Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği'nde ağır misafirler
Advert

Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği'nde ağır misafirler

Merkezi Sultanbeyli’de bulunan İstanbul Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği, önemli misafirler ağırladı.

SİVİL TOPLUM - 2018-12-06 00:44:16

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Kızılay Eski Başkanı ve Trabzonspor eski yöneticisi, İstanbul’daki Trabzon sivil toplum kuruluşlarının öncü isimlerinden Tekin Küçükali, Sultanbeyli Saygı Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mikail Kaya ve efsanevi folklor hocası Cavit Şentürk dernek merkezinde davetlilerle birlikte hem sohbet ettiler hem de kemençe ve türküler eşliğinde birlikte hoşça vakit geçirdiler.

Genç sanatçılar İlkan Selvi, Ogün Aydın ve Rafet Sarıtaş da hem çalıp hem söyleyerek geceye büyük renk kattılar.

Mikail Kaya ve Cavit Şentürk özetle horonun dünyanın her yerinde çok büyük ilgi gördüğünü, sıradan bir folklor aktivitesi olmadığını, bölge insanının karakter ve yaşam biçiminin yansıması olduğunu söylediler. Cavit Şentürk 1960’lı yıllarda gösteri için gittikleri Paris’te Türkiye’yi hiç tanımayan insanların horon karşısında büyülenmişçesine etkilendiklerinin son derece anlamlı olduğunu ifade etti.

Tekin Küçükali de horon ve kemençenin zannedilenin çok üzerinde bir öneme sahip olduğu konusunda diğer misafirleri destekleyici mahiyette sözler sarf ettikten sonra sözü dernekçilik faaliyetlerine getirdi. “İstanbul’da Trabzon Dernekler Birliği adıyla faaliyetlere başladık. Güzel işler de yaptık. Sonra ben geri çekildim. Üzülerek görüyorum ki şimdiki arkadaşlar işi peynir-tereyağı festivaline dönüştürdüler. Halbuki Cavit hocamı davet edip horonun ne olduğunu, nereden geldiğini, ne anlam taşıdığını anlatmasını sağlayabilirler. Yöre kültürü adına daha farklı ve faydalı birçok işler yapılabilir” mealinde ifadeler kullandı.

Miktad Kadıoğlu ise kendine özgü renkli ve açık sözlü üslubuyla hem güldürdü hem de düşündürdü. İstanbul’un deprem afetine hiç hazır olmadığına ve hazırlık için de hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Kadıoğlu, Marmara Denizi’ndeki fayların bir seferde kırıldığı takdirde 7,5 şiddetinde deprem beklendiğini, bunun da İstanbul’da en az 30 bin kişinin ölümüyle sonuçlanacağını söyledi. Tecrübeli bilim adamı daha sonra özetle şunları söyledi. “30 bin rakamı çok iyimser bir rakam, aslında çok daha yüksek bir rakamla karşılaşabiliriz ama İstanbul şu anda 30 bin cenazeyi bile kaldıracak durumda değil. ‘Binamız sağlam’ diyebilirsiniz ama bu da tek başına yeterli değil. Bir kere depreme evinizde yakalanacağınızı nereden biliyorsunuz? Sonra sizin binanız sağlam bile olsa yandaki bina çürükse o sizinkini de yıkacaktır. Evlerinizde eşyalarınızı sabitlemek gibi çok basit önlemler deprem anında size çok yardımcı olacaktır. Zaten ilk anlarda size kimsenin faydası dokunmayacak, çünkü o anda herkes afetzededir. İlk 30 saniye sizin için çok önemlidir

Gecede büyük ustalar Cavit Şentürk ve Mikail Kaya, kemençe eşliğinde kısa bir horon resitali vererek davetlilerden büyük alkış aldılar.

Programın sonunda Başkan Alaattin Aksoy, dernek yönetimi adına misafirlere Trabzon’un bütün ilçelerinden kareler bulunan tablolar hediye etti.

DİĞER HABERLER