Diplomalı işsizler
Advert

Diplomalı işsizler

Bir gencimizin diplomasının olması, iş bulması için yeterli değildir. Çünkü üniversitelerimiz gittikçe artan bir ivme ile gençlere beceri kazandırmaktan daha çok bilinen bilgileri aktarma hüviyetine bürünmeye başlamıştır. Durum böyle olunca öğrencilerimizin çoğu, özellikle özel sektörde aranan becerilerden yoksun olarak mezun olmaktadır.

EĞİTİM - 2019-02-19 19:26:51

Diplomalı işsizler

Ülkemizde işsizlik her dönem sorun olmuştur. Hele hele yetişmesi için zaman ve kaynak ayrılmış eğitimli bireylerin işsiz kalması ülke açısından daha da büyük bir sorun teşkil etmektedir. Diplomalı işsizlerin sayısının sürekli artıyor olmasının çok sayıda sebebi olabilir. Yazımda bunlardan öne çıkanları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bana göre toplumun etikete ve diplomaya  olan merakı, aileleri çocuklarını bir sonraki aşamayı düşünmeden yüksek öğretime yönlendirmesini sağlayarak üniversitelere kapasite üstü bir yığılmaya neden olmakta. Bu isteğe cevap vermek üzere yeterli planlama yapılmadan çok sayıda benzer fakülte, bölüm ve programların açılması belli alanlarda ülkenin ihtiyacından fazla mezun verilmesi ile sonuçlanmaktadır.

Bir gencimizin diplomasının olması, iş bulması için yeterli değildir.  Çünkü üniversitelerimiz gittikçe artan bir ivme ile gençlere beceri kazandırmaktan daha çok bilinen bilgileri aktarma hüviyetine bürünmeye başlamıştır. Durum böyle olunca öğrencilerimizin çoğu, özellikle özel sektörde aranan becerilerden yoksun olarak mezun olmaktadır. Bir şekilde kamuda iş bulamayanların özel sektörde çalışma şansı olmamaktadır.

Eğitim sistemimiz zaman içinde teste dayalı bir sürece evrildiği için gençlerimize toplumu, ülkeyi, iş kollarını, dünyayı tanıyacak ve değerlendirecek bir beceri kazandırmadığından, gençlerimiz başka alanlarda çalışmayı, kendi işini kurmayı  göze alamamaktadır. Bunun sonucunda riski az, kamu kuruluşlarında çalışmayı tercih etmeleri belli alanlarda diplomalı işsizlerin sayısını artırmaktadır.

Bizim gibi bir an önce zenginleşmek isteyen ülkelerde, başkalarının ürettiği teknolojiyi, bilgiyi kullanmanın zaman kaybını ortadan kaldıracağı düşünülmektedir. Oysa araştırma ve bilgiye dayalı faaliyetlerin çok öne çıkmadığı ülkelerde yeni iş kolları gelişerek çeşitlenemez. Artan bir hızla dışarıya bağımlılık artar. Üstelik araştırılmayan ve geliştirilmeyen kaynaklarımız arada heba olup gider. Belli alanları yok saymak işsizliği artırır. Örneğin ülkemizin biyoçeşitliliğinin araştırılması, korunması ve refaha dönüştürülmesi üzerine odaklanılması halinde hem biyoloji bölümlerinden, hem ziraat fakültelerinden hem de bitkisel üretime dayalı iş kollarında çalışabilecek üniversite mezunlarının işsizlik problemi büyük oranda çözülmüş olacaktır. Biyoçeşitlilikle ilgili alanlar yok sayıldığı için ilgili bölümlerden mezun olanların iş bulması ve üretime katılması mümkün olmamaktadır.

Diplomalı işsizliğin bir diğer nedeni ise, geçerliliği kalmamış bazı bölümlerin hâlâ mezun vermeye devam etmesi, bu bölümlerin bir kısmının öğrenci gelmemesi durumunda adını ilgi çekecek şekilde değiştirip diplomalı işsizler mezun etmek üzere faaliyetlerini sürdürmesidir. 

Son olarak işsizliği artıran ve ülkemizin etkinliğini azaltan bir konuyu da sizlere aktarmak isterim. Üniversitelerimiz sadece yurt içinde iş bulma yeterliliğinde öğrenci yetiştirmeye odaklanmamalı. En azından bazıları yakın komşularımızdan başlayarak başka ülkelerin ihtiyaçları analiz edilmeli ve o ülkelerde iş bulma yeterliliğine sahip mezunlar yetiştirmelidir. Bu hem üniversite mezunlarımıza iş bulma anlamında bir fırsat verecek hem de ülkemizin o ülkelerdeki tanınırlığını ve etkinliğini artıracaktır.

 

 

DİĞER HABERLER