derneklere örnek teşkil etmesi amaçlanıyor hem de o derneklerle irtibat ve işbirliği isteniyorsa; bu, etkinliklere sadece o semtte gazetecilik yapanları davet etmekle olmaz. Çünkü onların faaliyet alanı doğal olarak kendi semtleriyle sınırlıdır. Eğer Trabzonlu da değillerse yine doğal olarak diğer semtlerde yaşayan Trabzonlulara duyurmak gibi bir amaçları ve fonksiyonları da olmayacaktır. Biz de kahvaltıya derneğin kurucu başkanı Sayın Erdal Albayrak’ın davetiyle katıldık. Kendisine teşekkürü borç biliriz.

Bu son konu, yani medya ilişkileri çok önemli ama onu kısmetse bir başka yazıda etraflıca değerlendirelim.

DİĞER HABERLER