Dar bölge olursa Trabzon ikiye bölünecek

AK Parti’nin çantasında bulunan dar bölge sisteminde Trabzon’da iki seçim çevresi olacak.

Dar bölge olursa Trabzon ikiye bölünecek
Dar bölge olursa Trabzon ikiye bölünecek Admin
Advert

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık Sistemi içeren anayasa değişikliği ile birlikte dar bölge seçim sistemine geçilebileceği yönündeki açıklamasının ardından gözler AK Parti'ye çevrildi. İlk kez Demokrat Parti döneminde uygulanan dar bölge seçim sistemi istikrarın da adresi olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakan olduğu dönemde de seçim sistemi ile ilgili 3 seçenekli bir öneri sunmuş ancak muhalefet buna sıcak bakmadığı için gerçekleştirilememişti. Erdoğan'ın bu önerisi, 'dar bölge', 'daraltılmış bölge' ve yüzde 10 barajlı mevcut sistemin devamı şeklindeydi. AK Partinin çantasında bulunan 'dar bölge' seçim sistemi katılımcı demokrasinin önünü açmayı hedefliyor. Milletvekili hesabı parti liderine değil, kendini seçen seçmene verecek.

İLK KEZ DP UYGULADI

Dar bölge sistemi ile 1980 darbesi sonrası getirilen yüzde 10 barajı kalkacak, barajsız bir sistem gelecek. Türkiye'de seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim çevresine ayrılacak ve her bir bölgeden bir milletvekili seçilecek. Seçim çevresini birinci sırada tamamlayan parti adayı veya bağımsız aday milletvekili olmaya hak kazanmış olacak. İngiliz modeli olarak bilinen ve hâlen İngiltere'de uygulanan dar bölge seçim sistemi Türkiye'de ilk kez 1950-1954-1957 Seçimlerinde kullanıldı. Oylar nisbi çoğunluk sistemiyle dar bölgeye göre belirlendi. 1960 darbesiyle seçim sistemi de değişti. Nisbi temsil sistemi getirildi, koalisyonlu hükûmetler dönemi başladı. 1980 darbesi ile seçim barajı yüzde 10 olan sistem getirildi.

İL İL DAR BÖLGE...

Düşünülen dar bölge ile 550 vekil seçmek için 550 seçim çevresi olacak. Bu yöntemle Trabzon’da iki seçim çevresi olacak. İstanbul'un 3 olan seçim çevresi 18'e, Ankara'da 2 olan seçim çevresi 7'ye,İzmir'in 2 olan seçim çevresi 6'ya çıkacak. Bursa 4; Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa'da 3; Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da iki seçim çevresi olacak.

Günebakış - Berkant PARLAK

Trabzon Seçim Dar Bölge Sistemi Ak Parti Yeni Anayasa Bekir Bozdağ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Balıkesir'de büyük Çepni buluşması
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg
Sebahattin Arslantürk: Hedef dekar başına 500 kg